Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda-cheie nemodificata la nivelul minim record de 0,05% joi, in linie cu asteptarile analistilor. Dobanda pentru depozite a ramas la minus 0,2pp iar rata marginala pentru imprumuturi a fost mentinuta la 0,3%.

Mario Draghi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

In conferinta de presa de dupa anuntul BCE, presedintele institutiei, Mario Draghi, a spus ca politica monetara nu poate rezolva singura problemele economice si a facut apel la tarile din zona euro pentru a ajuta cu masuri aditionale, informeaza Reuters.

“Politica monetara nu ar trebui sa fie singurul joc din oras. Toate tarile trebuie sa se zbata pentru politici fiscale favorabile cresterii”, a spus Mario Draghi. Anterior, seful BCE spusese ca exista riscuri negative pentru cresterea - oricum slaba - a economiei din zona euro.

Banca a lasat nemodificati si parametrii schemei sale de relaxare cantitativa, dar a anuntat ca isi va reexamina aceasta politica la intrunirea din decembrie.

“Achizitia de active merge fara probleme si continua sa aiba un impact favorabil”, a spus Draghi.

El a adaugat totusi ca scaderea preturilor materiilor prime si ingrijorarile privind economiile emergente inseamna ca presiunile inflationiste sunt in continuare negative.