Guvernul va "muta" aplicarea celebrei Ordonante 109/2011 (legea privind guvernanta corporatista a companiilor de stat) la Banca Mondiala si BERD, institutii care se vor prelua aplicarea Ordonantei dupa ce Guvernul a inregistrat un esec in aceasta privinta. "Am vorbit cu Banca Mondiala chiar si cu BERD pentru a prelua ei intregul proces de aplicare a OUG 109. Noi am luat decizia politica de a duce la capat reformele structurale, urmand sa derulam prin Banca Mondiala si cu BERD toate procedurile. Cele doua institutii au experienta, sunt transparenti si nimeni nu-i va putea acuza de interese. Pana la sfarsitul lunii octombrie vom avea situatia clara a companiilor de stat iar in noiembrie speram sa semnam memorandumul cu Banca Mondiala si cu BERD. FMI e total de acord cu aceasta idee", a spus joi ministrul de Finante Eugen Teodorovici la o intalnire cu reprezentantii presei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi am avut o discutie cu ei (cu FMI- n.red) deschisa, le-am spus toate intentiile pe care le avem legate de reformele structurale, de OUG 109 (legea privind guvernanta corporatista a companiilor de stat), urmand sa mergem pe reducerea drastica a tuturor exceptiilor", a mai spus ministrul Finantelor.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, mai multe ministere au trimis note catre Finante incercand sa puna pe lista exceptiilor o serie de firme de stat argumentand ca sunt companii de interes national, dar la nota transmisa de Finante in care li se cerea argumentarea propunerii, ministerele nu au mai raspuns. "Sunt ministere in care poate ca sunt oameni care ar prefera sa mai amane aplicarea acestei Ordonante, care pot gasi diverse chichite si care nu vor sa cedeze asa usor", au mai spus sursele noastre.

Reamintim ca dupa esecul numirii managementului privat la companiile de stat, Ministerul Finantelor a propusamendarea legii privind guvernantei corporatiste a companiilor de stat, printr-o serie o serie de "corectii" aduse OUG 109, care ar readuce pe linia de plutire sectorul firmelor de stat. "Nu exista o institutie responsabila in mod clar de monitorizarea generala a implementarii Ordonantei. Nu exista termene limita sau sanctiuni aplicate pentru nerespectare. Agentii de implementare nu au stimulentele corespunzatoare pentru a favoriza implementarea. Din contra, este posibil ca ministerele de resort sa fie interesate mai degraba de mentinerea situatiei actuale. OUG 109/2011 a fost un soc semnificativ pentru elitele politico-industriale care controlau intreprinderile de stat", se arata intr-un Raport de evaluare a implementarii OUG