Magnatul spaniol Amancio Ortega, proprietarul lantului de imbracaminte Zara, l-a depasit vineri, timp de cateva ore, pe fondatorul Microsoft Bill Gates, devenind cela mai bogat om din lume, scrie Businnes Insider. Astfel, lista Forbes actualizata in timp real l-a plasat vineri pe Ortega pe primul loc, in fata lui Bill Gates, cu o avere de 79,8 miliarde de dolari, dupa ce a inregistrat o crestere de 5,3% in ultimele 24 de ore.

Ulterior, topul Forbes actualizat in timp real l-a aratat pe Ortega pe locul II, cu 78,6 miliarde dolari, pe primul loc revenind Bill Gates cu 79,4 miliarde de dolari.

Ortega nu este un nume la fel de mare ca Bill Gates, insa magnatul spaniol a urcat usor si neobservat in clasament in ultimii ani, pe masura ce compania sa s-a extins.

Spre deosebire de multi alti bogati ai lumii, Ortega are o fascinanta poveste de tipul "de la zdrente la bogatie". S-a nascut in 1936 in timpul Razboiului Civil din Spania, iar tatal lui castiga 300 de pesetas pe luna, un salariu foarte mic.

Biograful sau scrie, prezentand amintirile din copilarie ale lui Ortega, ca au fost momente in care familia lui nu si-a permis sa cumpere mancare. A abandonat scoala la inceputul adolescentei si s-a angajat pe post de curier intr-un magazin.

A infiintat Zara cand avea 40 de ani, iar compania a crescut, mai intai in Spania, apoi s-a extins in Portugalia, Franta si Marea Britanie. A urmat restul lumii.

Averea lui Ortega a crescut cu 5,3% in decurs de 24 de ore, ajungand la 79,8 miliarde de dolari, scrie Forbes. Aceasta crestere se datoreaza partial unei cresteri a actiunilor Inditex, compania mama care detine Zara.

In ultimii 10 ani, valoarea de piata a Inditex a crescut cu circa 570%, fiind principalul contributor la ascensiunea lui Ortega in topul Forbes.