Romania sta bine la capitolul macrostabilitate comparativ cu tarile din jur, dar nu este suficient, pentru ca are, in continuare, probleme majore date de lipsa infrastructurii si la nivelul educatiei si sanatatii primare, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, citat de Agerpres. "Romania, versus statele din jur, la stabilitate sta bine, dar nu este suficient, pentru ca in continuare Romania are o problema majora - infrastructura! Poti sa ai taxe mici, dar daca mediul de afaceri nu le considera predictibile nu o sa ai investitii pe termen lung, de la investitori seriosi. In plus, la nivel de educatie si sanatate primara, Romania are probleme serioase. Nu este suficient sa cresti salariile profesorilor, ale medicilor, daca nu schimbi nimic in structura cu care sa isi poata face meseria", sustine Dumitru.

Ionut DumitruFoto: HotNews.ro

"Dupa 10 ani de invatatura (in cazul medicilor - n.r.) sa iei un salariu decent este o preconditie, dar si sa iti faci meseria intr-un cadru care sa nu te deranjeze. Un investitor pe termen lung ar trebui sa fie foarte preocupat de aceste aspecte. Si masurile pe termen scurt sunt primite cu bucurie, dar reformele structurale sunt mult mai apreciate", a mai subliniat Dumitru.

In opinia sa, investitiile in sanatate si educatie au impact pe termen lung si asupra cresterii economice si asupra echitatii sociale. "Noi cheltuim pentru educatie si sanatate, si ca procent din PIB, si ca procent din resursele bugetare, cel mai putin din Europa. Avem o lege care spune 6% din PIB pentru educatie, uite ca in 2009 - 2013 am avut o medie de 3,5% din PIB. Media europeana este 5,5% din PIB. La sanatate am cheltuit 3,8% din PIB, media europeana este 6,4%", a mai spus presedintele Consiliului Fiscal.

In privinta cresterii economice, Dumitru a spus ca, in perioada 2003- 2014, media in Romania a fost de 3,5%, a cincea crestere la nivel european, insa in anumite perioade aceasta nu a fost sustenabila, ceea ce a generat o volatilitate foarte mare, a patra din Europa, dupa tarile baltice si Grecia. Iar ce s-a intamplat in 2008 - 2009, cu o crestere de 8,5%, urmata de o scadere de 7,1% a demonstrat ca acea crestere nu a fost sustenabila.

Consecintele acestui aspect asupra mediului de afaceri s-au vazut in explozia numarului de insolvente, la 62,9 insolvente la 1.000 de firme active in 2013 si 45,4 insolvente la 1.000 de firme active in 2014, cea mai mare pondere din UE. Prin comparatie, in Polonia numarul de insolvente la 1.000 de firme active a fost de 0,5 atat in 2013 cat si in 2014.

In opinia lui Dumitru, economia Romaniei creste, in continuare, pe baza consumului, investitiile publice sunt in continuare in suferinta (probabil vor fi la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani), increderea consumatorului este la nivelul dinaintea crizei, iar activitatea de creditare are o crestere dinamica, de 25% pe lei, de la an la an. "Daca continuam asa, putem discuta de sustenabilitate sau nu?", s-a intrebat Ionut Dumitru.