Romania ar trebui sa-si construiasca modelul economic pe exporturi sofisticate de bunuri si servicii, pe langa materii prime, si pe un nivel al exporturilor superior importurilor, dupa exemplul statelor care au iesit castigatoare din criza economica, apreciaza Valentin Lazea, economistul sef al BNR, citat de Mediafax. "Castigatoarele din criza prin care am trecut sunt statele care au exporturi sofisticate de bunuri si servicii, si nu doar exporturi de materii prime. De asemenea, castigatoare au fost tarile care au avut un plus de cont curent, cu nivelul exporturilor peste cel al importurilor, iar perdante au fost cele cu deficit de cont curent, precum Brazilia, Nigeria si alte tari exportatoare de materii prime", a afirmat miercuri Lazea la o conferinta despre mediul de afaceri si rolul sau in echilibrul macroeconomic, organizata la BNR.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Din prima categorie fac parte Polonia sau Ungaria, in timp ce Romania se afla oarecum la intersectia celor doua directii.

Pentru a urma directia tarilor castigatoare, Romania ar trebui sa treaca pe plus la contul curent.

"Deci putem s-o luam si in sus, catre tarile castigatoare, dar asta ar insemna ca si Romania poate si trebuie sa aiba un plus de cont curent, idee respinsa pana in prezent. Nu e nicio rusine si nicio nenorocire daca exporti mai mult decat importi, din punctul meu de vedere", a punctat Lazea.

El apreciaza ca economia trebuie sa se dezvolte prin exporturi si investitii, nu prin consum intern, pentru ca aceasta din urma risca nu numai o deteriorare a contului curent si o dificultate in finantarea acestuia, ci risca ramanerea in capcana venitului mijlociu.

Im aceasta capcana raman prinse, de regula, statele cu un venit de 8.000-12.000 de dolari pe locuitor, potrivit economistului.

"Cu alte cuvinte, o tara care a fost la 2.000 de dolari pe locuitor, cum a fost Romania pana in anul 2000, a ajuns la un nivel rezonabil, de 8.000 de dolari, si a ramas acolo, punand accentul pe consum. Tarile care asa au facut, cele din America Latina si unele din Africa si Asia au ramas captive la acest nivel consumerist, pentru ca nu au devenit mai competitive prin exporturi, nu si-au intarit puterea economica punandu-se in competitie sau state mai puternice", a mentionat Lazea.

El s-a intrebat retoric daca Romania are ambitia sa scape din aceasta capcana, subliniind ca, din fericire, deficitul de cont curent s-a diminuat treptat in ultimii ani si a ajuns la un nivel redus.

"Avem ambitia sa scapam din aceasta capcana? Poate da, poate nu, timpul va dovedi. Avem, din fericire, un deficit de cont curent mic si care pana anul acesta s-a tot diminuat. Nu ar fi niciun necaz, zic eu, daca ne-am duce cu el in surplus", a conchis economistul sef al bancii centrale.

Deficitul contului curent al balantei de plati s-a injumatatit in primele opt luni, la 585 milioane euro, dupa ce balanta veniturilor secundare si-a majorat excedentul cu 551 milioane euro, iar cea a serviciilor cu 465 milioane euro, in timp ce deficitul veniturilor primare s-a redus cu 372 mil euro.