Leul s-a depreciat cu aproximativ 0,4% miercuri ieri si a inchis langa 4,4470/EUR, dar am putea asista astazi la atingerea pragului de 4,45 lei/eur, cred economistii ING. Nu si peste acest prag, dincolo de care BNR ar fi tentata sa intervina pentru a opri deprecieri mai ample. "Am putea asista la noi presiuni de depreciere in zilele urmatoare pe fondul posibilei instabilitatii. Totusi, scenariul nostru de baza este pentru un guvern temporar care va beneficia de sprijin politic larg pana la alegerile de la finalul lui 2016. Presedintele Iohannis a chemat principalele partide la consultari si pana vineri vom sti daca presedintele ofera fostei coalitii ocazia formarii guvernului sau daca impinge situatia spre alegeri anticipate. Pe plan extern, comentariile oficialilor Fed favorabile unei cresteri de dobanda in decembrie ar putea duce la alte presiuni de vanzare asupra leului pe termen scurt. Astfel, am putea vedea perechea EUR/RON miscandu-se peste 4,4500 vineri dupa ce marti nu a spart nivelul. BNR ar putea interveni peste acest prag pentru a tempera deprecierea"mai spun economistii ING.

Randamentul pe termen foarte scurt a coborat cu 10 puncte de baza, la 0,70%, in timp ce segmentul 1M-3M a fost cotat la 0,70-0,85% in aceasta dimineata. Ieri au existat mici presiuni ascendente asupra randamentului

implicit 1M, ceea ce ar putea sugera unele temeri de interventii pe piata valutara. Surplusul mediu net de lichiditate al bancilor locale a fost de 0,9 miliarde lei/zi in octombrie, usor mai bine decat in septembrie.

Ne asteptam ca licitatia de astazi de obligatiuni la 2 ani de 600 milioane lei sa aiba un randament maxim in jur de 1,65% fata de un nivel bid de 1,62% al inchiderii de ieri. Rezultatul ar veni pe fondul incertitudinilor politice

ridicate (care ar putea afecta si cheltuielile bugetare la final de an). Ieri, randamentele au crescut in medie cu 2 puncte de baza pe piata secundara, iar cele mai mai puternice miscari negative au fost in segmentul 2020-2023. Analistii anticipeaza in unanimitate ca BNR va mentine astazi dobanda cheie neschimbata, dar perspectiva fiscala neclara si incertitudinile politice recente vor fi mentionate, probabil, drept motive pentru amanarea unor noi masuri de relaxare a politicii.