9 reforme pe care tinerii de la Universitate le pot trece pe hartie, intrucat vin de la economistul sef al Bancii Nationale

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 6 noiembrie 2015, 14:15 Economie | Finanţe & Bănci


Valentin Lazea
Foto: HotNews.ro
Atunci cand ai zece mii de oameni in strada, cel mai dificil e sa armonizezi  solicitarile lor, astfel incat sa poti prezenta un program coerent de reforme. Unii vor autostrazi, altii vor aplicarea Punctului 8 de la Timisoara, altii ar dori re-instaurarea  monarhiei samd.  In spatele solicitarilor  punctuale se afla insa un punct comun: toti vor inlaturarea coruptiei si un nivel de trai mult mai apropiat de cel din Occident. Vineri, la o conferinta organizata de Societatea Romana de Economie, economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a structurat in 10 puncte reformele esentiale pentru ca economia sa creasca intr-un ritm mult mai mare, iar nivelul de trai sa se imbunatateasca  consistent.

"Toata lumea lumea vrea crestere economica inalta, nu de 3% ci de 5% daca se poate. Ei bine, daca toti vrem sa crestem cu 5%,  aceste reforme structurale sunt absolut necesare", spune Valentin Lazea.

1. Reforma educatiei

"Am putea sa ne uitam la sens performantele Estoniei si Poloniei, care au facut din educatie cheia de bolta a procesului de convergenta. Nu este normal ca profesorii din ciclul gimnazial si liceal sa caute  o suplimentare a veniturilor prin industria meditatiilor private, care are un dublu dezavantaj: scade in mod deliberat calitatea actului didactic la cursuri si favorizeaza pe elevii cu situatia materiala mai buna", a spus Lazea la un seminar de specialitate.
Posibila solutie: cresterea semnificativa a salarizarii personalului didactic, dar numai in functie de gradul de promovabilitate al elevilor in treptele superioare de invatamant. Inlocuirea sistemului meditatiilor private cu un sistem al meditatiilor colective gratuite, dupa orele de curs, profesorii avand atat stimulentul (salarii marite),cat si penalizarea (promovabilitatea unui numar cat mai mare de elevi in treptele superioare de invatamant) necesare acestei schimbari

Nu este normal ca mediul rural, unde rezida circa 45% din populatie, sa dea circa 1% din totalul absolventilor de facultate.

Posibila solutie: facultatile de stat sa aloce, la admitere, o cota de 10 la suta din locurile gratuite absolventilor de liceu din mediul rural, selectionati in ordinea mediilor de absolvire. Acestia sa se angajeze in scris (impreuna cu co-garantori) ca la finalizarea studiilor universitare vor profesa in comuna natala un numar minim de ani, in caz contrar urmand sa ramburseze contravaloarea bursei primite.

Nu este normal ca studentii la cursurile de zi sa lucreze dimineata (facand, din acesta, principala ocupatie) si sa se ocupe de studii doar in subsidiar (si facultativ). Posibila solutie: prezenta la cursurile de zi trebuie sa redevina obligatorie. Studentii care nu isi pot permite efortul financiar trebuie sa beneficieze de una din urmatoarele alternative: credit bancar pentru studii (garantat impreuna cu co-garantori) sau posibilitatea intreruperii studiilor pe o durata determinata in scopul acumularii de resurse financiare, urmata de reluarea studiilor

 • 2. Politici pronataliste
"Politicile pronataliste dinainte de 1989 au facut ca in fiecare an sa avem cate 365.000 de nou-nascuti, in timp ce in perioada 1991-1995  numarul s-a redus drastic la 253.000 de nou-nascuti pe an, generatia care acum intra in forta de munca. Este o pierdere de 100.000 de oameni pe an", crede Valentin Lazea.
Daca datele INS se vor dovedi reale, populatia Romaniei ar putea scadea la 17,1 milioane persoane pana in anul 2040, urmand ca in 2060 sa ajunga la 14,2 milioane persoane. Potrivit datelor ONU, in 2080 in Romania vor trai circa 13,9 milioane de romani, majoritatea batrani. Cauzele acestui declin demografic sunt migratia externa si sporul natural negativ. La 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a Romaniei era de 19,942 milioane persoane, scazand pentru prima oara dupa 1968 sub 20 de milioane de persoane
 • 3. Atragerea de investitii straine
Pomania concureaza pentru atragerea de investitii straine numai prin forta de munca ieftina si fiscalitatea relativ redusa sau inexistenta din unele zone.
Potrivit unui studiu realizat de specialisti ai Fondului Monetar International investitorii straini sunt atrasi sa investeasca in sectoarele legate de export, cum ar fi industria, in principal de flexibilitatea fortei de munca si "adancimea financiara", si in servicii de dezvoltarea sistemului juridic si calitatea infrastructurii.

In Romania pe niciunul dintre cele patru dimeniunii nu stam foarte bine. "Calitatea investitilor straine lasa foarte mult de dorit. Este si vina noastra pentru ca politicile promovate de autoritati au atras mai mult investitorii speculativi si mai putin investitorii orientati spre export", crede Lazea. In opinia lui, miza in anii urmatori este atragerea de investitii productive si orientarea catre export. Lazea sustine ca trebuie o mai buna atragere a investitiilor straine directe si mai ales canalizarea lor catre sectoarele "tradebles", nu imobiliare, servicii financiare sau mall-uri si magazine, cum s-a intamplat in trecut, o mai buna a absorbtie a fondurilor europene
 • 4. Politica de imigratie inteligenta

Natalitatea ar trebui stimulata, iar declinul demografic ar putea fi oprit inclusiv prin imigratie. Lazea a dat exemplul refugiatilor sirieni, care sunt "masiv educati", si ar putea fi integrati in forta de munca.
Productivitatea ar creste din reducerea risipei energetice, pentru ca Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea produsa decat media UE, dar si prin construirea a doua autostrazi de la Est la Vest si de la Nord la Sud.

Clasa politica este reticenta in a adopta astfel de reforme, pentru ca n-ar aduce beneficiile electorale pe care le aduc alte masuri, dar argumentul este fals, spune oficialul BNR.
"Aparent, factorul politic nu vrea sa se apuce decisiv de una dintre ele (dintre reforme), pentru ca are impresia ca nu aduce voturi. Este fals! Politic, aduc mai multe dividende decat fluieraturi (...) Aduce beneficii unui numar mai mare de votanti, oricare dintre reforme", a mai spus oficialul BNR.

 • 5. Trecerea Bursei la stadiul de piata emergenta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) sprijina trecerea Bursei de Valori Bucuresti de la stadiul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, avand in vedere ca, la nivel mondial, exista 1.400 de miliarde de dolari disponibili pentru pietele emergente si doar 50 de miliarde de dolari pentru pietele de frontiera, e de parere Valentin Lazea"Scopul pentru care sprijinim initiativa conducerii Bursei de Valori Bucuresti de eliminare a celor opt bariere este de a avea o crestere a ratingului pietei bursiere din Romania de la nivelul de piata de frontiera la nivelul de piata emergenta, pentru ca fondurile disponibile in lume pentru pietele emergente sunt mult mai mari decat cele pentru pietele de frontiera. (....) Ca ordin de marime, sunt circa 1.400 de miliarde de dolari disponibili pentru pietele emergente si numai circa 50 de miliarde de dolari disponibili in lume pentru pietele de frontiera", a precizat Valentin Lazea.

Oficialul BNR a explicat ca, din cauza incadrarii, Bursa de la Bucuresti atrage mult mai putini bani comparativ cu bursele din tarile vecine.

"O intrebare paradoxala poate pentru unii ar fi de ce, tocmai acum cand bursa de la Bucuresti a depasit in capitalizare bursele din Budapesta si din Praga, totusi, lichiditatea la noi este mai mica decat acolo? Si raspunsul este dat exact de aceasta diferenta de pozitionare. Bursele de la Praga si de la Budapesta sunt considerate piete emergente, deci o clasa superioara, si, desi au o capitalizare mai mica decat cea de la Bucuresti, atrag bani mai multi si au o lichiditate mai mare", a explicat Valentin Lazea.

 • 6 Consolidarea terenurilor agricole
O agricultura nerestructurata (cu terenuri faramitate, fara sisteme de irigatii si silozuri de depozitare, fara retele de colectare si transport) face aproape imposibila respectarea consecventa a criteriului de inflatie. In anii cu probleme climatice, cand preturile agro-alimentare cresc exponential, politica monetara ar trebui sa induca deflatie in toate sectoarele non-agricole, pentru respectarea tintei de inflatie.
 • 7.Plati electronice

La acest capitol lucrurile pot fi mult imibunatatite. în România, mai puțin de 10 la sută din totalul plăților sunt făcute utilizând mijloace electronice, față de peste 90 la sută în Polonia

 • 8. Stimularea modelului de crestere economica pe investitii si exporturi
Romania risca sa promoveze un model de crestere consumerist, care sa o condamne la capcana venitului mijlociu ("middle income trap").  Acest risc, despre care nimeni nu vorbeste in Romania, este riscul cu care se confrunta orice tara ajunsa cu PIB/ locuitor in zona 8000-10.000 de dolari. Daca autoritatile aleg sa stimuleze consumul, prin sacrificarea investitiilor si a exporturilor, tarile respective au toate sansele sa ramana prinse in capcana venitului mijlociu, o zona din care nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad (vezi cazul Greciei, Argentinei si al altor state mediteraneene si sud - americane cu care ne asemanam). Din contra, daca autoritatile conving populatia sa amane consumul si sa stimuleze investitiile si exportul, exista toate sansele ca economiile respective sa iasa din capcana venitului mijlociu (vezi cazul Estoniei, Slovaciei si chiar al Poloniei).
 • 9. Revitalizarea parteneriatului public privat in proiectele de investitii majore.
E nevoie de revitalizarea parteneriat public privat în proiectele de investiții major.
"Aceste reforme sunt fix aceleasi lucruri care ne sunt necesare ca sa trecem la zona euro", a mai spus vineri economistul sef al BNR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16851 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  imi pare rau (Vineri, 6 noiembrie 2015, 14:47)

  Dedalus [anonim]

  Un stat nu e un SRL.

  1) Poti sa cresti salariile cadrelor didactice de 10 ori - degeaba. Ele sunt slab pregatite.

  2) Politicile pro-nataliste vor produce mai multi cetateni, dar nu ii vor retine in Ro...

  3) Investitiile straine sunt volatile. Cum vin, asa pleaca. Important este sa dezvolti capitalul autohton, IMM-urile si afacerile de familie

  4) ar fi ceva aici, dar e prea vag deocamdata

  5) E o masur supertehnica si al carui impact socio-economic e minimal (altfle spus, nu genereaza dezvoltare)

  6) E doar o dorinta. Cum sa se faca?

  7) Detaliu.

  8 si 9) = doar dorinte , adica nu sunt masuri.

  Statul nu e SRL.

  Si nici o tinta de crestere economica nu conduce la dezvoltare.
  ====

  Exact ce tot spun: un program politic tine de maturitatea politica, nu de expertiza ecoonomica.

  Acea maturitate politica nu a fost atinsa. Poate peste 10-20 de ani.

  Mi-e team ca de unde nu erau deloc idei de program, acum vom avea o inflatie de idei, din care va fi probabil imposibil sa se deceleze un program fezabil.
  • 0 (0 voturi)    
   nici la SRL (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 16:11)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Nu gasesti imediat oamenii de care ai nevoie...

   este o lista prea lunga - cu idei care vor produce probabil pe termen mediu si lung,

   Dar de maine ce facem si cum facem mai bine?

   Zic ca daca ne dam jos din nori, si coboram pe pamant, putem sa vedem care ne sunt urgentele de ieri si cele de astazi, le ordonam si prioritizam si mai apoi sa incercam sa le corelam cu nevoile noastre pe termen mediu si lung.

   Se poate si vice-versa, nu-i bai, numai sa fie un program realist, armonios...

   Si daca sunt asa de multe idei de ce nu sunt trimise la maria sa Presu JK sa decida cu mai marii sai Parlamentari/guvernanti de astazi si cu cei care vor veni pentru a misca RO intr-o anume directie...

   Caci bine a zis Isarescu - din sant in sant se merge!

   Cetateanu ramane turmentat definitiv -
   bah, el cu cine sa voteze???
   • 0 (0 voturi)    
    mai avem (Duminică, 8 noiembrie 2015, 17:23)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui ..13

    Pai aia e... Ca nu e realist. Adica nu-I fezabil.

    Nu poate fi realist pana nu-I fundamentat pe o doctrina politica.

    Liderii apar si ei, nu e mare lucru. Nu liderii lipsesc, ci o masa suficienta de cetateni adunati sub acelasi standard.

    Ideea aia a la Vladimirescu "Veniti dara cu toti cu rau sa pierdem pe cei rai ca sa ne fie noua bine!:" nu functioneaza acum.

    Cristalizarea unui obiectiv pozitiv cere timp. Un obiectiv negative (sa nu mai fie coruptie!) lasa spatiu de manevra, dar nu conduce prin el insusi la schimbare.

    A doua mare problema este focalizarea pe economic si administratie. Aici Casa regala a punctat bine spunand ca nu poate fi vorba doar de atat ci - in traducere libera- ar trebui sa existe un spirit de apartenanta la o natiune, un patos national. Ori, lipsind aceasta dimensiune sociala, economical se va imbunatati - pe ici pe colo - prin partile esentiale,

    Reforma se anunta, dar timpul ei nu a venit inca.
 • +1 (7 voturi)    
  Politici inteligente (Vineri, 6 noiembrie 2015, 14:51)

  Rogue [utilizator]

  In ce sunt imigranti sirieni masiv educati (poate a vrut sa puna indoctrinati)?:
  „Potrivit Agenției Federale a Locurilor de Muncă din Germania, doar 8% din imigranți au o diplomă de studii superioare și peste 80% din ei nu au niciun fel de calificare profesională. Datele au fost publicate în raportul oficial al Junge Freihei intitulat  “Refugees in Germany: Take responsibility, identify opportunities.”

  Multi refugiati vin doar pt. ajutoarele sociale nu sa munceasca.
  De ce se intampla in taberele de refugiati si in orasele din Germania si mai ales Suedia, unde s-a ajuns si la atacuri asupra sediilor politiei, nu mai are rost sa scriu.

  In rest propuneri decente mai ales cele privind stimularea investitiilor straine dar si autohtone, productiei si a exportului in detrimentul consumului..

  Doar prin realizarea si consumul de bunuri produse in tara ne putem dezvolta economic si avea bani la buget deoarece atunci cand cumperi un bun sau serviciu produs in tara mare parte din acei bani se duc la buget prin taxe si impozite, daca cumperi din import majoritatea banilor se vor duce in tara unde a fost produs bunul exportat si mai putini la noi. De asemena se creaza locuri de munca si oportunitati pt. cetatenii cu initiativa in tara unde se produce.
 • +4 (8 voturi)    
  Descentralizarea (Vineri, 6 noiembrie 2015, 14:56)

  arminius1 [utilizator]

  Descentralizarea de ce nu apare in nicio lista de propuneri?
  • +1 (1 vot)    
   oricum suntem decuplati... (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 16:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui arminius1

   economic...

   pare ca doar spaga/coruptia ii centralizeaza...

   Si pana la urma una din m arile probleme ale RO, alaturi de cea a arieratelor, pentru a indrepta situatiunea dupa 2009 a fost modul haotic-organizat in care sunt gaurite bugetele locale...

   Deci, sa ne grabim incet!
   Mai ales când discutam despre descentralizare!
 • +2 (8 voturi)    
  Da ,da (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:00)

  spysoby [anonim]

  Numai generalitati si banalitati.Auzi sirieni masiv educati.Bai nea sirieni nu-s educati deloc si mai trebuie si intregrati(si asta nu se face cum moscheea neamului a lu' erogan cu ambitii de sultan)Astia sunt tineri cam necalificati;exact unde avem si noi somajul cel mai mare.Natalitate mare n-ai cum sa vezi daca in bucuresti si in orasle mari e bataie pe un loc la gradinita.
  • 0 (0 voturi)    
   cica... (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 16:18)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui spysoby

   ..sirieni, in general, ar fi mai educati decat afganii sau irakienii/iranienii...Mi-a spus cineva...

   Nu stiu, ca nu am verificat, zic si io ce a zis altul.
 • +6 (12 voturi)    
  mda... curat de dreapta (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:08)

  Nevermind [utilizator]

  Mai au unii locuri garantate si sunt discriminati pozitiv. rrrrrrrrrrrrrrromii. Rezultat? In afara celui material, cand asociatiile rrrromales iti dau tidula de nordic contra lovele, ca sa ai loc garantat

  Vreti idee de crestere natalitate in TOATE mediile sociale? Trebuie anulata orice forma de alocatie, ca nu trebuie sa fie sursa de bani prin copil. Toti banii rezultati + suplimentare sume, folositi pentru a face in TOATE zonele (conform densitate populatie) si la standarde bune, urmatoarele: crese cu program prelungit, gradinite cu program prelungit, afterschool cu program prelungit, toate cu mese decente incluse si rechizite sau asimilate. In modul asta incurajezi natalitatea si nu fatarea de copii pentru bani. x lei nu ajuta copilul direct cu nimic, insa ceea ce am propus ajuta direct atat copii (numai mesele ar face mai mult decat alocatia aia) cat mai ales parintii care se gandesc de x ori inainte de a face un copil sau inca unul, pentru ca-si pun problema supravegherii cat timp sunt la munca. Ma refer la parintii responsabili, nu la fatatorii de profesie contra alocatie
 • 0 (8 voturi)    
  La Cotroceni (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:15)

  Cosmin [anonim]

  Lista e bazata pe realitate. Domnul Lazea ar trebui sa mearga la Cotroceni cu ea.
  • 0 (4 voturi)    
   Doar idei etatiste (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:48)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin

   Sunt in mare parte doar idei etatiste, fix de ce ne-am saturat deja. Ex: politici pro-nataliste - statul incurajeaza natalitatea ca sa aibe vaci de muls (cetateni de taxat) pentru pensiile speciale. Sigur ca da.
  • -1 (1 vot)    
   Lazea si gargara, (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:28)

   vasile, [anonim] i-a raspuns lui Cosmin

   salut Cosmin, si ce sa faca Cotroceniul cu lista lui Lazea?,este hirtie.....la palat,
   guvernul, intocmeste planul anual si multi anual, de dezvoltare, pentru care in limita incasarilor la buget, aloca cit a prins in buget pentru ce vrea el(guvernul)
   in acest moment, firmele sunt sufocate, si tu te iei dupa tromboanele lui Lazea.
   1.agricultura, agricultura, agricultura, subventionata in limita legala a UE, pentru echilibrarea balantei de plati,
   2.stimularea micilor intreprinzatori, tot cit permite legea, nu ca la nicolae, gaz ieftin produse scumpe la export?
   3. inbunatatirile funciare, sa fie reluate,
   cum ajuta natalitatea, bunastarea, cind in tara nu avem locuri de munca, in scoala poti baga bani cu carul, dupa absolvire nu-l poti in tara, nu poti da OUG, ca tariceanu, contra masinilor second, ca sa le vinda el pe a fracezilo?
   cred ca dl Lazea face parte IB BNR,
   pina acum unde a fost lumina BNR(Isarescu Lazea)? a devenit banca un SRL de stat si a facut un plan de redresare!,
 • +2 (10 voturi)    
  multi [beeep!!!] pe lumea asta!!! (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:20)

  Codruta N [utilizator]

  CUM poti sa propui o ASEMENEA prostie, ca admisii "pe lista" din mediul rural sa fie obligati sa se intoarca sa profeseze in satul natal??!!

  Adica daca omu' vrea sa se faca fizician nuclearist sau biochimist sau cibernetician sau inginer aeronautic sa NU aiba voie sa faca facultatea ce-i place, ca nu infiinteaza nimeni acceleratoare de particule la sate??!!

  NU mai zic de IMENSA prostie ca "profesorii sa aiba salarii marite in functie de promovabilitate", in conditiile in care trecerea la trepte superioare se face in functie de medie! Adica sa fie FORTATI sa le dea note mari oricaror tampiti, pentru o marire de salariu!!

  Dupa asemenea prostii (inclusiv cu "politici pro-natalitate - care EXISTA si sunt DEJA exagerate!!) nici nu mai vreau sa ma uit la restul!!
  Apropo: autorul e "tehnocrat", asa e? :P

  Cîhhh...!!!
  • 0 (4 voturi)    
   ciberneticieni? (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 3:08)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Tovarasa... nu am mai auzit termenul asta de pe vremea raposatului. Esti de-o varsta cu Ilici?
   • 0 (4 voturi)    
    back to school (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 6:47)

    dana_s [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    domnu'... ati auzit de Stefan Odobleja ? Mi-e teama ca nu.
    Dar de planificare, ati mai auzit, de pe vremuri ? Sigur nu. Mare eroare. Din orgolii, infatuare, prostie.
 • +2 (2 voturi)    
  cauze (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:24)

  mihai [anonim]

  Toate punctele de mai sus sunt cunoscute de mai bine de 10 -15 ani, nu e nimic nou, iar in tot acest timp nu s-a facut nimic dintr-un singur motiv : CORUPTIE. De exemplu: Coruptie la nivel inalt a facut ca toate reformele educatiei incercate pana acum sa esueze lamentabil pentru ca toate legile scoase erau menite sa serveasca interesele lui x sau y (eg: fabricile de diplome). Investitiile straine sunt putine si greu de atras pentru ca legislatia si birocratia administrativa pun piedici majore tot din cauza coruptiei din spate. Autostrazile la fel, s-a furat la exproprieri, la facerea proiectului, la acordarea contractului, la executare, etc din nou coruptie. Prin urmare, tinerii de la Universitate stiu deja foarte bine ce sa ceara: Jos Coruptia!
 • -1 (3 voturi)    
  nu inteleg de ce (Vineri, 6 noiembrie 2015, 15:43)

  Cristina [anonim]

  nu se aduce vorba despre venitul de baza neconditionat (unconditional basic income) care ar rezolva aproape toate problemele: ar incuraja cresterea natalitatii, ar elimina saracia si in consecinta si coruptia, ar elimina abandonul scolar, ne-ar face mult mai greu de manipulat, mult mai creativi si mult mai fericiti.
  http://www.basicincome.org/basic-income/
  http://www.basicincome.org/basic-income/history/
 • -1 (3 voturi)    
  PROSTII (Vineri, 6 noiembrie 2015, 16:30)

  san [anonim]

  Niste tampenii cat casa ! daca s-a ajuns aici este datorita politiei, procurorilor si judecatorilor care sunt tot la fel de corupti ca si toata administratia ! Legi corecte si adevarate cu pedeps exemplare si aplicate de oameni integrii! poate nemti sau finlandezi!
 • +1 (3 voturi)    
  nu surprinde pe nimeni ... (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:17)

  demaGOGU [anonim]

  ...lipsa de idei a BNR.

  cu asemenea 'reforme" suntem condamnati la subdezvoltare inca 1000 de ani.
 • +1 (3 voturi)    
  Texte . (Vineri, 6 noiembrie 2015, 19:45)

  Moneda [anonim]

  Ca deobicei , specialistilor din BNR le place sa te plimbe pe la Ploiesti si sa te coboare tot pe acolo . Adica , nu-i mai pe scurtatura daca adoptam euro imediat si lasam piata sa faca parte insemnata din cele X puncte ? Ne-am saturat de dirijarea interesata a bancherilor care vor sa fie si reglementatori si serelisti . Eu stiu ca daca accepta euro , accepta sa plece in masa din banca si de la cozonaci . dar , pana la urma , acolo se va ajunge . Cu pierderi mari pentru toti cu fiecare zi de intarziere .
  • +1 (3 voturi)    
   gresit (Vineri, 6 noiembrie 2015, 22:19)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   Daca adoptam euro renuntam la o parghie foarte importanta pentru ajustari macro. Da, este mai comod si nu am mai avea grija cursului, dar asta la nivel micro
  • 0 (0 voturi)    
   cica ... (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 16:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   spania a plans de indata ce a dat drumul la moneda euro...

   spaniolii care au simtit trecerea pot sa fie intrebati si datele economice interogate...

   si despre banci, dpmdv, numai de bine, in general, - ele sunt aici si sunt si in Evropa si oriunde... Poate in Africa sunt mai putine...
 • 0 (4 voturi)    
  propuneri (Vineri, 6 noiembrie 2015, 20:28)

  cosming@cosming.ro [utilizator]

  1. Eliminarea imunitatilor de orice fel/tip. Numai presedintele Romaniei are imunitate.

  2. Eliminarea "eliberarilor" inainte de termen si dublarea pedepselor minime pentru orice fapta ce incalca legea. Eliberarea din inchisoare numai dupa ce ti-a trecut termneul de pedeapsa SI ti-ai achitat datoriile: cazarea in inchisoare + pagube produse. Nu ai bani?... nici o problema... exista canale de sapat Dunare-Siret.

  3. Informatizarea accelerata a TUTUROR institutiilor statului si primariilor.

  4. Guvern technocrat: toti membrii propusi pentru Guvern sa fie specialisti, sa NU fie membri de partid sau simpatizanti si sa fie cu eticheta "curat" pusa de SRI/SIE.

  In 5 ani Romania va ajunge putere europeana daca se fac cele de mai sus.
 • +3 (3 voturi)    
  revenirea la legea educatiei (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 6:28)

  Alina Ion [anonim]

  Roforma in educatie a fost facuta prin legea educatiei nr. 1/2011. In ultimii cinci ani insa legea a fost modificata complet prin ordonante de urgenta.
  • 0 (0 voturi)    
   exact (Duminică, 8 noiembrie 2015, 17:26)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Alina Ion

   Exact! DE fapt educatia nici nu a fost subiect de reforma vreodata.

   Si ASTA e cauza problemelor: educatia deficitara.

   Una din cauzele majore si neglijate sub valurile stirgatelor "jos coruptia!".

   Va disparea coruptia, dar nimic nu se va schimba daca nu se schimba si educatia. Doar ca scapi de coruptie in 4-5 ani, pe cand reforma educatiei dureaza 9-10 ani. DE cand incepe. Deocamdata nu a inceput.
 • 0 (0 voturi)    
  Baza fundamentului (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 7:08)

  dana_s [utilizator]

  Cred ca mai intai avem nevoie de un cadru corect de functionare a societatii, de un framework stabil, fiabil, cu principii si reguli simple si clare, cu pedepse exemplare, pe masura.
  Fara coruptie, hotie, minciuna, ipocrizie, impostura.
  Politica inseamna integrarea cunostintelor si a celor mai bune practici in scopul extinderii demnitatii pentru toata lumea.
  Transparenta maxima, informatizare, corectitudine.
  Si apoi, putin cate putin, sper sa ni se intoarca acasa si ai nostri, cei 3-4 milioane nevoiti sa plece in exil, pentru o viata mai buna.
 • +1 (1 vot)    
  Asta e rezerva de cadre de la BNR? (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 9:42)

  Arminius [utilizator]

  D-nul Lazea este tehnocrat? Ca vine cu niste propuneri incredibil de slabe. Ca lozinci poate ca ar fi bune. Reforma in educatie: dupa cele 6 ore de cursuri, elevii sa mai stea la meditatii colective 2-3 ore. Dupa care elevii sa-si pregateasca temele pentru a doua zi, adica inca vreo 2-3 ore. Total: 10-12 ore de invatat pe zi. Bine ca nu s-a gandit si la vreo reforma pe piata muncii. Deocamdata. D-nule Lazea ganditi-va la calitate, nu la cantitate.
 • +1 (1 vot)    
  vise, vise (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 14:52)

  dorin valeriu [anonim]

  Multe lucruri bine cunoscute, generalitati,utopii. M-a socat doar propunerea de a se reveni la o masura incercata si de comunisti, de a rezerva in unitati locuri pentru cei cu "origine sociala sanatoasa". S-a incercat si in SUA cu afro-americanii si a fost un esec. Tatal meu s-a nascut in Austro-Ungaria intr-o familie de tarani romani cu cinci copii si posibilitati materiale modeste. A inceput liceul la unguri, a facut si facultatea si a ajuns un intelectual respectat. Prin munca lui si da, cu bursa de la Statul Roman dupa 1919.Valoarea se impune, mai greu desigur, cand e sustinuta de ambitie si munca !
  Si inca ceva : BNR e dispusa sa dea credite unor tineri care isi propun de la intrarea in facultate sa emigreze la sfarsitul studiilor ?
 • 0 (0 voturi)    
  interesante pozitionari ale comentatorilor (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 16:00)

  ..13 [utilizator]

  Daca vine cineva cu o agenda - o lista - si o propune si ridica unii sau altii si spun NU - imi pare ca sunt prea multi care fara prea multe explicatii darama, dar....

  Bun, au daramat, dar ce se pune in loc?

  Plec de la convingerea ca lumea nu este multimita de aceea ce se intampla acum si de ceea ce are. Bine, bine, dar...

  Deci este usor a critica, dar mai greu este sa construiesti.

  Mereu am spus - si Codru cred ca are o inregistrare - ca este nevoie de cateva prioritati ( max.3) dar pe care sa fie sustinute pe termen mediu pentru a putea obtine rezultatele.

  Si sa ma tin de vorbele mele - 3 prioritati pentru RO

  1 Securitatea ca este mai scumpa decat orice -
  Rusul este langa noi si nici dna Evropa nu se simte prea bine asa ca ar trebui sa fim mereu in stand bye - putem sau nu putem, suntem sau nu suntem in stare sa fim acoperiti in fata unor pericolelor externe? Dpmdv - NU si aici ar trebui facut ceva - problema insa ma depaseste...

  2. Democratia -
  si aici toti cei care o uzurpeaza sa mearga la BECI!

  Nu ma intereseaza de la ce partid sunt si cine ii sustine - la BECI: Democratia NU poate sa existe fara respectarea THE RULE OF LAW. Aici toti suntem implicati - cum ne crestem copiii, cum ne comportam fiecare ca si adulti, si cum cerem de la cei de langa noi sau de la cei care ne conduc sa repecte legile. - Punctul acesta a fost detaliat si exemplificat de Lucian Croitoru in extenso.

  3 Prosperitatea - asta inseamna sa avem cu totii venituri reale mai mari decat cele de acum si asta nu se poate fara o crestere economica. Unde as accelera lucrurile? In tehnica si tehnologie - vezi cum dl. Stolojan a spus ca DACIA is tradable si, adaug eu, si dupa Z ani de când a fost creata - deci asa ar trebui sa începem.

  Intai sa luam licente, daca nu putem sa cream cu propriul nostru cap, si apoi sa recreem plecând de la cele existente. Ne trebuie bani, know-how, oameni cu expertiza, putere de munca, corectitudine si timp.

  Tara, tara, cauta oamenii de care ai nevoie!
 • 0 (0 voturi)    
  Valenti Lazea, demisia! (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 17:12)

  goe [anonim]

  Ca tot e la moda.
 • +1 (1 vot)    
  deci vreti sa repetat istoria? (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 22:55)

  marina [anonim]

  "In 1967, rata fertilității a devenit dublă față de anul precedent, dar efectul nu a durat mult timp, căci în 1973 rata fertilității a revenit la nivelul mediu de 2,4 copii născuți de o femeie. Această scădere în timp a efectului s-a datorat numărului mare de avorturi efectuate clandestin. Deoarece acestea erau efectuate în condiții medicale precare, s-a înregistrat un număr foarte mare de decese. Astfel, pentru perioada 1966 - 1989 s-a avansat cifra de ~9.452 de femei decedate. Numărul exact nu poate fi aflat deoarece politica de propagandă a regimului comunist a impus consemnarea în registrele medicale a multor astfel de cazuri ca blocaj renal sau "septicemie".

  Un alt efect negativ (la fel ținut sub tăcere de mass-media comunistă) a fost existența miilor de copii nedoriți și abandonați în orfelinate. "

  uitati-va pe filmul decreteii. Oh, vremuri dulci, cand erau sotii care refuzau sa faca sex cu sotul, pe care doreau, doar pentru ca n-aveau din ce sa creasca copii, iar metodele de a evita nasterea nu erau accesibile.
 • 0 (0 voturi)    
  investitiile straine (Duminică, 8 noiembrie 2015, 21:59)

  ernst [utilizator]

  vin unde se fac bani usor si multi. sau nu? ghici unde se fac bani usor si multi.
 • 0 (0 voturi)    
  ... si 10, d-le LAZEA (Luni, 9 noiembrie 2015, 10:53)

  jidanul [utilizator]

  D-le Lazea, nicio reforma despre banci ? Adica, bancile, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile functioneaza bine ? Va faceti ca nu stiti, vedeti sau auziti nimic despre jihadul economic si terorismul financiar pe care il practica bancile, c.a.r.-urile, i.f.n.-urile, firmele de recuperare a creantelor si executorii judecatoresti impotriva concetatenilor dvs. care sunt si clienti ai institutilor financiare de creditare-depozitare. D-le Lazea, sistemul institutilor financiare de creditare-depozitare este praf, varza si camataresc. Abuzurile grave, ilegalitatile si imoralitatea din sistemul pe care ar trebui sa-l controlati si verificati, sunt la un nivel enorm de mare. Complicitatea dintre sistemul institutilor financiare de creditare-depozitare si politicienii corupti a creat dezastru in viata romanilor, rezultand ca atat BNR-ul cat si bancile, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile sunt corupte si compromise total la fel ca si clasa noastra politica. Demisiile BNR-istilor sunt absolut necesare iar intreg sistemul institutilor financiare de creditare-depozitare trebuie neconditionat reformat si transformat intr-unul viabil, onest si obiectiv fata de clientii din Romania. BNR-ul trebuie sa fie prima institutie financiara care sa protejeze in orice mod si sa securizeze banii romanilor si ai Romaniei, impotriva oricarui abuz al institutilor financiare de creditare-depozitare. Demisia !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by