Proiectul de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, cunoscut ca legea darii in plata a trecut de Comisia pentru Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, a anuntat, pe contul sau de Facebook, unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PNL Daniel Catalin Zamfir. Legea a primit marti un aviz favoranil de la Comisia de buget, proiectul trecand luna trecuta si de Senat, dar Camera Deputatilor este for decizional. Practic, daca legea va fi adoptata, o persoana fizica care nu mai poate onora plata ratelor la un credit, poate ceda bancii bunul ipotecat iar datoria sa se stinga. Proiectul s-a lovit deopozitia membrilor sistemului bancar, ineficienta deocamdata.

"Proiectul de lege prevede ca atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul", a explicat Zamfir in conferinta de presa sustinuta in vara.

El a mai spus ca si banca are de castigat, in urma aplicarii acestui proiect, deoarece se introduce rapid in circuitul civil imobilul ipotecat si exista posibilitatea rapida ca banca sa-si recupereze banii.

"Cand o persoana fizica nu-si mai poate plati un credit pentru care si-a ipotecat imobilul, anunta banca si apeleaza la un notar sau un executor judecatoresc sa transfere proprietatea in favoarea bancii, iar persoana este eliberata de orice credit", a mai spus Zamfir, explicand prevederile proiectului. El a adaugat ca "toata lumea este castigata".

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a aratat ca s-a tinut cont de directivele europene in domeniu. "Este o lege din domeniul protectiei consumatorului aflat in situatia de supraindatorare si se inscrie in trendul directivelor UE", a spus Piperea.

El a aratat ca bancile ar beneficia in urma acestui proiect, adaugand ca problema bancilor sunt creditele neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%, iar daca s-a aplica mecanismul preluarii rapide a imobilelor ipotecate, pierderea bancilor ar fi mai mica, la 40-50%.

Piperea a mai spus ca diferenta intre acest proiect de lege si legea insolventei persoanei fizice este ca prin acest proiect debitorul nu poarta "stigmatul de insolvent" si, dupa ce da bunul imobil bancii pentru a-si stinge creditul, poate sa-si cumpere o alta casa, imprumutandu-se in conditiile din prezent sau sa stea cu chirie.

Piperea a estimat ca de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figureaza in evidentele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impoteca.

"Daca se incepe cu acest declic imobiliar se deblocheaza piata imobiliara, o sa inceapa sa functioneze si piata constructiilor", a mai spus Piperea.

Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege, initiat de parlamentari din tot spectrul politic, a fost adoptat in plenul Senatului cu 105 voturi "pentru" si doua abtineri.