Circa 40% din locuintele aflate in orasele romanesti au nevoie de reparatii iar dintre aceste reparatii 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL). In Romania exista in prezent circa 7,5 milioane de gospodarii, iar aproape una din cinci se confrunta cu probleme locative grave (deteriorari, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta). Totodata, una din trei locuinte aflate in mediul rural nu au grup sanitar (la orase, procentul celor fara grup sanitar scade la 8,5%), mai arata datele studiului.

vulnerabilitatile locuintelor romanestiFoto: Hotnews

Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievati dorec sa demareze proiecte de imbunatatire locativa in urmatorii 5 ani, iar circa 37% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni.

Cele mai frecvente planuri de imbunatatiri locative pentru urmatorii 5 ani vizeaza renovarea locuintei (29%), cumpararea unei locuinte noi (23%), cumpararea unei case la tara (23%), izolarea termica (23%), reparatii la instalatiile sanitare sau electrice (21%), achizitionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrari la acoperis sau terasa (15%), construirea unei case (13%), reparatii la structura de rezistenta (11%), cumpararea unui teren (9%), extinderea locuintei actuale (8%).

Din punct de vedere al resurselor de finantare a investitiilor locative, 68% au planuri de investitii locative in urmatorii 5 ani, procentul fiind in crestere fata de cel inregistrat in anul 2014 si care era de 56%. Totodata, 25% spun ca au fonduri rezervate pentru investitii locative, numarul acestora din urma fiind in scadere fata de cel inregistrat in urma cu un an si care era de 29%.

Una dintre alternativele de a asigura investitii in domeniul locativ pe termen lung este economisirea - creditarea in sistem colectiv. Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a inregistrat o evolutie consistenta in ultimii ani. Rezultatele de pana acum confirma acest lucru. Evolutia inregistrata, pana in prezent, de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) arata un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. In portofoliul BCR Banca pentru Locuinte exista peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor incheiate de 2,5 miliarde lei.

Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinte S.A. a crescut cu 16%, depasind 176 milioane lei.

Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viata lung. Clientul incheie un contract de economisire-creditare la o suma care reflecta intentiile lui in domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumita suma de bani in contul contractului sau de economisire-creditare, pana ajunge la suma economisita de 50%, Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ in viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii si o disciplina financiara individuala pe un timp indelungat; de asemenea, el incurajeaza initiativa proprie a cetateanului de a se implica in imbunatatirea conditiilor locative proprii.

Statul incurajeaza efortul cetateanului prin acordarea prima in cunatum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un credit de 50% din suma contractata din partea bancii de economisire-creditare. Atat pentru sumele economisite cat si pentru cele de creditare banca ofera dobanzi fixe.