Noua bancnota de 20 EUR, a treia din seria "Europa", intra in circulatie miercuri, potrivit unui anunt facut de Banca Centrala Europeana. Aceasta are un aspect regandit si culori mai vii si include un nou tip de element de siguranta: o "fereastra-portret" in aproprierea marginii superioare a hologramei, care devine transparenta atunci cand este privita spre o sursa de lumina. Fereastra reda portretul Europei, personaj din mitologia greaca, vizibil pe ambele fete ale bancnotei. Acelasi portret este vizibil si in filigran, deasupra numarului verde-smarald, care, la inclinarea bancnotei, creeaza un efect luminos ce se deplaseaza in sus si in jos - la fel ca in cazul bancnotelor de 5 EUR si 10 EUR din seria "Europa".

20euro_fr_ES1_Specimen_RGB_72dpiFoto: BCE

Bancnotele de 20 EUR din prima serie vor ramane mijloace legale de plata si vor circula in paralel cu noile bancnote, urmand sa fie retrase treptat din circulatie.

Eurosistemul a sustinut si a incurajat asociatiile sectoriale europene, fabricantii de echipamente in domeniul bancnotelor si alti parteneri sa isi pregateasca si sa isi adapteze dispozitivele in timp util, pentru ca acestea sa poata procesa noua bancnota. Aproximativ 15% dintre comerciantii cu amanuntul din zona euro utilizeaza dispozitive de stabilire a autenticitatii.

Ziua de astazi marcheaza si deschiderea concursului online "Euro Run", destinat copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani care locuiesc in zona euro. In cadrul concursului, acestia "alearga" intr-un peisaj imaginar, raspunzand la intrebari simple despre numerarul in euro si evitand obstacole si capcane. Jucatorii aduna puncte pe masura ce parcurg sapte niveluri diferite. Cei mai buni 100 de jucatori vor primi cate o bancnota de 20 EUR intr-un suport gravat deosebit. Concursul va ramane deschis pana la data de 25 februarie 2016.