Crestere de pana la 15% a activitatii in sectorul de servicii, o tendinta de scadere a activitatii din constructii, toate acestea pe fondul unei relative stabilitati a preturilor- acestea sunt estimarile transmise de cei peste 8000 de manageri chestionati de Institutul National de Statistica, cu privire la evolutia pe urmatoarele 3 luni a economiei. Anchetele de conjunctura ale INS sunt calitative, adica in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a repondentului fata de nivelul "peste normal/ normal/ sub normal", in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul "va creste/ la fel/ va scadea", in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen.

.

Raspunsurile primite (managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

  • pana la +/- 5% relativa stabilitate;
  • de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
  • de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;
  • peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2366 agenti economici), constructiilor (1229), comertului cu amanuntul (2180) si serviciilor (2560).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2015, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +36%), in timp ce pentru fabricarea bauturilor tendinta va fi de scadere accentuata (sold conjunctural -41%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

Constructii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2015, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -30%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -2%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +1%).

Servicii

Conform estimarilor din luna noiembrie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).