Contributia virata catre fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II - va creste cu numai 0,1% din venitul brut al participatiilor, in anul 2016, sub cerintele administratorilor de pensii private, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul viitor, popus vineri de Ministerul Finantelor Publice.

Proiectul de la Finante prevede astfel o cota de "5,1% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", potrivit notei de fundamentare.

Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016 sunt diminuate cu suma de 5,4404 miliarde lei aferenta Pilonului II de pensii, conform proiectului MFP.

Fata de nivelul actual al varsamintelor catre Pilonul II, de 5% din venitul brut al participatiilor, propunerea de buget al asigurarilor sociale pe anul 2016 prevede o majorare cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile in care initial legea pensiilor administrate privat prevedea un calendar de majorare cu 1 punct procentual, pentru a ajunge la 6%.

Majorarea propusa de Finante , de 0,1 puncte, este inferioara si informatiilor vehiculate in mandatul lui Eugen Teodorovici (PSD) la minister, in fostul Guvern Ponta, cand se vorbea despre un plus de 0,5 puncte procentuale.

Pentru anul 2016, din totalul veniturilor bugetare estimate la 52,5987 miliarde lei, 72,3% urmeaza sa se incaseze din contributiile pentru asigurari sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale si 27,5% subventii primite de la bugetul de stat.

Din totalul veniturilor bugetare, 52,2574 miliarde lei sunt aferente sistemului public de pensii ( 99,4%) si 341,2 milioane lei aferente sistemului asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale ( 0,6%).

In anul 2016, cheltuielile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat au fost estimate la 52,3698 miliarde lei, din care 52,2574 miliarde lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) si 112,3 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale ( 0,2%).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi alocate pentru asistenta sociala si 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi datorate trezoreriei statului si active nefinanciare).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, 90,9% vor fi alocate pentru asistenta sociala (pensii de invaliditate din cauza de accidente de munca sau boli profesionale, ajutoare sociale in caz de invaliditate), 0,8% contributii de sanatate platite la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele aflate in concediu medical si 8,3% pentru functionarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri si servicii si active nefinanciare).