In Monitorul Oficial de luni, 7 decembrie 2015, a fost publicat un nou formular al declaratiei 101 privind impozitul anual de plata. In esenta, fata de anii precedenti, din perspectiva impozitului pe profit, anul 2015 se caracterizeaza prin faptul ca facilitatea de scutire la plata a impozitului pe profit pentru profitul reinvestit este aplicabila pentru intreg anul. Declaratia se depune de catre persoanele juridice ce au calitate de contribuabil pentru impozitul pe profit enumerate de art. 13 din Codul fiscal. In acest sens, declaratia este depusa de toate tipurile de societati ce nu platesc impozit pe venitul microintreprinderii, asociatii si fundatii, societati nationale, regii autonome, institute de cercetare - dezvoltare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce e de retinut:

  •  Prin actul normativ autoritatile fiscale au adoptat noul format al declaratiei 101 pentru impozitul pe profit de plata anual. In esenta, fata de anii precedenti, din perspectiva impozitului pe profit, anul 2015 se caracterizeaza prin faptul ca facilitatea de scutire la plata a impozitului pe profit pentru profitul reinvestit este aplicabila pentru intreg anul.
  • Declaratia se depune de catre persoanele juridice ce au calitate de contribuabil pentru impozitul pe profit enumerate de art. 13 din Codul fiscal.
  • Declaratia este depusa de toate tipurile de societati ce nu platesc impozit pe venitul microintreprinderii, asociatii si fundatii, societati nationale, regii autonome, institute de cercetare - dezvoltare.
  •  Acelasi formular se va depune si de contribuabilii ce se regasesc ca sedii permanente inregistrare in Romania apartinand persoanelor juridice straine, respectiv de persoanele juridice straine ce realizeaza venituri din proprietati imobiliare situate in Romania.
  •  Declaratia 101 se va depune si de catre persoanele juridice straine ce realizeaza venituri din cedarea sau instrainarea titlurilor de participare (parti sociale sau actiuni) detinute la persoane juridice romane.
  • Ca element de noutate, formularul 101 este adaptat si pentru persoanele juridice rezidente in alte state membre ce obtin venituri din dobanzi in Romania iar acestea isi exercita optiunea de regularizare a impozitului prin calcul de impozit pe profit fata de procedura impozitarii veniturilor din dobanzi in categoria impozitului pe venitul din dobanzi datorat de nerezidenti, avand in vedere aceasta posibilitate prevazuta de art. 116^1 din Codul fiscal.
  • Pentru platitorii de impozit pe profit ce au ca exercitiu financiar anul calendaristic, termenele de depunere a declaratiei sunt: a) 25 februarie 2016 pentru urmatoarele categorii de contribuabili: organizatiile nonprofit, contribuabili care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura;b) pentru celelalte categorii de contribuabili, cum ar fi marea majoritate a societatilor, termenul este de 25 martie 2016.
  •  Societatile ce au optat pentru un alt exercitiu fiscal decat exercitiul calendaristic depun declaratia 101 in mod similar.
  •  Certificarea declaratiei 101 este optionala atat conform prevederilor din actualul Cod de procedura fiscala cat si conform prevederilor de la art. 104 din noul Cod de procedura fiscala.
  •  Depunerea declaratiei certificate nu este obligatorie insa este permisa persoanelor interesate in realizarea acestei certificari. Certificarea declaratiei fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta insa un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal central in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala. (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)