Avocatul Gabriel Biris, consultant fiscal, a declarat miercuri ca in zilele urmatoare va fi numit secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), potrivit Agerpres. In urma cu o saptamana, HotNews.ro a scris in premiera ca numele lui Biris e luat in calcul pentru acest post.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

"Confirm faptul ca mi s-a propus sa preiau functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor. Am avut o discutie cu cei din minister si am agreat un anumit mod de actiune, de lucru. In momentul de fata, astept numirea. Decizia din partea mea este luata, la fel si din partea celor care mi-au propus. Exista niste proceduri administrative pana se va concretiza numirea mea in functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor si de director la Directia de fiscalitate", a afirmat Biris.

"Timp de aproape 20 ani am facut consultanta fiscala, avocatura de business. Timp de 20 de ani am invatat, am acumulat experiente - unele placute altele nu, dar toate utile.

Jumatate din cariera mi-am petrecut-o in firme internationale de consultanta, jumatate ca antreprenor in propria firma de avocatura, Biris Goran, pe care impreuna cu partenerii mei Victor Constantinescu, Gelu Goran, Raluca Nastase, Ruxandra Jianu si cu restul celor peste 40 de colegi am reusit sa o aducem in topul caselor de avocatura de business in primul an de functionare (2007) si sa ramanem acolo si in si dupa criza care a scuturat lumea in 2008 si anii care au trecut de atunci. O mentiune: imensa majoritate a veniturilor noastre sunt din B2B privat, doar o mica parte (sub 3%) fiind din asistenta acordata unor clienti privati in contracte publice si zero de la stat sau firme de stat.

Sunt sigur ca vor face treaba cel putin la fel de buna si in perioada urmatoare, in care eu imi voi suspenda activitatea profesionala ca avocat, imediat dupa ce numirea va deveni oficiala!

Acum, cu credinta ca numai prin asumare putem sa shimbam lucrurile pe care le-am criticat, am decis sa accept propunerea onoranta de a face parte din echipa Guvernului Ciolos, ca secretar de stat la legislatie fiscala in ministerul condus de Anca Dragu, un specialist cu care ma stiu de ani buni si cu care am avut numai experiente foarte bune.

Constient de dificultatile date de conjunctura interna si externa, merg cu convingerea ca in scurt timp putem sa zidim o temelie solida pentru un viitor mai bun pentru noi aici.

Liantul care trebuie sa stea in aceasta temelie este un ingredient care se gaseste din ce in ce mai greu azi: increderea. Increderea ca putem putem da predictibilitate, transaprenta unui cadru atat de important pentru antreprenorii si investitorii mici sau mari, romani sau straini, din tara noastra.

Este rolul nostru, al celor care am castigat de-a lungul timpului increderea colegilor care lucreaza cu noi, a clientilor, a familiei si prietenilor sa aratam ca guvernarea poate fi facuta in interesul celor guvernati. Ca guvernarea poate fi facuta cu gandul la eficienta, investitii publice eficiente, care sa duca la crestere economica durabila. Ca ce spui, aia si faci si ca faci ce trebuie sa faci, in interesul tarii tale.

Contez pe intregul sprijin al echipei formate in ultimele saptamani de Dl Ciolos, dar si pe cel al specialistilor din MF si al colegilor de breasla. Va fi bine!", a scris Gabriel Biris pe pagina sa de Facebook.

In prezent, Ministerul Finantelor Publice are trei secretari de stat.

Avocatul Gabriel Biris afirma, la inceputul lunii octombrie, ca investitiile din Romania sunt la minime istorice, iar autoritatile ar trebui sa incurajeze stimularea acestora.

"Modul in care se transfera bunastarea nu este unul care sa genereze foarte mult optimism. Noi in aceasta fuziune creata de o aparenta bunastare deja am inceput sa repetam greselile trecutului. Adica punem gaz pe foc, in loc sa stimulam investitiile. In toate raportarile cu privire la nivelul investitiilor o sa vedeti ca sunt la minime istorice. Anul trecut a fost groaznic, anul acesta este un pic mai bun, dar un pic mai bun pentru ca se raporteaza la ceva groaznic", a explicat avocatul.

In legatura cu noul Cod fiscal, consultantul mentiona ca acesta contine destul de multe lucruri bune, insa lucruri 'foarte rele' sunt in Codul de procedura fiscala, unde dezechilibrul de forta intre ANAF si contribuabili este din ce in ce mai mare. 'Drepturile noastre vor continua sa scada in conditiile in care vedem un apetit mare pentru abuz atat din partea inspectorilor fiscali, cat si a nou infiintatei Directii Antifrauda', a spus Biris.