Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC) a trimis o scrisoare presedintelui Iohannis, scrisoare semnata de directorul deneral Monique Goyens, prin care isi manifesta sustinerea pentru legea privind darea in plata. BEUC reuneste 41 de organizatii nationale independente ale consumatorilor din 31 de tari europene. "In calitate de reprezentant al consumatorilor, BEUC sprijina orice masuri legislative menite sa protejeze interesele consumatorilor, in special "datio in solutum" Legea adoptata recent de Parlamentul roman", se arata in scrisoarea transmisa miercuri.( documentul se poate citi in atasament).

Daca legea va fi adoptata, debitorii bancilor vor putea inmana bancilor cheile casei, scapand de datorieFoto: Hotnews

"Am fost informati ca Romania, multi consumatori se confrunta cu practici comerciale neloiale in sectorul serviciilor financiare, acestia fiind grav afectati de criza financiara si facand cu greu fata platii ratelor bancare. Ratele dobanzilor la creditele acordate in Romania au fost printre cele mai ridicate din UE, ele fiind si astazi considerate ridicate. Pe de alta parte, nivelul veniturilor din Romania este printre cele mai mici si, pana foarte de curand, nu a existat nicio masura care sa ii ajute pe consumatorii in dificultate financiara. Prin urmare, credem ca legea "datio in solutum" ar fi cruciala pentru a-i ajuta pe debitorii aflati in dificultate", se mai arata in documentul citat.

Legea, care se afla la Președintie inspre promulgare, prevede ca debitorii care au probeme in a-si achita ratele la credite sa poata preda bancii casa, scapand de orice alte datorii catre institutia de credit. Propunerea legislativa a starnit aprinse controverse, atat initiatorii cat si reprezentantii sistemului bancar fiind pe pozitii diametral opuse. Seful Supravegherii bancare, Nicolae Cinteza, a sugerat chiar Directiei Nationale Anticoruptie sa se sesizeze cu privire la modul in care a aparut aceasta initiativa legislativa.

Principala controversa nu se refera la oportunitatea unei asemenea legi, cat la lipsa criteriilor care sa o faca aplicabila doar cazurilor sociale, nu si speculatorilor imobiliari. Este invocata lipsa unui plafon maxim al bunului imobil, dincolo de care restituirea catre banca sa nu mai poata fi posibila.