Preturile din luna noiembrie 2015, comparativ cu luna noiembrie 2014, au fost mai mici cu -1,1%, masurate prin IPC si cu -0,9%, masurate prin IAPC, a anuntat vineri Institutul National de Statistica. Ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu noiembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 33,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 28,6%.

Preturile de consum in ultimele 12 luni (decembrie 2014 - noiembrie 2015) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2013 - noiembrie 2014), calculata pe baza IPC, au scazut in medie cu -0,4%. Determinata pe baza IAPC, scaderea este de -0,3%.

BNR a revizuit in noiembrie prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere.

Scenariul bancii centrale privind inflatia include prevederile Codului Fiscal si modificarile aduse prin ordonanta de urgenta din octombrie.

"Fara impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozata a inflatiei ar atinge 2,1% la sfarsitul acestu an si la 2,7% in 2016", a afirmat Isarescu intr-o conferinta de presa, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a aratat ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului urmator, limitei inferioare a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra in interiorul intervalului in 2017.

"Atat consumatorii, cat si antreprenorii, intermediarii nu vad inca o deflatie in Romania, chiar daca vad o scadere a preturilor, IPC-ul in teriitoriu negativ vine dintr-o masura fiscala. Pana in prezent, nu exista o psihologie de deflatie, populatia cumpara, se investeste, cererea creste si publicul crede ca dupa o anumita perioada de timp va fi depasit acest moment si inflatia va intra in tinta pe care o urmarim", a mai spus seful bancii centrale.

BNR a revizuit in august prognoza pentru rata anuala a inflatiei la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.