Candva in aprilie 2016, un al treilea set de ecluze de pe Canalul Panama va fi traversat de nave de pana la 2,6 ori mai mari decat cele care il traverseaza acum. Porturile americane, de la cel din New York pana la cel din Galveston (Texas), se pregatesc pentru noul trafic naval. Inaugurarea noilor ecluze este doar unul dintre evenimentele preconizate sa aiba loc in 2016, un an ce anunta unul plin de evenimente cu impact in economia globala, scrie Bloomberg.

Economia lumii ramane fragilaFoto: Flickr

Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) poate primi aprobarea celor 12 natiuni ce impreuna acopera 40% din economia globala, vor fi alegeri in Statele Unite, va avea loc o Olimpiada de vara in Brazilia iar China isi va stabili un nou plan cincinal.

Cel mai important eveniment ar putea fi un referendum in Marea Britanie - posibil in octombrie - in care sa se stabileasca daca Regatul va ramane sau nu parte a Uniunii Europene.

Economia lumii pare pregatita sa fie anul viitor mai puternica decat in 2015, dar in linie cu estimarile privind cresterile pe termen lung, potrivit estimarilor Fondului Monetar International si economistilor intervievati de Bloomberg.

Dar “intoarcerea la o expansiune globala robusta si sincronizata ramane greu de atins”, spunea FMI in previziunea din octombrie.

Economistii Fondului previzioneaza ca economia mondiala va creste cu 3,6%, fata de 3,1% anul acesta, dar cu acelasi ritm cu care a avansat, in medie, din 1980 si pana acum.

Iata care este, pe scurt, viziunea general raspandita despre anul viitor: SUA va continua sa performeze mai bine decat restul natiunilor bogate. Din cauza cererii slabe, pretul banilor (dobanzile) si cotatiile petrolului si al altor materii prime probabil ca va ramane scazut.

Bancherii centrali Janet Yellen, Mario Draghi si Haruhiko Kuroda vor fi in lumina reflectoarelor in conditiile in care Rezerva Federala incearca sa mareasca dobanzile iar Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei cauta modalitati de stimulare a cresterii.

Cea mai importanta variabila pentru 2016 este China, unde cresterea anuala a produsului intern brut a coborat sub sapte procente in trimestrul trei din 2015, pentru prima data dupa criza financiara din 2008-2009.

Printre natiunile care au ajuns sa depinda masiv de China drept client pentru resursele lor se numara Brazilia, Chile, Indonezia, Malaezia, Filipine, Africa de Sud, Thailanda si Vietnam.

Dar apetitul lumii pentru bunurile chinezesti nu mai creste cu aceeasi viteza, iar China nu mai are o asa nevoie stringenta de infrastructura pe care a construit-o pana acum intr-un ritm ametitor.

Ca si predecesorii sai, presedintele Xi Jinping are probleme mari in a ghida economia catre consum intern ca sursa de crestere economica.

Petrolul ieftin este un factor cheie ce ii face pe cei mai multi dintre economisti sa fie ceva mai optimisti.

Desi pretul scazut afecteaza exportatorii, inclusiv Rusia si membrii OPEC, el da un impuls tarilor importatoare cu economii in curs de dezvoltare - cele mai multe din America Latina, Africa si Asia, inclusiv China.

Titeiul ieftin ajuta, de asemenea si natiunile dezvoltate, cum sunt Statele Unite, dar costurile cu combustibilii sunt o mica parte a cheltuielilor lor totale.

Pentru SUA, 2015 era programat sa fie anul in care economia sa fie destul de sanatoasa astfel incat sa fie "scoasa de pe aparate”, unde era tinuta cu ajutorul dobanzilor aproape de zero.

Totusi, Rezerva Federala a impins decizia privind majorarea dobanzii chiar la sfarsitul anului, in sedinta din 16 decembrie.

Avantajul cresterii lente din SUA este ca economia sta departe de pericolul supraincalzirii, asa ca nu este nevoie ca Fed sa majoreze dobanzile rapid, ceea ce ar putea afecta expansiunea economica.

Europa si Japonia sunt insa mai slabite.

Spre deosebire de economia SUA, care a avansat incet, dar sigur din 2009 si pana acum, ambele au consemnat periodic pasi inapoi.

Criza financiara elena, care nu mai este pe prima pagina acum ar putea reveni subiect central spre sfarsitul lui 2016 daca premierul Tsipras nu va putea obtine sprijinul pentru taieri de cheluieli, majorari de taxe, reforme pe piata muncii si privatizari, toate cerute de creditorii internationali.

Dupa ce au asistat de la o distanta sigura la tragedia greaca, cetatenii britanici au fost probabil bucurosi ca si-au pastrat moneda, lira sterlina. In octombrie anul viitor ei vor merge la urne pentru un referendum ce se refera la un pas mult mai radical: parasirea de tot a Uniunii Europene.

Iar economistii spun ca un vot pentru iesirea din blocul comunitar ar insemna o subminare serioasa a climatului de afaceri de pe Batranul Continent.

O crestere modesta ar putea fi maximul de acum incolo in lume, spune Stephen King, consultant economic pentru HSBC.

El argumenteaza ca avansul mondial puternic ce a avut loc intre 1950 si 2000 a fost o anomalie si considera ca economia lumii se intoarce la ritmul incet consemnat in cei 150 de ani de dinainte.

Cu alte cuvinte, nu mai este vorba doar de aplicarea stimulilor necesari ici si colo.

“Problema, spune King, este mai profunda”.