¬Anul 2015 fost unul extrem de dens in evenimente economice. De la explozia francului elvetian de la jumatatea lunii ianuarie pana la instalarea unui Guvern de tehnocrati si recentele decizii privind Bugetul pe 2016. HotNews a realizat o sinteza a evenimentelor economice care au avut loc in anul care in curand se va incheia. Drept este ca din cauza numeroaselor evenimente, am fost nevoiti sa impartim in doua acest text.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cititi mai jos principalele evenimente economice din prima parte a anului, urmand ca in cursul acestei zile sa publicam si partea a doua, pentru a avea o imagine completa.

  • Ianuarie

7 ianuarie. BNR reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric.

7 ianuarie. Dacia deschide primul centru de vanzari din Israel, la Tel Aviv, statul israelian devenind a 44-a piata pe care marca detinuta de grupul francez Renault este prezenta la nivel mondial.

8 ianuarie. OTP Bank Romania, finalizeaza achizitia Millennium Bank Romania, de la Banco Comercial Portugues, printr-o tranzactie in valoare de 39 de milioane de euro in urma careia isi mareste cota de piata la circa 2% si urca pe locul 13 in topul bancilor de pe piata romaneasca.

14 ianuarie. Banca Mondiala (BM) anticipeaza o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, in 2015, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut.

14 ianuarie. Cota redusa de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive a fost avizata de Guvern, impactul bugetar estimat pentru acest an fiind de 100 milioane lei.

15 ianuarie. Banca Centrala a Elvetiei arunca in aer cursul francului. Acesta se aprecieaza cu 30% fata de euro intr-o singura zi, atingand un nivel record, dupa ce BNS a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. Cursul anuntat de BNR pentru francul elvetian creste cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, si a trecut de 5 lei la cotatiile din piata bancara raportate la euro, iar cursul pentru euro a depasit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingand si el o valoare record fata de leu

16 ianuarie. Bancile trebuie sa evalueze individual cazurile pentru creditele in franci elvetieni si sa gaseasca solutii impreuna cu fiecare client in parte, declara purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. Seara, Ministrul Finantelor, Darius Valcov, se intalneste la sediul bancii centrale cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta despre situatia creata de cresterea brusca a francului elvetian in raport cu leul. Valcov afirma ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea i "Electoratei", lege care nu a atras interesul bancilor si al debitorilor.

19 ianuarie. Dacia anunta cresterea cu 19% a vanzarilor din 2014, la 511.000 de autovehicule, principala piata fiind in continuare Franta, cu aproape 105.893 de unitati, in timp ce in Romania livrarile au avansat tot cu 19%, la 29.625 de unitati, echivalentul unei cote de piata de 31,2%

20 ianuarie Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a mentinut luni la 2,8% prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, apreciind ca economia va beneficia de ieftinirea petrolului, de investitii in urcare si de imbunatatirea increderii in randul consumatorilor.

21 ianuarie. Deputatul PSD Ana Birchall propune ca, in cazul creditelor acordate in franci elvetieni, conversia sa se faca prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la momentul conversiei.

22 ianuarie. Finantele anunta lansarea Loteriei Fiscale. Prima extragere, ocazionala, a Loteriei Bonurilor Fiscale urmeaza sa fie organizata pe 13 aprilie, a doua zi de Paste, cu un fond de premiere de un milion lei, anunta MFP.

26 ianuarie. FMI ii scrie ministrului Darius Valcov pentru a-si exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.

27 ianuarie. Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor convoaca conducerea BNR "la cel mai inalt nivel" pentru a da explicatii cum s-a implicat in criza creditelor in franci elvetieni, ce discutii a avut cu bancile comerciale si la ce solutii s-au angajat acestea

29 ianuarie. Bancile pot propune clientilor cu credite in franci elvetieni solutii care sa mentina rata lunara in lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia in lei si/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporara a dobanzii, masurile fiind agreate cu BNR si ARB.

30 ianuarie. Banca Nationala este de acord cu impartirea poverii intre clienti si banci, dar sunt necesare masuri echilibrate si rationale, care sa se aplice de la caz la caz, intrucat situatiile sunt foarte diferite la nivelul intregului portofoliu de credite in franci elvetieni, a afirmat guvernatorul Isarescu

  • FEBRUARIE

4 februarie. BNR reduce rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric

8 februarie. Aproximativ 1.500 de persoane care au imprumuturi in franci elvetieni au iesit din nou in Piata Constitutiei, la doua saptamani dupa protestul anterior, actiuni similare avand loc simultan la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Craiova, pentru a cere conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%.

9 februarie. Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul Victor Ponta. Presedintele Comisiei de Buget-finante-banci din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan, a declarat ca acordul cu FMI, BM si CE este suspendat temporar.

10 februarie. Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar remedierea bilanturilor nu este inca finalizata, potrivit FMI, care arata in acelasi timp ca economia romaneasca a corectat in mare parte dezechilibrele interne si externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide.

12 februarie. Premierul Ponta, prezent in SUA, s-a intalnit, la Washington, cu reprezentanti ai unor companii americane, aflate in proces de evaluare a viitoarelor investitii in Europa Centrala si de Sud-Est, interesate sa cunoasca evolutiile economice recente din Romania si stadiul relatiilor bilaterale oficiale. La intalnire au participat reprezentanti ai companiilor ADM, Allied TechSystems, Amgen, Boeing, Cargill, Chevron, Coca-Cola, Ellicott, ExxonMobile, General Electric, Lindsay, Mega, MetLife, MoneyGram, Pike Energy, Raytheon, Smithfield, Timken, informeaza Guvernul.

13 februarie. Presedintele Klaus Iohannis declara la finalul Consiliului European de la Bruxelles ca Romania isi doreste sa adopte moneda unica europeana si va urmari cu toata atentia acest proces de consolidare a uniunii economice si monetare.

17 februarie. Economia Romaniei va avansa cu 3% in acest an si cu 3,3% anul viitor, datorita evolutiei pozitive a cererii interne, sub potentialul de crestere pe termen lung de 4% estimat de analistii de la compania britanica de consultanta Capital Economics.

17 februarie. Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza e condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru conflict de interese, dupa ce, in prima instanta, el fusese achitat.

18 februarie. Masurile de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, jumatate din suma fiind insa recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului.

23 februarie. Masurile de relaxare fiscala incluse in noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grija pentru o mai buna intelegere a modului in care pot fi atinse tintele de deficit fiscal ale Romaniei, au comunicat reprezentantii Fondului Monetar International (FMI)

24 februarie. Relaxarea politicilor monetare si fiscale nu conduce la crestere economica, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR

24 februarie. Romania are nevoie mai degraba de stimuli de relaxare fiscala pe parte de oferta, prin reducerea CAS, nu de stimularea puternica a cererii prin taierea TVA si accizelor, care va aduce noi dezechilibre in economie, afirma Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

25 februarie. Uber, aplicatia controversata pentru smartphone care face legatura in timp real intre pasageri si soferii dispusi sa ofere contra cost servicii de transport, se lanseaza si in Romania sub forma uberX, Bucurestiul fiind primul oras care beneficiaza de serviciile platformei, potrivit unui anunt publicat pe blogul oficial al companiei.

25 februarie. Fostul ministru delegat al energiei Razvan Nicolescu e numit in functia de executive lead advisor in cadrul firmei de consultanta si audit Deloitte, de unde va acorda consultanta in domeniul energiei.

26 februarie. Politica fiscala a Romaniei este lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica, in timp ce gradul de colectare a TVA ramane un motiv de ingrijorare, se arata in Raportul de tara pentru Romania pe 2015 al Comisiei Europene.

27 februarie. Guvernul a primit pentru constructia hidrocentralei de la Tarnita, un proiect datand din perioada lui Nicolae Ceausescu, oferte doar de la companii chineze, dupa ce termenul de depunre a documentelor de inscriere a fost amanat de mai multe ori, cu argumentul numarului mare de investitori interesati.

  • MARTIE

10 martie. Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Dontu depune o propunere legislativa prin care sa se instituie obligatia ca 51 la suta din carnea, legumele si fructele comercializate in supermarketuri sa fie din productie romaneasca, in caz contrar magazinele urmand a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.

10 martie. Adunarea Generala a Creditorilor Oltchim (OLT) a aprobat planul de reorganizare a companiei, care prevede vanzarea combinatului din Ramnicu Valcea pentru minim 307 milioane euro.

12 martie. Romania are probleme in ceea ce priveste evaluarea si supravegherea investitiilor publice si aprobarea la timp a bugetelor de stat, potrivit unui raport al Fondul Monetar International (FMI), insa indeplineste 30 dintre cele 36 de criterii luate in calcul pentru evaluarea transparentei fiscale.

12 martie. Reteaua de autostrazi din Romania, care numara 700 de kilometri in prezent, va fi extinsa cu 80 - 90 kilometri de autostrada in acest an, a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.

13 martie. Anunturile de pe tocmai.ro se muta pe olx.ro, ca urmare a achizitionarii operatiunilor Sibmedia Interactiv de catre grupul sud-african Naspers, migrarea anunturilor urmand sa aiba loc pe 30 martie, tocmai.ro urmand sa-si inceteze activitatea la jumatatea lunii aprilie

13 martie. Ministrul Finantelor, Darius Valcov e audiat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Valcov este acuzat de trafic de influenta, fiind suspectat ca, in calitate de primar al orasului Slatina, ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, cel din urma promitandu-i 20 la suta din sumele incasate

15 martie. Darius Valcov i-a inaintat premierului Ponta demisia . Premierul va mai amana cateva zile nominalizarea unui nou ministru, in asteptarea finalizarii proiectului noului Cod Fiscal.

17 martie. Romania va putea exporta in China carne de porc congelata, dupa ce autoritatile chineze au aprobat inregistrarea primei companii romanesti producatoare de carne de porc, Smithfield Romania, a anuntat Ministerul Agriculturii.

20 martie. Reforma fiscala trebuie realizata in acest an, deoarece Guvernul se afla in situatia unui avion aflat pe pista, cu motoarele turate, dar care, daca nu decoleaza, impune ca, in anii urmatori, sa fie reluat totul de la capat, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, la Consiliul National al PSD.

20 martie. Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care ia act de demisia lui Darius Valcov din functia de ministrul al Finantelor Publice, si se constata incetarea functiei de membru al Guvernului si cel prin care premierul Victor Ponta preia interimatul la acest minister.

24 martie. Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, si-a dat demisia, dupa discutii cu ministrul Transporturilor, conducerea companiei find preluata, temporar, de directorul de Investitii si Achizitii Publice al administratorului retelei de metrou, Catalin Homor.

25 martie. Proiectul noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala au fost aprobate, miercuri, de Guvern si vor fi transmise Senatului, pentru a fi introduse, la inceputul saptamanii viitoare, pe ordinea de zi a Biroului Permanent.

27 martie. Eugen Teodorovici va fi ministru al Finantelor, iar functia acestuia de ministru al Fondurilor Europene va fi preluata de Marius Nica, pana in prezent secretar general al Ministerului Muncii, a anuntat premierul Victor Ponta, precizand ca propunerile au fost acceptate de presedintele Klaus Iohannis.

27 martie. Romania nu are spatiu sa reduca taxele pana nu imbunatateste colectarea lor si administrarea veniturilor, potrivit raportului aprobat de board-ul FMI dupa consultarile cu autoritatile romane, care remarca reducerea dezechilibrelor, dar si incetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice.

30 martie. Romania are potential pentru a deveni un lider regional, dar trebuie sa mai faca progrese in privinta climatului investitional, a declarat insarcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson, precizand, totodata, ca firmele de stat trebuie conduse de manageri privati, numiti fara influente politice

30 martie. Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de modificare a Codului Fiscal, avertizand ca reducerile de taxe vizate ar duce la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, cu deficite efective de peste 3% pana in 2019, cand deficitul structural va ajunge aproape de nivelul din 2010.

30 martie. Comisia Europeana a decis, in urma unei investigatii aprofundate, ca Romania trebuie sa recupereze de la fratii Micula despagubirile acordate in urma sistarii unui program de sustinere a investitiilor in zonele defavorizate, institutia constatand ca acestea incalca legislatia UE

30 martie. ANAF considera ca "selectia prin omisiune" a actiunilor institutiei in vederea "conceperii materialelor de presa" nu face altceva decat sa contribuie "intr-o maniera consistenta" la informarea defectuoasa, prezentand "in mod eronat eforturile depuse de Directia Antifrauda"

30 martie. Ioana Petrescu, fost ministru al Finantelor, in prezent consilier al premierului Victor Ponta, a fost desemnata de seful Guvernului la conducerea Consiliului pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat.

31 martie. Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de marti sa reduca rata dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric, precum si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si cele in valuta, la 10%, respectiv 14%

31 martie. Presedintele Klaus Iohannis declara, ca Fiscul lucreaza ca pendulul, intrucat uneori nu se ocupa de probleme, iar alteori se ocupa de detalii care nu merita atentia, si i-a sfatuit pe jurnalisti sa intrebe la ANAF daca o tara fara firme poate sa functioneze

31 martie. Guvernul nu va achita, deocamdata, banii solicitati in instanta de fratii Micula, deoarece exista o dispozitie in acest sens a Comisiei Europene, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca Executivul se afla intre "ciocan si nicovala" si ca a avut o discutie pe aceasta tema si cu presedintele

  • APRILIE

2 aprilie. Peste 1.200 de fermieri au protestat la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat a promis ministrul Agriculturii, acestia amenintand cu un nou protest dupa Paste

3 aprilie. Agentia Nationala de Integritate verifica averea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa ce a primit recent o sesizare in acest sens, au declarat surse din cadrul ANI. Sesizarea ar fi fost trimisa de Asociatia Parakletos, care arata ca Mugur Isarescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut in declaratia de avere din 2007, insa in declaratiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fara a mai mentiona numele bancii, potrivit relatarilor din presa.

7 aprilie. Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatie publica, a anuntat premierul Victor Ponta. Cota standard va fi redusa la 20% din ianuarie.

7 aprilie. Banca Transilvania a incheiat marti tranzactia de preluare a Volksbank, urmand sa ofere clientilor cu credite in franci elvetieni conversia in lei sau euro cu o reducere de 22,5%, plus returnarea sumelor platite pentru comisionul de risc prin scaderea soldului, oferta fiind valabila din 4 mai.

7 aprilie. Fondul Proprietatea (FP) intentioneaza sa se listeze secundar pe bursa de la Londra pana la inceputului lunii mai, a declarat managerul fondului Greg Konieczny, care estimeaza ca operatiunea va duce la extinderea considerabila a bazei de investitori, relateaza Wall Street Journal

8 aprilie. Lupta impotriva coruptiei dusa de justitia din Romania are o consecinta neasteptata asupra economiei, si anume incetinirea investitiilor, considera jurnalistii de la Reuters, intrucat oficialii evita sa semneze pentru aprobarea unor proiecte de investitii, pentru a nu deveni tinte ale procurorilor.

9 aprilie. Comunitatea Energiei a cerut Transgaz sa explice motivele pentru care nu respecta reglementarile UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, institutia europeana urmand sa evalueze cazul alaturi de Comisia Europeana.

9 aprilie. Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definita, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.

9 aprilie. Fostul presedinte al Bancorex Razvan Temesan a pierdut, irevocabil, procesul in care a cerut sa primeasca de la Banca Comerciala Romana (BCR) peste 4,5 milioane de euro, ceea ce reprezinta drepturile salariale din momentul in care acesta a fost concediat.

15 aprilie. Guvernul anunta ca va legifera bacsisul, care va fi evidentiat pe un bon fiscal separat, firma urmand sa aleaga daca sumele suplimentare vor fi contabilizate ca profit sau vor fi distribuite salariatilor, iar impozitul aplicat va fi de 16% pe profitul firmei sau pe castigul angajatului, dupa caz.

  • MAI

2 mai. Inspectorii Directiei Antifrauda din cadrul ANAF desfasoara, la sfarsitul acestei saptamani, verificari la agentii economici de pe litoral, astfel de controale avand loc la Mamaia si Vama Veche, unde ei au fost primiti cu huiduieli de catre unii turisti

4 mai. Un numar de 540 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), majoritatea personal TESA, ar trebui concediati, insa disponibilizarile sunt amanate din lipsa de fonduri, fiecare din acesti salariati beneficiind de trei pana la 12 salarii brute lunare, pe companie, la nivelul anului 2014.

4 mai. Persoanele care livreaza pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacsis, dar numai daca este lasat la firma unde acestea lucreaza, cumparatorul avand obligatia sa se deplaseze la acea locatie pentru a le fi eliberat bonul fiscal, considera ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

5 mai. Ministerul Finantelor Publice ar putea lansa in iunie, pentru prima data incepand cu anul 2015, o emisiune de titluri de stat destinate populatiei.Titlurile vor fi promovate printr-un program de marketing care va include prezentari in orasele mari, la Ministerul Finantelor si Bursa.

6 mai. Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de miercuri sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%.

7 mai. Romania are nevoie de investitii de trei-patru miliarde de euro anual pentru modernizarea infrastructurii energetice, a declarat, joi, presedintele GdF Suez, Eric Stab, la lansarea Cartii Albe a Competitivitatii de catre Camera de Comert si Industrie a Frantei in Romania.

8 mai. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca trasarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona euro este mult mai importanta decat data tinta de intrare, iar in lipsa acesteia nu au rost dezbaterile pentru 1 ianuarie 2019, considerand ca este chiar periculoasa discutia doar despre tinta.

Continuarea unui parteneriat cu institutiile financiare internationale este un avantaj pentru Romania, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrucat asigura credibilitate si seriozitate pe pietele externe pentru a "vinde" reforma fiscala si a obtine in continuare costuri reduse la dobanzi.

9 mai. Mandatele membrilor executivi si neexecutivi ai Consiliului de administratie al CEC Bank au fost reinnoite de catre Adunarea Generala a Actionarilor, pana la data aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei a noilor membri nominalizati, a anuntat Ministerul Finantelor.

11 mai. Acciza suplimentara introdusa la carburanti, cu anuntul ca banii obtinuti vor fi folositi pentru infrastructura rutiera, nu a fost un proiect bun, deoarece Guvernul nu a putut debloca procedurile pentru a investi efectiv banii, dar a ajutat la asigurarea unui spatiu fiscal, conform premierului Ponta

12 mai. Consiliul de Supraveghere al Transelectrica (TEL) l-a numit pe Ion Smeeianu, fost sef al Postei Romane, in prezent consilier al ministrului Economiei, in functia de membru al directoratului companiei.

12 mai. Obligativitatea stampilei pentru firme va fi eliminata de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finantelor, Romania fiind depasita la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja masura, insa trebuie scoasa din toata legislatie secundara

13 mai. Proiectul privind anularea unor obligatii fiscale inregistrate pana la 1 iunie, precum drepturi de autor si constributii de asigurari sociale de sanatate, va fi valabil atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, fara sa se refere la plati de TVA sau de alte impozite, afirma premierul Ponta

13 mai. OMV Petrom a anuntat, miercuri, ca directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, face parte de la inceputul saptamanii din Consiliul de Supraveghere al ING Groep.

14 mai. Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, va prelua conducerea Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), dupa ce a expirat mandatul lui Radu Gratian Ghetea, aflat de 15 ani la sefia organizatiei, acesta fiind numit presedinte de onoare al asociatiei, potrivit Adunarii Generale

15 mai. Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu au fost audiati, vineri, la DIICOT, intr-un dosar privind presupuse credite contractate ilegal de la BRD sustin surse judiciare.

15 mai. Ministerul Finantelor va elimina obligativitatea taxarii bacsisului, a anuntat vineri ministrul de resort, Eugen Teodorovici. "Din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale", a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacsisului.

15 mai. Guvernul ar putea lua in calcul continuarea parteneriatului cu insitutiile financiare internationale daca actualul acord se incheie cu succes in toamna, insa ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez, a declarat vineri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

18 mai. CE intelege decizia autoritatilor romane privind relaxarea fiscala, dar vrea sa se asigure ca sunt luate si masuri compensatorii pentru ca Romania sa ramana unul dintre statele cele mai stabile si mai disciplinate bugetar si fiscal din UE, a declarat, luni, Angela Filote, sefa Reprezentantei CE.

19 mai. Remus Truica a fost pus sub control judiciar in dosarul in care este urmarit penal pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, omul de afaceri spunand, marti, la iesirea de la DIICOT, ca a luat legal creditele de la BRD si ca va incerca sa lamureasca aceasta situatie.

20 mai. Guvernul va efectua prima rectificare bugetara din acest an in luna iulie, cand va putea aloca fonduri si pentru cofinantarea proiectelor pe fonduri europene ale unitatilor administrativ-teritoariale care nu au venituri sau au venituri reduse, a anuntat premierul Victor Ponta

20 mai. Trei functionari de la ANAF sunt cercetati pentru compromiterea intereselor justitiei si favorizarea faptuitorului, dupa ce ar fi dat unei persoane cercetate informatii despre probe, audieri de martori si cereri de inscrisuri dintr-un dosar de evaziune cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro.

20 mai. Majoritatea bancilor din Romania considera oportuna continuarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), din perspectiva stabilitatii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit si consultanta EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

20 mai. Cota redusa de TVA de 9% va fi aplicata din iunie pentru alimente, inclusiv bauturi (cu exceptia bauturilor alcoolice) destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, a stabilit Executivul.

20 mai. Camera Deputatilor a adoptat in unanimitate, proiectul legii insolventei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetatean aflat in incapacitate de plata a datoriilor, nu din vina sa, sa isi poata reesalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiara pe o perioada de cinci ani.

20 mai. Omul de afaceri Florian Walter, proprietarul companiei Romprest, a fost dat in urmarire internationala, dupa ce, anterior, judecatorii au emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui, iar el nu a fost gasit in tara.

26 mai. Orice initiativa legislativa care prevede ca debitorii bancilor pot restitui imprumuturile cu imobilele depuse garantie pentru credite (legea darii in plata- n.m.DP) va descuraja total creditarea, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a intrebat cine va mai acorda finantari imobiliare in aceste conditii.

27 mai. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, sa mearga la CNE Hunedoara si sa anunte salariatii ca Guvernul acorda un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar sa aiba asupra sa si documente prin care sa le arate acestora ca FMI si CE cer inchiderea unitatii.

27 mai. Guvernul a anuntat ca a adoptat proiectul de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, care va functiona ca institutie publica de interes national in subordinea Ministerului Justitiei.

29 mai. Discutiile Guvernului cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene vor continua in perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care spera sa se reia acordul la finalul acestora, astfel incat sa poata fi incheiat cu succes in septembrie.

  • IUNIE

3 iunie. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si bancile implicate vor promova emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice, astfel incat si "un crescator de oi din varful muntelui" sa investeasca in acestea, a declarat presedintele ASF, ministrul Finantelor aratand ca si el va cumpara titluri. Premierul Victor Ponta a anuntat ca va cumpara si el titluri de stat destinate persoanelor fizice, in cuantum de 1.000 lei.

4 iunie. UniCredit Bank Austria a anuntat achizitia actiunilor reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank SA detinute de Tiriac Holdings, majorandu-si astfel participatia de la 50,6% la 95,6%.

4 iunie. FMI recomanda Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheluielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor, a declarat reprezentantul rezident in Romania, Guillermo Tolosa.

5 iunie. Doua foste directoare de la CEC Bank Brasov au fost condamnate la sapte ani si, respectiv, patru ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu, dupa ce au acordat 12 credite ilegale unei societati comerciale, aducand un prejudiciu de peste sapte milioane lei.

8 iunie. Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani si sapte luni de inchisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsa de 14 ani de inchisoare, in dosarul Carom, in care sunt acuzati de inselaciune si spalare de bani, decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) fiind definitiva

10 iunie. Romania va participa la Fondul de ajutorare a tarilor sarace administrat de Fondul Monetar International (FMI) cu o contributie de 7,5 milioane Drepturi Speciale de Tragere, reprezentand aproximativ 9,4 milioane euro, in baza unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern

11 iunie. Banca Mondiala (BM) a revizuit prognoza de crestere a economiei Romaniei in 2015, cu 0,1 puncte procentuale, la 3%, comparativ cu estimarea din luna ianuarie, potrivit raportului bianual World Economic Prospects

11 iunie. Ioan Rus a demisionat din postul de ministru al Transporturilor, in urma declaratiilor sale referitoare la romanii din strainatate, urmand ca saptamana viitoare sa fie desemnat un inlocuitor. "Romania are trei milioane de oameni, sa zicem, din forta activa, in acest moment, in occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta curva. De 700 de euro vin acasa jumatate", a declarat Ioan Rus.

12 iunie. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pregateste un nou model al facturii de energie electrica, o varianta unica la nivel national, simplificata, care va contine si informatii noi fata de modelul actual.

14 iunie. Persoanele cu credite in franci elvetieni protesteaza in fata Guvernului, dupa 5 luni de la debutul "crizei CHF", perioada in care problemele nu s-au rezolvat nici pe calea legislativa, nici pe cea a negocierii, intrucat bancile nu vin cu oferte "la mijlocul drumului"

18 iunie. Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) Mihail Vlasov a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, de instanta suprema, decizia fiind definitiva.

18 iunie. Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetatean aflat in incapacitate de plata a datoriilor, nu din vina sa, sa isi poata reesalona datoriile pe o perioada de cinci ani.

19 iunie. Tiriac Holdings, prin intermediul companiei Tiriac Energy, va intra in urmatorii trei ani in competitie directa cu marii retaileri de benzina si motorina prin construirea unei retele de statii de benzinarii cu preturi de discounter.

19 iunie. FMI este ingrijorat de reintroducerea unor privilegii privind pensiile speciale, care in trecut au fost o povara fiscala semnificativa, a declarat reprezentantul FMI in Romania, Guillermo Tolosa, referindu-se la proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

22 iunie. Populatia a subscris 64.999 de titluri in cadrul emisiunii derulate in perioada 8-19 iunie, fiind alocata intreaga suma de aproape 65 milioane lei, cu cea mai mare cerere din Bucuresti, de 46,13%, iar dobanda a fost stabilita de Ministerul Finantelor la nivelul maxim din prospect, de 2,15%

24 iunie. Camera Deputatilor a aprobat miercuri Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, cu 306 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere.

24 iunie. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, actiunile si conturile lui Sebastian Ghita, precum si pe conturile a 51 de societati comerciale controlate de acesta, in dosarul in care deputatul este urmarit penal pentru trafic de influenta si evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

26 iunie. Reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, astfel incat oficialii Fondului Monetar International (FMI) nu vor mai veni in iulie la Bucuresti.

26 iunie. Denominare mai mica, pana la 100 de lei/titlu de stat, prelungirea maturitatii si revizuirea modalitatii de stabilire a dobanzii sunt aspectele pe care Ministerul Finantelor vrea sa le imbunatateasca dupa ce prima emisiune de titluri de stat destinate populatiei a fost subscrisa in proportie de 65%

29 iunie. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanta, care prevede ca angajatii, din sistemul public si din sistemul privat, sa primeasca vouchere de vacanta, in limita a 6 salarii medii pe economie, acestea putand fi folosite doar in turismul romanesc.

(va urma)