Pentru prima oara, bancile elvetiene au publicat miercuri pe un site dedicat (www.dormantaccounts.ch) informatii legate de conturile "in adormire", care permite oricui sa verifice daca un stramos de-al sau a avut un cont in Elvetia si, daca este cazul, sa isi recupereze banii, scrie AFP.

Acest sistem a fost creat pentru a rezolva problemele cu care se confrunta bancile in ceea ce priveste conturi foarte vechi, ale caror titulari nu mai pot fi contactati si nu au mai dat un semn de viata de peste 60 de ani.

Elvetia a adoptat o noua lege, intrata in vigoare in acest an, care prevede astfel publicarea pe internet a acesti liste cu "conturi in adormire".

In cazul in care un cont este neaccesat din 1955, persoana interesata are la dispozitie un an pentru a contacta banca. Daca acest cont nu este folosit de peste 60 de ani, intervalul este de 5 ani.

Lista contine 2.600 de nume sau entitati, reprezentand in total sume de 44 de milioane de franci elvetieni (40 milioane euro) precum si 80 de cutii valorice. Acestea din urma au fost deschise si a fost realizat un inventar.

In primele pagini pot fi regasite numele unor romani precum Adam Radu sau Vasile Anastassiu.

Marea majoritate a numelor sunt ale unor persoane care locuiesc in Elvetia, dar exista si nume de americani, argentinieni, brazilieni, germani, romani, francezi sau evrei.

Unii dintre titularii acestor conturi sunt nascuti in secolul XIX. Toate aceste conturi au fost deschise in urma cu 60 de ani sau mai mult si nu au fost accesate de zeci de ani.

Printre curiozitati figureaza un cont deschis in 1955 de Cercul ziaristilor din Locarno si care nu a mai fost folosit de atunci.

"Trebuie adusa o dovada concreta" pentru a fi recunoscut drept mostenitor al unui cont sau cutii valorice, a precizat un purtator de cuvant al asociatiei elvetiene a bancilor.

Toate bancile din lume sunt confruntate cu chestiunea conturilor bancare nefolosite, dar in Elvetia are o conotatie speciala generata de sacrosanctul secret bancar si a istoriei averilor evreiesti legate de Holocaust.

Secretul bancar este in curs de desfiintare, acest lucru urmand sa se intample incepand cu 2017.