Autoritatile fiscale au actualizat sau chiar introdus noi formulare necesare impozitarii persoanelor fizice ce realizeaza venituri impozabile, prin intermediul OpANAF nr. 3605/2015. Acestea sunt utile atat celor ce desfasoara activitati independente cunoscute ca PFA, profesii libere ori persoane ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impozitate in sistem real sau jocuri de noroc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi aici OpANAF 3605/2015 sau consulta aici Legea 316/2015.

Formularele modificate sunt:

  • formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", cod 14.13.01.13, impreuna cu anexa la declaratie;
  • formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", cod 14.13.01.13/7;
  • formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I;
  • formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice", cod 14.13.02.13/a;
  • formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", cod 14.13.02.13/5a.

Aceste declaratii sunt modificate pentru a respecta schimbarile din Codul fiscal realizate in anul 2015 pentru veniturile realizate de persoanele fizice in acest an.

Ce e bine de stiut cu privire la depunerea acestor declaratii:.

  • Declaratia 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" se depune pana pe data de 25 mai 2016 pentru anul 2015. Aceasta va fi depusa de persoanele fizice ce realizeaza individual sau printr-o asociere venituri in bani sau in natura din categoria celor deja cunoscute - activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, transferul titlurilor de valoare la societati deschise, vanzare de valuta la termen, silvicultura etc.
  • Ca element de noutate, aceasta declaratie va fi depusa de unele persoane fizice ce realizeaza anumite venituri din jocuri de noroc respectiv cele pentru care, conform noilor reglementari, nu se mai realizeaza impozitarea prin stopaj la sursa.
  • In aceasta categorie regasim persoanele fizice ce au realizat venituri din jocuri de noroc incepand cu 13 februarie 2015, ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker.
  • Tot ca si element de noutate se depune declaratia 200 de catre persoane fizice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene iar acestea decid regularizarea impozitului pe venit in Romania potrivit art. 116^2 din Codul fiscal.
  • Formularul este de asemenea actualizat pentru situatia persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat ce beneficiaza de scutirea la impozitul pe venit conform reglementarilor fiscale din anul 2015.
  • Persoanele fizice ce realizeaza venituri din activitati independente pot directiona 2% din impozitul datorat catre diverse entitati publice, procedura de altfel cunoscuta si aplicata frecvent in ultimii ani. Formularul declaratiei este adaptat pentru aceasta posibilitate.
  • Ca procedura de depunere, declaratia 200 se poate depune direct la registratura organului fiscal sau prin transmitere cu posta cu confirmare de primire, data postei fiind data depunerii declaratiei. Desigur, declaratia poate fi depusa si electronic.

Foarte important: daca un contribuabil realizeaza venituri din mai multe surse sau realizeaza mai multe categorii de venit pentru care exista obligatia declararii, acesta va completa in mod corespunzator fiecare dintre aceste tipuri de venituri in capitolul II al declaratiei - Date privind veniturile realizate pe surse si categorii de venit.

Daca se identifica erori in formularul declaratiei initiale se poate proceda la depunerea unei declaratii rectificative.

  • Pentru persoanele fizice nerezidente ce opteaza la regularizarea impozitului in Romania se impune anexarea certificatului de rezidenta fiscala ce atesta statul unde aceasta persoana fizica este rezidenta.
  • Declaratia 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" - persoanele fizice rezidente in Romania ce realizeaza venituri din strainatate ce sunt impozabile in Romania potrivit Codului fiscal depun aceasta declaratie la organul fiscal din Romania, cu termen de depunere tot data de 25 mai a anului urmator pentru anul incheiat.

Principalele categorii de venituri realizate in strainatate, impozabile in Romania sunt:

  • venituri din dividende,
  • venituri din dobanzi,
  • venituri din profesii independente,
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Declaratia 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" se depune pana in ultima zi a lunii februarie din anul 2016 pentru veniturile aferente anului 2015.

Cu siguranta, cea mai frecventa obligatie in viata de zi cu zi este obligatia platitorilor de salarii de a depune acest formular cuprinzand descrierea veniturilor din salarii si a impozitelor retinute pentru fiecare salariat.

Formularul se depune insa pentru toate tipurile de venituri la care se aplica un impozit pe venit prin stopaj la sursa cum ar fi veniturile din dividende, veniturile din contracte si conventii civile, veniturile din dobanzi.

Impreuna cu celelalte declaratii depuse la autoritatea fiscala, aceasta declaratie 205 asigura informatiile necesare autoritatii fiscale pentru determinarea cazurilor cand autoritatea fiscala stabileste plata contributiei de sanatate sau scutirea la plata a contributiei de sanatate la anumite venituri realizate de persoana fizica.

De exemplu, daca o persoana fizica realizeaza in anul 2015 venituri din dividende iar acest venit este singurul realizat de persoana fizica atunci se datoreaza plata contributiei de sanatate. Daca aceasta realizeaza si alte venituri cum ar fi veniturile din salarii sau din activitati independente pentru care plateste deja contributia la sanatate atunci nu datoreaza contributia de sanatate pentru veniturile din dividende.

Toate aceste date le afla autoritatea fiscala din aceste declaratii depuse si in baza acestora vor emite deciziile de impunere.

Si deciziile de impunere sunt modificate de acest act normativ si sunt indetificate prin urmatoarele formulare:

  • formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice", cod 14.13.02.13/a;
  • formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice".

Din analiza Legii nr. 316/2015 se remarca doua modificari aduse Codului de procedura fiscala si procedurii de esalonare la plata a impozitelor.

Lipsa unuia dintre elementele actului administrativ fiscal, referitoare la numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, numele si prenumele ori denumirea contribuabilului, a obiectului actului administrativ sau a semnaturii persoanei imputernicite a organului fiscal, cu exceptia celor care sunt semnate electronic, atrage nulitatea acestuia. Nulitatea se poate constata la cerere sau din oficiu.

Se introduce o noua conditie pentru mentinerea valabilitatii esalonarii la plata. Astfel, esalonarea la plata acordata pentru obligatiile fiscale isi mentine valabilitatea cu conditia ca sa se achite, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii instiintarii de plata, obligatiile fiscale datorate de contribuabili care fuzioneaza, potrivit legii, si care nu beneficiaza de esalonarea la plata, cu exceptia situatiei in care contribuabilul a solicitat modificarea esalonarii prin includerea altor obligatii fiscale.

Retinem din pacate ca aceste noi proceduri sunt valabile pana la finele exercitiului cand intra in vigoare noul Cod de procedura fiscala, cu alte conditii. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.