La fiecare 10 locuinte, 6 detin computer, cele mai multe fiind locuintele aflate in orase, se arata intr-o cercetare a Institutului National de Statistica obtinuta de HotNews.ro. Evident, situatia e usor diferentiata pe regiuni, Capitala fiind cea mai bine "dotata" cu computere (8 computere la 10 familii), iar cel mai prost sta sudul Moldovei si zona Dobrogei, unde media nu depaseste 55%

Ponderea caselor in care exista un calculator se situeaza intre 50% si 60% din numarul total de gospodarii din fiecare regiune, cu exceptia regiunilor Bucuresti-Ilfov (78,1%), Vest (70,7%) si Nord-Vest (67,0%). Proportiile cele mai mici s-au inregistrat in regiunile: Sud-Est (54,4%), Sud-Muntenia (54,8%) si Nord-Est (55,0%). Un fel de "harta" aveti mai jos (click pe imagine pentru a o mari):

Cu toate acestea, circa 4 gospodarii din 10 nu au acces la Internet acasa, motivele fiind diferite. Surprinzator pare faptul ca peste 2 din 5 familii considera Internetul ca fiind insuficient de interesant si util pentru a fi conectati acasa. (click pe imagine pentru a o mari)

Existenta copiilor in gospodarie sporeste interesul pentru detinerea unui calculator. Aceasta idee este sustinuta de faptul ca dintre gospodariile fara copii dependenti1), 48,8% au calculatoare acasa, iar dintre gospodariile in care exista copii, proportia celor care detin aceasta tehnologie informationala este de aproape doua ori mai mare (84,5%). Inzestrarea cu calculatoare este mai frecventa in cadrul gospodariilor alcatuite din mai multe persoane, astfel sunt dotate cu calculatoare, 85,7% dintre gospodariile cu 3 persoane, 84,1% dintre gospodariile cu 4 persoane, fata de 52,4% dintre gospodariile cu 2 persoane si 32,8% dintre gospodariile de o persoana.

Faptul ca cineva are acasa calculator nu inseamna ca are si net la el. (click pe imagine pentru a o mari)

Dintre gospodariile conduse de barbati, 66,1% au acces la Internet, pe cand in cele conduse de femei ca doar o gospodarie din doua au acces la Internet.

Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, gospodariile care inregistreaza cele mai mari ponderi cu privire la accesul la Internet sunt cele al carui cap de gospodarie este patron (91,1%), elev / student (95,8%) si salariat (88,8%). De cealalta parte, cea mai scazuta frecventa a gospodariilor cu acces la Internet se intalneste in cadrul gospodariilor conduse de pensionari (36,9%).

In ceea ce priveste dotarea cu calculatoare la nivel de gospodarie, dupa ocupatia capului familiei, ponderea cea mai mare este intalnita in cadrul gospodariilor conduse de elevi/studenti, urmata indeaproape de gospodariile conduse de patroni (91,1%) si de salariati (89,6%). De cealalta parte, ponderile cele mai mici au fost constatate la nivelul gospodariilor conduse de pensionari (37,8%), lucratori pe cont propriu (51,2%) si de someri (52,5%).

Din totalul gospodariilor conduse de barbati, 67,2% dispun acasa de calculator, spre deosebire de gospodariile conduse de femei, unde proportia celor care detin un calculator este sensibil mai redusa(48,7%).

Frecventa gospodariilor dotate cu calculator acasa este mai ridicata in randul gospodariilor conduse de femei tinere (16-24 ani) si in varsta (55 ani si peste), comparativ cu gospodariile conduse de barbati raportat la aceleasi grupe de varsta. Frecventa gospodariilor dotate cu calculator acasa in cadrul gospodariilor conduse de barbatii de 35-44 ani si 45-54 ani o depaseste pe cea a gospodariilor conduse de femei de aceeasi varsta, cu 11,9 si respectiv 8,7 puncte procentuale.

(click pe imagine pentru a o mari)

In 2015, conectarea la Internet a fost mai raspandita in cadrul gospodariilor din regiunea Bucuresti-Ilfov (peste 3 din 4 gospodarii aveau acces la Internet de acasa), urmata la mare distanta de regiunile Vest, Nord-Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Sud-Muntenia.

Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la Internet, sunt inregistrate de regiunile Nord-Est (53,2%) si Sud-Est (54,1%). Cresteri semnificative fata de anul precedent s-au observat in regiunile: Sud-Vest Oltenia (12,2 puncte procentuale), Centru (11,2 puncte procentuale), Sud-Muntenia (8,5 puncte procentuale), Vest (8,3 puncte procentuale) si Nord-Vest (7,1 puncte procentuale).

  • Scopurile accesarii Internetului

Printre cele mai frecvente scopuri pentru care a fost accesat Internetul in anul 2015, se numara participarea la retele de socializare (78,3% dintre persoanele care au utilizat Internetul in ultimele 3 luni), dar si corespondenta prin e-mail (76,3% ). Comparativ cu anul 2014 ponderea celor care au accesat retelele de socializare a crescut cu 11,3 puncte procentuale (de la 67,0% in anul 2014 la 78,3% in anul 2015). De asemenea, de un interes ridicat se bucura utilizarea Internetului pentru: citirea on-line a siteurilor de stiri/ziare/reviste (67,2%), cautarea informatiilor despre sanatate (47,6%), dar si informatii referitoare la bunuri sau servicii (47,0%).

Evident, una cauta femeile pe net si alta cauta barbatii. De pilda, referindu-ne la cautarea informatiilor despre sanatate persoanele de sex feminim (56,9%) depasesc cu 17,8 puncte procentuale persoanele de sex masculin (39,1%).

Salariatii si patronii sunt interesati de citirea on-line a stirilor/ ziarelor/ revistelor (71,7%, respectiv 83,7%) sau cautarea informatiilor referitoare la bunuri si servicii (51,8%, respectiv 79,0%).

Somerii, in proportie de 89,2% participat la retele de socializare, 77,7% au accesat Internetul pentru a comunica prin e-mail, iar 2 din 5 someri au folosit Internetul pentru obtinerea de informatii privind bunurile sau serviciile. Aproape 7 din 10 pensionari acceseaza Internetul pentru citirea on-line a stirilor/ ziarelor/ revistelor.

(click pe imagine pentru a o mari)

Se poate observa ca diferenta dintre barbati si femei, in ceea ce priveste accesarea Internetului in ultimele 3 luni, cu ajutorul dispozitivelor mobile, este de 5,4 puncte procentuale (64,9% dintre femei si 70,3% dintre barbati). Cele mai folosite dispozitive pentru accesarea Internetului din alte locuri decat acasa sau la serviciu a fost cu telefonul mobil sau smartphone-ul in proportie de 82,3%, urmata la distanta de calculatoarele portabile 48,5%.

Ponderea barbatilor care au accesat Internetul cu ajutorul telefonului mobil sau smartphone-ului a fost usor mai mare decat a femeilor (83,1 % fata de 81,3%). La nivelul anului 2015, conectarea la Internet cu ajutorul dispozitivelor a fost mai raspandita in regiunile: Sud - Est (74,0%), Vest (73,6%), Bucuresti-Ilfov (72,4%), iar cea mai redusa pondere a fost inregistrata in regiunea Nord - Est (53,1%).

(click pe imagine pentru a o mari)

Ca si in cazul inzestrarii cu calculatoare, numarul de persoane din gospodarii constituie un factor de influenta important, in ceea ce priveste conectarea la Internet. Fata de anul 2014 se constata o crestera de peste 5,5 puncte procentuale a ponderii gospodariilor cu acces la Internet la toate categoriile. Cea mai mare crestere fiind inregistrata la gospodariile cu 5 sau mai multe persoane (10,6 puncte procentuale).

Interactiunea cu autoritatile sau serviciile publice prin intermediul Internetului

Din totalul persoanelor care au accesat Internetul in ultimele 12 luni, ponderea celor care au interactionat cu autoritatile sau serviciile publice in scop personal a reprezentat 17,5%. Dintre acestia, 83,6%, au cautat sa obtina informatii de pe site-urile autoritatilor publice, 49,3 % au solicitat descarcarea formularelor oficiale, iar 45,5% au dorit sa transmita formularele completate.

Utilizatorii de Internet care acceseaza sau ofera informatii autoritatilor publice se intalnesc mai frecvent printre persoanele cu varste cuprinse intre 35-44 ani (21,1%) si cei din grupa de varsta 45-54 ani (20,0%).

  • Comertul prin Internet

Desi comertul electronic are o reprezentare relativ mai redusa comparativ cu alte scopuri pentru care este utilizat Internetul, se poate sesiza faptul ca ponderea persoanelor in varsta de 16¬74 ani care au apelat la serviciile magazinelor on-line pentru a comanda si/sau cumpara produse si servicii (raportat la persoanele de 16-74 ani care au folosit vreodata Internetul) a crescut in mod constant in ultimii ani, ajungand la 31,6% in anul 2015, in comparatie cu anul anterior cand a reprezentat doar 30,5%.

(click pe imagine pentru a o mari)

Din totalul acestor persoane care au preferat comertul prin Internet, 35,4% au efectuat comenzi si cumparaturi online in ultimele 3 luni, 14,8% in perioada cuprinsa intre 3 luni si 1 an si 49,8% cu mai mult de 1 an in urma. Cu toate acestea, avand in vedere ponderea ridicata a celor care nu au apelat la comertul electronic, se poate conchide ca, oportunitatea data de accesul la Internet privind achizitiile online nu este inca suficient valorificata. In anul 2015, asemanator anului 2014, Internetul a fost accesat pentru a comanda / cumpara produse de aproximativ o treime dintre barbati si femei (31,7% barbatii si 31,5% femei).

Pe grupe de varsta, persoanele care apeleaza cu precadere la serviciile magazinelor on-line sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 - 24 ani (36,5%) si 25 - 34 ani (38,9%). Aceeasi tendinta este mentinuta atat in randul femeilor, cat si a barbatilor. Nivelul de instruire absolvit de o persoana reprezinta o caracteristica individuala importanta cu influenta directa asupra accesarii internetului cu scopul achizitionarii de produse din magazinele on-line. Astfel, persoanele cu un nivel de instruire superior au cumparat produse prin intermediul Internetului in proportie de 54,5%.

O deschidere mai mare catre acest tip de comert se observa in cazul patronilor, elevilor / studentilor si salariatilor, ponderile acestora inregistrand valori de 57,8%, 39,0% respectiv 35,4% in totalul utilizatorilor de Internet din fiecare categorie. Printre produsele cele mai comandate/ cumparate prin intermediul Internetului se afla imbracamintea si produsele sportive (66,7% din totalul persoanelor care au folosit comertul electronic in ultimele 12 luni inregistrand o crestere semnificativa fata de anul precedent de 8,8 puncte procentuale. Alte produse cumparate on-line intr-o proportie mai mare sunt si cartile, ziarele, revistele si echipamentele electronice, ponderea persoanelor care au comandat fiind de 21,1%.

In randul persoanelor care au comandat/ cumparat bunuri sau servicii pe Internet, serviciile ocazionate de petrecerea vacantelor si calatoriilor (cazare, transport, inchirieri de masini etc.) au reprezentat 21,6%, fiind in scadere fata de anul 2014 cu 0,7 puncte procentuale.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au comandat/ cumparat produse prin intermediul Internetului, raportat la totalul celor care au folosit Internetul in ultimele 12 luni, a inregistrat valoarea cea mai mica de 11,5% in regiunea Vest si cea mai mare, 24,7%, in regiunea Bucuresti-Ilfov.

Nu au comandat/cumparat produse prin intermediul Internetului 82,4% din totalul persoanelor de 16-74 ani care au folosit Internetul in ultimele 12 luni, motivul cel mai frecvent intalnit in randul respondentilor fiind dat de preferinta acestora de a merge in magazin pentru a vedea produsele (85,1%).