HotNews.ro a selectat 10 evenimente dintre cele care au avut loc in acest an in sectorul financiar bancar, evenimente cu impact national. Lista de mai jos este doar o propunere. Daca exista sugestii privitoare la alte evenimente, suntem dispusi sa largim lista. Deocamdata, din tot ce s-a petrecut in sistemul bancar in 2015, am selectat cele 10 evenimente de mai jos.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • 8 ianuarie. OTP Bank Romania  finalizeaza achizitia Millennium Bank Romania, de la Banco Comercial Portugues, printr-o tranzactie in valoare de 39 de milioane de euro in urma careia isi mareste cota de piata la circa 2% si urca pe locul 13 in topul bancilor de pe piata romaneasca. Millennium Bank venise cu ambitii mari in Romania, dar criza a prins-o nepregatita. Este semnul altor fuziuni/achizitii in zona bancara locala, acestea urmand sa continue si in 2016.
  • 15 ianuarie. Banca Centrala a Elvetiei arunca in aer cursul francului. Acesta se aprecieaza cu 30% fata de euro intr-o singura zi, atingand un nivel record, dupa ce BNS  a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. Cursul anuntat de BNR pentru francul elvetian creste cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, si trece de 5 lei la cotatiile din piata bancara raportate la euro, iar cursul pentru euro a depasit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingand si el o valoare record fata de leu.
  • 27 ianuarie. Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor  convoaca  conducerea BNR "la cel mai inalt nivel" pentru a da explicatii cum s-a implicat in criza creditelor in franci elvetieni, ce discutii a avut cu bancile comerciale si la ce solutii s-au angajat acestea. Bancile pot propune clientilor cu credite in franci elvetieni solutii care sa mentina rata lunara in lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia in lei si/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporara a dobanzii, masurile fiind agreate cu BNR si ARB. Banca Nationala este de acord cu impartirea poverii intre clienti si banci, dar sunt necesare masuri echilibrate si rationale, care sa se aplice de la caz la caz, intrucat situatiile sunt foarte diferite la nivelul intregului portofoliu de credite in franci elvetieni, a afirmat guvernatorul Isarescu. In final, totul se doveste a fi un bluff sau un abil joc de imagine.
  • 7 aprilie. Banca Transilvania a incheiat marti tranzactia de preluare a Volksbank, urmand sa ofere clientilor cu credite in franci elvetieni conversia in lei sau euro cu o reducere de 22,5%, plus returnarea sumelor platite pentru comisionul de risc prin scaderea soldului, oferta fiind valabila din 4 mai.
  • 14 mai. Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, preia conducerea Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), dupa ce a expirat mandatul lui Radu Gratian Ghetea, aflat de 15 ani la sefia organizatiei, acesta fiind numit presedinte de onoare al asociatiei, potrivit Adunarii Generale. "Rasturnarea" lui Ghetea esuase anterios de cel putin doua ori.
  • 14 iunie. Persoanele cu credite in franci elvetieni protesteaza  in fata Guvernului, dupa 5 luni de la debutul "crizei CHF", perioada in care problemele nu s-au rezolvat nici pe calea legislativa, nici pe cea a negocierii, intrucat bancile nu vin cu oferte "la mijlocul drumului".
  • 9 iulie. Fostul vicepresedinte al BRD Sorin Popa va fi cercetat sub control judiciar in dosarul privind acordarea ilegala de credite, au hotarat procurorii DIICOT, dupa ce l-au audiat pe acesta. E printre putinele confirmari oficiale ca existau filiere politice in ceea ce priveste acordarea de credite "din banii deponentilor", cum spune BNR, fara ca mai nimeni sa se sesizeze.
  • 31 august. Consiliul de Supraveghere al BCR l-a nominalizat pe vicepresedintele pentru Corporate Banking si Piete de Capital, Sergiu Manea, drept CEO succesor al lui Tomas Spurny, care va parasi pozitia de director general al bancii la sfarsitul lunii septembrie, a anuntat BCR. Spurny a facut multe lucruri bune in timpul mandatului, dar a inchis ochii la multe actiuni discutabile. Sau pur si simplu n-a stiut de ele....
  • 10 noiembrie. Deputatii din Comisia de Buget au avizat proiectul de lege care ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul ipotecat, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri ale debitorului.E vorba de legea darii in plata, care a starnit valuri imense, impartind romanii in doua tabere: cei pro-sistem bancar si cei contra. Ca de obicei, dreptatea sta la mijloc...
  • 23 decembrie. Legea insolventei persoanelor fizice se amana cu un an, pana la finele lui 2016. Este un semn ca presiunile FMI si ale sistemului bancar nu sunt de ignorat.

Ce alte evenimente ati remarcat in acest an pe piata bancara?