Intre 2008-2015, salariul minim brut de baza a crescut de la 500 de lei la 1050 lei. Acest lucru a dus la cresterea medie a salariilor, dar daca ne uitam la grupele de salarii, cei mai mult au avut de castigat cei cu salarii mari, unde ponderea salariatilor s-a dublat. Noua din 10 tineri de pana in 25 de ani castiga sub 1500 de lei brut, la fel ca jumatate din romanii cu varsta de 30-34 de ani.

Barbatii predomina in randul muncitorilor calificati, operatorilor la instalatii, lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, membrilor corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori, muncitorilor necalificati si a tehnicienilor.

Femeile sunt preponderente in sanatate si asistenta sociala, invatamant, intermedieri financiare si asigurari, hoteluri si restaurante, administratie publica, activitati de spectacole, culturale si recreative si alte activitati de servicii.

Din 2008 incoace, s-a dublat ponderea celor platiti cu salariul minim brut. De asemenea, s-a dublat ponderea celor care iau peste 8.000 de lei/luna. Singurul interval de venit brut unde au scazut salariatii este cel intre 1000-2000 de lei.

Mai jos aveti ponderea salariatilor romani pe grupe de venit:

Daca ne uitam pe grupe de varsta, situatia sta asa:

Pentru grupele mai avansate de varsta, graficul e mai jos (dati click pentru marire)

Iar daca discutam pe tipuri de proprietate (publica si privata), datele le aveti in graficul de mai jos.

Ponderea majoritara a salariatilor din privat sunt platiti cu pana la 1500 de lei, in vreme ce aproape o treime din cei de la Stat au intre 2000-3000 de lei brut.

Pentru comparatie, mai jos aveti structura salariatilor de la criza incoace pe grupe de salarii: