Guvernul analizeaza posibilitatea eliminarii prevederilor din Codul Fiscal referitoare la obligativitatea platii de catre persoanele fara venituri a contributiilor de sanatate (CASS). "Vrem sa eliminam caracterul de obligativitate (...)Ceea ce vom incerca este sa clarificam acest caracter de obligativitate al contributiei", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Acesta a precizat ca va fi facuta o analiza atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional. Modificarile ar putea fi decise pana in luna februarie.

"Vom face pana la sfarsitul lunii ianuarie- inceputul lunii februarie o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale (...)In esenta, articolul respectiv incerca sa deschida posibilitatea de a reintra in sistemul de sanatate a persoanelor care vor sa beneficieze de servicii de sanatate si prin aceasta sunt dispuse sa plateasca 6 luni in urma 5,5% din salariul minim. (...) Una este cand persoana intra in sistem de buna voie sau pentru ca sufera de anumita boala si vrea sa beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sanatate si alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenta medicala si sa incepem sa ii vanam prin tara sa vedem daca chiar asa e. Acel lucru nu il vom face", a declarat Suciu.

Acesta a precizat ca in cazul in care va fi eliminat caracterul obligatoriu, nu va exista un impact bugetar, deoarece la constructia bugetului nu au fost luate in calcul persoanele care nu realizeaza venituri.

Reamintim ca zilele trecute, secretarul de stat din Finante, Gabriel Biris, a avut o interventie neinspirata la adresa romanilor care timp de 6 luni nu au inregistrat venituri. A spus ca sunt trei milioane de "fantome" care nu exista din punct de vedere fiscal. "Cum poti sa zici <> timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat?", a spus Biris intr-un interviu pentru Republica.ro.

Dan Suciu a precizat ca aceasta declaratie are o problema de forma si una de fond. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos nu i-a cerut demisia secretarului de stat. "Problema de forma a sesizat-o si domnia sa si-a cerut scuze celor care au considerat ca se simt jigniti de o anumita formulare. Dar tocmai aceasta formulare din pacate a impiedicat sa se inteleaga exact despre ce e vorba pe fond in chestiunile legate de contributiile la asigurari de sanatate. E vorba de acel articol care intr-adevar are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta si nici macar nu l-a luat in calcul pana acum pentru ca nu a fost la guvernare. Este din vara, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum sa clarifice aceste lucruri", a precizat Suciu.

In acest moment, contributia la asigurarile de sanatate este de 5,5% din salariul minim brut pe economie.