Cristi Popa, fostul viceguvernator BNR este propunerea oficiala a Ministrului Finantelor Publice pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii. Propunerea a fost aprobata de Presedintele si Guvernul Romaniei, prin adoptarea Memorandumului pentru desemnarea domnului Cristian Popa in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii.

Cristian PopaFoto: Agerpres

Urmeaza un proces de avizare interna al Bancii Europene de Investitii, in conformitate cu regulile de procedura existente. Din 2012, reprezentantul Romaniei la BEI a fost Mihai Tanasescu, iar numele care se vehicula era a ex-ministrului Finantelor, Ioana Petrescu

Cristian Popa are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale ale BNR. In 2005, a introdus strategia de tintire a inflatiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum.

Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere si dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI si OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agentiile internationale de rating si bancile internationale de investitii precum si activitatile privind integrarea europeana in cadrul BNR (pana in 2007).

Are o vasta experienta didactica si in cercetare. In 2007 a obtinut diploma de Doctor in stiinte economice, specializarea Economie mondiala, la Facultatea de Relatii Economice Internationale, din Academia de Studii Economice, Bucuresti. In septembrie 1994, a obtinut o bursa la Departamentul de Economie din cadrul Universitatii Harvard.

Vorbeste fluent engleza, franceza, spaniola si italiana.

Problema renuntatii lui Mihai Tanasescu la postul de la BEI e mai veche, de cand cu povestea presupusei implicari a lui in dosarul Microsoft. Era doar o chestiune de timp pana cand Tanasescu decidea oficial sa renunte la post, iar Romania sa aiba alt reprezentant.

In prima faza , pe timpul guvernului Ponta, s-a pus problema ca Romania sa o sustina in locul lui Tanasescu pe Ioana Petrescu, dar actualul Guvern a decis sa il trimita pe Cristi Popa.

Romania va mai avea sansa asta (de a ocupa un post de vicepresedinte) peste circa 16 ani.