Moneda unica europeana s-a apreciat marti in fata leului, tendinta valabila si pentru restul monedelor emergente. Leul a deschis la 4.5325/EUR si s-a tranzactionat in regiunea 4.5270 – 4.5355/EUR si probabil RON va inchide sesiunea in usoara scadere.Pentru francul elvetian, BNR a calculat un curs mediu de 4.1732/leu iar pentru USD, un curs mediu de 4,1787/leu. Niveluri similare au fost atinse un ultimele zile ale anului trecut. Dolarul american a continuat sa se intareasca usor fata de euro marti dimineata tranzactionandu-se in momentul redactarii in jurul nivelului USD 1.0850/EUR. Probabil ca perechea se va mentine azi sub nivelul 1.09.

Context international

Un membru al Consiliului Guvernatorilor al Bancii Centrale Europene a declarat azi la Paris ca banca trebuie sa evalueze in mod continuu efectul programului sau de achizitionare a activelor financiare data fiind continua modificare a mediului economic. El a exemplificat cu situatia actuala in care scaderea pretului petrolului are pe de-o parte un efect pozitiv asupra economiei prin imbunatatirea puterii de cumparare a populatiei dar pe de alta parte duce la scaderea ratei inflatiei. La simpozionul organizat de Banque de France si de Banca Reglementelor Internationale este asteptat sa vorbeasca si vicepresedintele Federal Reserve.

Contextul pietei monetare

Marti dimineata, randamentele implicite au scazut cu cateva puncte de baza de-a lungul intregii curbe, cu segmentul maturitatilor scurte adancindu-se in teritoriu negativ in vreme ce segmentul randamentelor 1M-3M a atins noi minime istorice in zona 0.10% - 0.35%.

Contextul pietei titlurilor

Ministerul Finantelor a vandut ieri obligatiuni cu maturitate de sapte ani in valoare de 352 milioane lei (usor peste cele 300 lei planuite) la un randament mediu de 3.06% si un randament maxim de 3.08%. Interesul manifestat de investitori a fost reflectat si de raportul de 2.2 dintre cerere si oferta.

Contextul pietei metalelor pretioase

Pretul aurului a scazut sub nivelul de 1,100.00 dolari pe uncie marti dimineata din cauza intaririi dolarului. Exista insa opinia in piata ca pe termen scurt metalul galben va inregistra cresteri. Argintul a coborat sub 13.90 dolari pe uncie, platina este cotata in apropierea 840.00 dolari pe uncie in timp ce pretul paladiului a scazut la 465.00 dolari pe uncie.