In luna noiembrie 2015, salariu mediu net a fost de 1918 lei, in crestere fata de octombrie cu 47 lei (2,5%), a transmis miercuri Institutul National de Statistica. Salariile cele mai mari s-au acordat in IT&C (4756 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1083 lei). Potrivit datelor oficiale, aproape trei sferturi dintre salariati lucreaza in companii cu capital privat (72,5%). Femeile predomina in sectorul public (58,8% din totalul salariatilor din unitatile cu forma de proprietate publica), barbatii sunt majoritari (57,1%) in intreprinderile ce apartin sectorului privat.

  • In noiembrie 2015, fata de noiembrie 2014, salariul mediu net a crescut cu 10%

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 10,0%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 111,3%.

Indicele castigului salarial real a fost de 102,2% pentru luna noiembrie 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 144,8%, cu 3,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2015.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net in doiembrie 2015 fata de octombrie 2015 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 25,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
  • intre 11,0% si 13,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor din tutun;
  •  intre 6,0% si 9,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea de mobila;
  • intre 5,0% si 6,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor  electrice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 5,0% in industria metalurgica, respectiv cu 4,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 1,0% si 2,0% in extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, activitati de spectacole, culturale si recreative, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+2,4%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, in administratia publica (+1,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,9%)