ANAF a publicat Ordinul 3846/2015 care actualizeaza procedura de declarare a inactivitatii unui contribuabil sau, dupa caz, de reactivare fiscala a acestuia, avand in vedere prevederile normative aplicabile de la 1 ianuarie 2016, data de la care a intrat in vigoare noul Cod de procedura fiscala.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ce conditii se declara inactiv un contribuabil?

Raspunsul la aceasta intrebare este reglementat de art. 92 alin. (1)-(3) din Codul de procedura fiscala, astfel:

(1) Contribuabilul/Platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;

b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;

d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;

e) durata de functionare a societatii este expirata;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), declararea in inactivitate nu se poate face inainte de implinirea termenului de 15 zile prevazut la art. 107 alin. (1).

(3) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. f) si g), declararea in inactivitate se va face dupa implinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea catre contribuabil/platitor a unei notificari referitoare la situatiile respective.

Foarte important: in momentul declararii inactivitatii unui contribuabil i se anuleaza prin efectul legii inregistrarea in scopuri de TVA. Acest fapt nu inseamna ca devine neplatitor de TVA ci va colecta TVA la livrarile/prestarile efectuate, fara ca acesta sau clientii acestuia sa aiba dreptul sa deduca TVA.

Procedura reglementata de acest ordin este foarte vasta si este particularizata fiecarui temei normativ din Codul de procedura ce conduce la declararea inactivitatii contribuabililor.

De exemplu, pentru declararea inactivitatii unui contribuabil ce nu si-a depus declaratiile fiscale sunt enumerate:

a) declaratiile ce fac obiectul analizei;

b) data cand se efectueaza analiza de catre autoritatea fiscala;

c) procedura de notificare a contribuabililor pentru indeplinirea obligatiilor declarative;

d) procedura efectiva de declarare a inactivitatii fiscale.

Sa dezvoltam analiza noastra. Sunt verificate depunerile pentru declaratiile: 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"; 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"; 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata";

390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare de bunuri"; 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

Contribuabilul este notificat pentru nedepunerea declaratiilor iar acesta nu va fi declarat inactiv daca isi va depune declaratiile in termen de 15 zile de la comunicarea notificarii.

Autoritatea fiscala analizeaza depunerea declaratiilor pentru semestrul in cauza incepand cu data de 25 iunie pentru declaratiile cu termen 25 ianuarie-25 iunie, respectiv cu 25 decembrie pentru declaratiile cu termen 25 iulie-25 decembrie.

Procedura este particularizata si pentru celelalte situatii si contine prevederi normative inclusiv pentru reactivarea contribuabililor si pentru corectarea erorilor materiale identificate (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).