In primele 11 luni din 2015, balanta de plati si-a adancit deficitul la un miliard de euro (comparativ cu 440 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2014), pe fondul majorarii deficitului balantei veniturilor primare (cu 1,32 miliarde euro) si al balantei bunurilor (cu 912 milioane euro). Veniturile primare reprezinta acele venituri realizate de unitatile institutionale rezidente (din contributia la procese de productie, furnizarea de resurse financiare sau inchirierea resurselor naturale unor unitati institutionale nerezidente). Veniturile secundare cuprind transferurile curente intre rezidenti si nerezidenti.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2,883 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au inregistrat 2,973 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea negativa de 90 milioane euro (net).

Datoria externa pe termen lung a insumat 71.581 miliarde euro la 30 noiembrie 2015 (78,5 % din total datorie externa), in scadere cu 5,6% fata de 31 decembrie 2014.

Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 noiembrie 2015 nivelul de 19,62 mld euro (21,5 %din total datorie externa), in crestere cu 3,7% fata de 31 decembrie 2014.

In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 3,543 mld euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 35,6 la suta in perioada ianuarie - noiembrie 2015, comparativ cu 38,6% in anul 2014. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,4 luni la 30 noiembrie 2015, comparativ cu 6,8 luni la 31 decembrie 2014.

Balanta serviciilor include turismul, transporturile, comunicatiile, constructiile, asigurarile, serviciiciile financiare, informatice, culturale si recreative.

Datoria externa publica directa include imprumuturile externe contractate direct de MFP si autoritatile administratiei publice locale, in baza legislatiei privind datoria publica, inclusiv cele primite de MFP conform OUG nr. 99/2009 privind ratificarea Acordului Stand-By dintre Romania si FMI, precum si titlurile de stat cumparate de nerezidenti - calculate la valoarea de piata. Datoria externa garantata public include imprumuturile externe garantate de MFP si autoritatile administratiei publice locale, conform legislatiei privind datoria publica.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen lung si exportul de bunuri si servicii. Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri se calculeaza ca raport intre rezervele internationale ale Romaniei (valuta + aur) la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din perioada respectiva.

Balanta de plati prezinta intr-o forma scurta tranzactiile economice duse la capat intre rezidentii unei tari si cei din restul lumii in timpul unui an. Toate tranzactiile economice determina doua pozitii in balanta, una in coloana veniturilor si una in cea a platilor, una pentru valoarea marfurilor, serviciilor si titlurilor de credit care s-au dat, alta pentru contrapartida in bani, in credite sau in bunuri sau servicii. De aceea suma celor doua coloane ale balantei este intotdeauna aceeasi, soldul Balantei de Plati este intotdeauna nul, balanta este intotdeauna in echilibru. Cand se vorbeste de deficit si excedent in Balanta de Plati se face referire numai la unele din conturile sale sau la sub-balante.

Contul curent se divide in patru balante de baza: bunuri, servicii, venituri si transferuri. Importurile din Balanta de Plati trebuie sa apara cu valoare FOB in loc de CIF, dupa cum le elaboreaza autoritatile vamale. Balanta serviciilor include urmatoarele concepte: turism si calatorii, transporturi, comunicatii, constructii, asigurari, servicii financiare, informatice, culturale si recreative inchiriate companiilor, persoanelor, guvernului si veniturilor proprietatii imateriale.

In contul de venituri, intrarile sunt veniturile percepute de proprietarii factorilor (munca sau capital) angajati in exterior, in timp ce platile sunt veniturile trimise proprietarilor straini de factori de productie (munca sau capital) angajati in tara noastra. Veniturile din munca sunt remuneratiile lucratorilor frontalieri, sezonieri sau temporari. Este o rubrica in care informatia ce se obtine nu va fi niciodata foarte precisa, si pentru ca multe venituri mici nu se declara, o parte din totalul veniturilor se va cheltui in tara de origine.