Parlamentul polonez dominat de conservatori a aprobat introducerea unui nou impozit asupra bancilor si asiguratorilor banii care urmeaza sa-i incaseze din aceasta taxa urmand sa fie utilizati pentru a sustine promisiunile electorale ale partidului lui Jaroslaw Kaczynski. Proiectul a fost votat de 284 de parlamentari, 157 au votat impotriva si o abtinere, noua taxa a fost stabilita la 0,44% din activele bancare si a firmelor de asigurare. Criticii spun ca impozitul (care va genera anual aproape un miliard de euro) va duce la cresterea costurilor cu creditele, cu depozitele ca si cel al asigurarilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul "Lege si Justitie" aflat la putere, a promis alocatii lunare de 500 de zloti (120 de euro) pentru fiecare copil, adica 4,5 miliarde de euro/an, alte promisiuni incluzand introducerea unui salariu minim orar, o crestere substantiala ale categoriilor de venituri scutite de impozit si distribuirea de medicamente gratuite pentru cetatenii de peste 75 de ani, ca si la reducerea varstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 60 de ani pentru femei,

Proiectia bugetara poloneze e calculata pe o crestere de 3,8% din PIB, un deficit fiscal de 2,8% din PIB si o inflatie de 1,7%. Sursa: aici.

Reamintim ca in acest moment o taxa similara se aplica si in Ungaria, unde Guvernul tocmai a redus-o pentru activele bancare mai mari de 50 de miliarde de forinti (173 de milioane de dolari) de la 0,31% pana la 0,24%. In schimb, nivelul taxei pentru activele bancare de pana la 50 de miliarde de forinti va ramane nemodificat, la 0,15%. Ministerul ungar al Economiei a subliniat ca nivelul taxei pe banci va scadea si in 2017, potrivit unei propuneri anterioare.

Si in Romania a existat in 2009 intentia impunerii unei asemenea taxe pe vremea Guvernului condus de Emil Boc, daca bancile isi retrageau liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut aici profituri extrem de importante iar acum vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc la postul public de radio. Ulterior s-a renuntat la aceasta idee.