Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) sustine eforturile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de crestere a colectarii taxelor si de combaterea a evaziunii fiscale, insa considera ca recentele actiuni ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economica si de activitatea contribuabililor onesti. Functionarea firmelor este in prezent blocata de completarea formularului D088 prin care ANAF solicita intr-un termen scurt, un volum foarte mare de informatii, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacitatii de a desfasura activitati in sfera de aplicare a TVA.

Eric StabFoto: Agerpres

Unele dintre aceste informatii sunt extrem de greu sau imposibil de obtinut in termenul acordat, cateva cerinte incalca legislatia privind confidentialitatea unor date personale, in timp ce numeroase informatii din cele solicitate sunt deja in posesia ANAF sau a altor autoritati publice.

Asociatiile si organizatiile membre CDR au atras atentia ANAF in repetate randuri ca aceasta procedura impune o povara administrativa excesiva si abuziva asupra contribuabililor onesti, iar recomandarile facute de expertii fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial si minimal in modificarile recente aduse formularului D088. Consideram ca formularul D088 nu este adaptat realitatilor economice si nu ia in calcul timpul, efortul, costurile si birocratia necesare obtinerii informatiilor solicitate.

Lipsa de interconectare intre bazele de date ale diferitelor autoritati publice si lipsa capacitatii ANAF de a analiza riscul fiscal real in baza informatiilor publice sau a celor de care dispune deja, nu trebuie sa se rasfranga si sa devina o povara pentru mediul de afaceri. De exemplu, solicitarea depunerii formularului D088 in cazul contribuabililor inregistrati deja in scop de TVA, care isi schimba adresa sediului, este o masura excesiva si complet nejustificata, tinand cont ca acesti contribuabili sunt demult activi in piata, platesc taxe si impozite, iar activitatea lor ar trebui sa fie cunoscuta indeaproape de reprezentantii ANAF.

De asemenea, metodologia aplicata de ANAF pentru informatiile solicitate prin D088 cu privire la veniturile cetatenilor romani sau straini, administratori sau actionari in companii romanesti, determina incalcarea confidentialitatii datelor cu caracter personal ale acestora. Combaterea evaziunii fiscale nu trebuie sa aiba consecinte negative asupra contribuabililor onesti. Obiectivul principal al administratiei fiscale trebuie sa fie reducerea birocratiei si a costurilor administrative si incurajarea conformarii voluntare.

Administratia fiscala dintr-o economie moderna trebuie sa fie aspra cu cei care incalca legea dar, in egala masura, prietenoasa cu firmele care isi desfasoara activitatea cu respectarea normele legale in vigoare. Grupul de lucru pentru fiscalitate al CDR isi exprima public disponibilitatea de a colabora cu ANAF pentru gasirea celor mai bune solutii si pentru transformarea urgenta a procedurii de inregistrare in scopuri de TVA intr-o metoda cu adevarat eficienta de combatere a evaziunii fiscale in Romania si evitarea unei noi proceduri de "infringement" pe care Comisia Europeana ar putea-o declansa cu pentru incalcarea prevederilor Directivei CE 112/2006 cu privire la taxa pe valoarea adaugata.

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai. Membrii Coalitiei contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coordonarea Coalitiei Coordonarea Coalitiei este asigurata de un Consiliu Director format din Presedintii si Vice-presedintii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camerei Americane de Comert in Romania, (AmCham), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).