Romania face parte din plutonul tarilor cu cea mai ridicata rata a cresterii economice din regiune, ceea ce face ca investitiile sa poata fi considerate atractive, a declarat Carlo Vivaldi, seful operatiunilor Unicredit din Europa Centrala si de Est in cadrul conferintei Euromoney, desfasurate in Viena. In genere, tara noastra a fost apreciata de vorbitorii straini prezenti la conferinta ca avand un mediu economic stabil si atractiv pentru investitori.

Carlo Vivaldi, seful operatiunilor Unicredit in regiuneFoto: Hotnews

"In 2015 mediul economic a fost destul de bun pentru bancile care opereaza in Europa Centrala si de Est (ECE. In ciuda unor exceptii, cele mai multe tari din regiune au inregistrat o crestere economica puternica. Sectorul bancar din majoritatea tarilor a ramas profitabil, apropiindu-se de perioada de pre-criza", a mai spus Vivaldi, citand un studiu realizat de Departamentul de Analiza Strategica al bancii, care acopera 13 tari.

De asemenea, Romania face parte din tarile-nu multe- unde investitia intr-un bond denominat in dolari iti aducea profit

Privind in perspectiva, a mai spus Vivaldi, redresarea economica se va sprijini pe activitatea de creditare, Romania fiind si aici data ca exemplu ca avand o rata de crestere de doua cifre a creditelor in lei.

Creditarea bancara va reveni pe crestere, cu un avans de 4,3% in 2016, pe baza programului "Prima Casa" si a fondurilor europene. In Romania se asteapta o redresare treptata, arata datele unui studiu realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). Potrivit documentului, creditarea firmelor ar urma sa se redreseze din acest an.

"In ceea ce priveste creditele acordate companiilor, ne asteptam la o crestere mai optimista de 4,1% in 2016 - influentata probabil si de faptul ca previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusa la scenarii de crestere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, in care exista inca speranta de deblocare a absorbtiei de fonduri europene", a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR si partener Deloitte Romania, in conferinta de prezentare a studiului.

In privinta imprumuturilor pentru populatie, realizatorii studiului estimeaza o crestere de 5,2% in 2016.

Situatia creditelor neperformante s-a imbunatatit in majoritatea tarilor din regiune, in Romania rata neperformantei fiind estimata a cobori la 10% in 2017, printre cele mai joase din regiune. Ucraina se confrunta cu un nivel ridicat de neperformanta, iar in ceea ce priveste Romania, curatarea bilanturilor bancare ceruta de Banca Centrala a fost principalul motor de reducere a neperformantei din sistem", a explicat Vivaldi.

Regiunea Europei Centrale si de Est ramane motorul de crestere pentru UniCredit, mai spune oficialul italian. "Desi exista provocari carora va trebui sa le facem fata, UniCredit se considera pe termen lung un investitor strategic care doreste sa continue dezvoltarea afacerilor atat pe segmentul companiilor cat si pe cel al companiilor.

In 2015 grupul bancar a dobandit peste 1,2 milioane de clienti noi si intentioneaza sa isi creasca baza de clienti cu inca 1 milion in fiecare an pana in 2018.

In Romania, Unicredit are o cota de piata de 7,5%, ocupand din acest punct de vedere locul al cincilea in sistemul bancar, dupa BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank.