Increderea romanilor in banci a scazut la jumatate fata de 2008, se arata intr-un studiu facut de Banca Nationala a Austriei, obtinut la solicitarea Hotnews.ro. Daca in 2008, circa unul din cinci romani avea incredere in sistemul bancar, acum doar un roman din 12 isi mentine parerea favorabila. De asemenea, increderea romanilor in stabilitatea pe urmatorii 5 ani a leului nu sta stralucit, desi s-a imbunatatit mult fata de perioada 2009-2010, mai arata rezultatele studiului finalizat in ianuarie 2016.

incredere in UEFoto: Hotnews

Fata de tarile din regiune, stam mai prost la capitolul incredere in banci decat cehii, croatii sau polonezii, care au o parere mai buna despre propriul sistem bancar. Bulgarii, romanii si maghiarii sunt aproximativ la acelasi nivel.

Daca va intrebati ce anume a contribuit la deteriorarea imaginii bancherilor, e suficient sa amintim ca in 2012, anul in care s-a inregistrat minimul de incredere al romanilor in banci a fost si cel in care bancile au inregistrat un nivel record al pierderilor, mare parte dintre acestea survenind ca urmare a exploziei creditelor neperformante. Au mai contribuit la deteriorarea imaginii si discutiile pe marginea Ordonantei 50/2010, problemele legate de clauzele excesive ale unor institutii de credit, evolutiile recente cu privire la noile proiecte de legi (vezi cazul legii darii in plata) dar si comunicarea bancara, care fie a fost insuficient de transparenta, fie a fost gresit "tradusa" in presa.

Cu privire la siguranta depozitelor bancare, stam sub polonezi sau cehi (acestia avand o mai mare incredere in siuranta depozitelor) dar peste maghiari si bulgari.In 2010, increderea a fost la cote minime dupa ce Statul a impus taxarea acestora.

La intrebarea "Peste cinci ani, moneda locala va fi foarte stabila si de incredere?", sondajul Bancii Austriei a aratat ca romanii sunt usor pesimisti, dar pe un trend in crestere, dupa ce in 2009 au fost printre cei mai pesimisti din toata regiunea.

Romanii au o incredere in crestere in Guvern, dar la cote printre cele mai reduse in regiune. E drept, nici guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria n-au stralucit in masuri care sa le creasca cota de incredere, mai ales de cand cu recentele "vizite" ale DNA sau DIICOT la persoane care fie lucrau in Guvern fie aveau legaturi de afaceri cu apropiati ai angajatilor de la Palatul Victoria. Dosare ca Microsoft, EADS inca mai au umbre nedeslusite, iar actualul Cabinet are mult de lucru pentru a creste capitalul de incredere al romanilor in Executiv.

La capitolul "incredere in UE", stam bine. Ne apropiem de cota de dinaintea crizei iar in regiune suntem printre cei mai optimisti. Pacat ca acest optimism vine intr-un moment dificil pentru Europa, tot mai multi oficiali straini vorbind despre o posibila dizolvare a actualei forme a UE.