Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro pe seama imbunatatirii globale a sentimentului pietei dupa BCE. Leul a deschis la 4.5270/EUR si s-a tranzactionat in intervalul 4.5240 – 4.5285/EUR. Consideram ca RON va inchide sesiunea in aceeasi regiune, se arata intr-un raport al bancherilor de la Piraeus, transmis vineri investitorilor. Calendarul economic de vineri include o evaluare a Fitch pentru Romania (in prezent cu rating BBB-, cu perspectiva stabila) care va fi transmis seara tarziu. Economistii nu se asteapta la vreo ajustare de rating si am putea vedea cuvinte de lauda daca avansul economic accelereaza si guvernul adopta unele reforme structurale, scriu si economistii ING.

Conform asteptarilor, BCE a lasat neschimbata politica monetara la sedinta de ieri in timp ce presedintele acesteia a avut un discurs favorabil continuarii ciclului de relaxare in timpul conferintei de presa ce a urmat. Semnaland ca urmatoarea modificare ar putea avea loc in martie Draghi a mai subliniat si ca decidentii sunt unanim hotarati sa actioneze. "Ca urmare investitorii si-au indreptat din nou atentia spre activele riscante dar consideram ca optimismul se va pondera in curand", sunt de parere economistii Piraeus.

Vineri, presedintele BCE a fost prezent in Davos unde a reasigurat participantii la forum ca banca are atat instrumentele cat si hotararea de a impinge rata inflatiei in sus. A declarat ca desi a observat sensibilitatea crescuta fata de risc a pietei crede ca e prea devreme pentru a spune ca perspectivele s-au deteriorat, BCE considerand ca revenirea economica continua chiar daca la un pas modest.

Cum asteptarile privind o continuare a relaxarii politicii monetare a BCE au crescut in urma conferintei de presa de ieri, euro a scazut fata de dolar pana la un minim al ultimelor doua saptamani la USD 1.0777/EUR. Vineri dimineata perechea a revenit peste nivelul 1.0800 si ne asteptam la o continuare modesta a cresterii spre 1.0900.

Pretul aurului a scazut usor dupa discursul presedintelui BCE tranzactionandu-se in momentul redactarii in jurul nivelului de 1,097.00 dolari pe uncie. Argintul a urcat la 14.13 dolari pe uncie, platina la 821.50 dolari pe uncie in timp ce pretul paladiului a crescut peste 500.00 dolari pe uncie.

"Meniul BCE pentru noile masuri de relaxare ar putea include o noua taiere a dobanzii (poate o facilitate de depozit cu doua rate de dobanda), posibil combinata cu o ajustare marginala a programului de achizitii de active. Peste noapte, sentimentul din piete a ramas favorabil, iar bursele au crescut in contextul apetitului pentru risc mai mare, fapt care ar trebui sa sprijine leul astazi. Ieri, moneda romaneasca a inchis usor apreciata, langa 4,5280/EUR, pe o lichiditate relativ mai mare comparativ cu inceputul acestui an. Planurile populiste care ar putea fi adoptate in Parlament in contextul alegerilor de anul acesta aduc mai degraba presiuni in jos pe rating-ul de tara. Evaluarea va fi publicata astazi mai tarziu, dupa inchiderea pietelor locale", mai noteaza economistii ING Bank.