Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung in valuta si la BBB in cazul celor in moneda locala, cu perspectiva stabila, datorita perspectivei economice solide, dar directia de relaxare fiscala din 2016-2017 reprezinta un risc, transmite Mediafax.

Ratingurile pentru datoriile negarantate in valuta si moneda locala au fost mentinute la BBB- si BBB. Plafonul de tara a ramas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul F3.

"Ratingurile Romaniei sunt sustinute de perspectiva economica mai sanatoasa, de imbunatatirea pozitiei fiscale si de indicatorii de guvernanta mai buni comparativ cu cei ai altor tari cu ratinguri in categoria BBB. Cu toate acestea, directia de relaxare fiscala din 2016-2017 reprezinta un risc. Datoria externa neta mai ridicata decat media din categoria BBB si slabiciunile structurale ale economiei raman constrangeri moderate pentru rating", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Situatia finantelor publice este favorabila, cu un deficit bugetar de 1,2% din PIB si un nivel al datoriei publice de 39,4% din PIB in 2015, fata de o medie de 2,7%, respectiv de 42,7% din PIB, pentru tarile cu ratinguri de nivel BBB.

Totusi, pentru 2016, analistii Fitch sunt ingrijorati ca natura prociclica a noului Cod Fiscal pune in pericol sustenabilitatea bugetara, pe termen mediu.

Fitch estimeaza ca reducerile totale de taxe, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA la 20%, vor diminua veniturile guvernamentale cu 2% din PIB in 2016.

Acest fapt pune presiune pe deficitul bugetar structural, estimat de Ministerul de Finante sa creasca de la 0,7% in 2015 la 2,7% din PIB in 2016 si 2,9% din PIB in 2017. Pentru 2016, este prognozat un deficit bugetar ESA de 3% in 2016 si 2,9% in 2017/

Riscurile fiscale sunt predominant de incetinire a cresterii economice.

Introducerea Codului Fiscal coincide cu calendarul electoral al Romaniei, alegerile parlamentare urmand sa aiba loc spre sfarsitul anului 2016. In consecinta sunt probabile unele presiuni de crestere a cheltuielilor publice, existand posibilitatea ca Romania sa nu mai respecte politica preventiva a Pactului de Stabilitate si Crestere al Comisiei Europene. Totusi, faptul nu este neaparat incompatibil cu ratingul investment grade.

Potrivit scenariului de baza al Fitch, datoria guvernamentala bruta ar trebui sa ramana sub 45% din PIB pe termen mediu si lung, in conformitate cu nivelul din alte tari cu ratinguri BBB si semnificativ mai scazuta fata de media UE.