- E ca la taxi, te sui in cel care are tariful cel mai ieftin
"De regula, cand au loc asemenea evenimente, ele sunt precedate de o intalnire a comitetului de risc, caruia CEO-ul ii cere o analiza de impact a unei legi (in cazul acesta, darea in plata) asupra portofoliului bancii. Se fac calcule cu privire la expunerea suplimentara a riscului, iar acesta se redistribuie prin cresteri ale costurilor. Pot fi cresteri de dobanda, de avans, sau alte speze pe care banca le incaseaza", a explicat pentru HotNews.ro seful unei banci din sistem.
Steven van Groningen a admis intr-o discutie cu HotNews.ro ca la Viena- unde se afla la o conferinta bancara- a fost abordat de colegi din alte banci straine pe tema darii in plata, nedumeriti de ceea ce se intampla in bankingul local. "M-au intrebat daca e adevarat faptul ca aceasta lege va intra in vigoare si incotro vrea Romania sa se indrepte cu asemenea legi", a explicat van Groningen, el insusi unul dintre opozantii initiativei legislative a deputatului Daniel Zamfir.
- Banca Transilvania: Suntem in faza in care analizam diferite scenarii de modificare a caracteristicilor creditelor imobiliare si ipotecare
Potrivit unor informatii din surse apropiate bancii, o eventuala majorare a avansului va fi sub cea promovata de Raiffeisen, pentru ca BT sa isi pastreze competitivitatea produselor de creditare.
- Plutonul al treilea: Deocamdata, nu!
"Bancpost monitorizeaza in mod constant riscurile asociate produselor din portofoliu si ajusteaza conditiile de acordare ale acestora in consecinta. In masura in care apar schimbari in piata cu impact asupra nivelului de risc, vom reanaliza conditiile, urmand a ne informa clientii si opinia publica cu privire modificarile ce vor surveni", spun oficialii Bancpost.
Surse apropiate BCR spun ca deocamdata la nivelul boardului nici macar nu s-a discutat o eventuala posibilitate a cresterii avansului. "Chiar daca dupa ce legea va fi promulgata vom discuta acest subiect, cresterile in niciun caz nu ar ajunge la 35%", au explicat oficiali ai primei banci romanesti, dupa marimea activelor.
Reprezentantii OTP Bank ne-au spus ca monitorizeaza piata, dar ca nu au luat nicio decizie de modificare a avansului pentru creditele ipotecare.
Nici UniCredit Bank nu intentioneaza sa efectueze schimbari la nivelul avansului la creditele ipotecare, in conditiile legislative actuale, spun reprezentantii institutiei de credit. Nuantele sunt insa destul de clare. "In conditiile actuale" inseamna in absenta legii darii in plata. Drept este ca expunerea UnicreditBank ii ofera o marja de manevra confortabila, banca puteand castiga cota de piata pe acest segment daca intarzie o eventuala majorare.
- BNR s-a opus din start acestui proiect legislativ, considerandu-l cu dedicatie pentru speculatori
Deputatul Daniel Zamfir a propus ca noua varianta a textului legii sa ii excluda dintre posibilii beneficiari pe oamenii de afaceri care s-au imprumutat ca sa ridice malluri sau cartiere de locuinte, adica exact categoria careia bancherii acuzau ca legea li se adreseaza. Mai mult, de noul text ar putea beneficia si cei executati silit de banci, care au ramas cu datorii si dupa vinderea casei.
- Concluzii: Paradoxal, cresterea avansului la imprumuturile pentru locuinte ar putea creste piata creditelor de consum
Mare parte din cei care isi luau pana acum case, mai intai luau un credit de consum negarantat, dupa care depuneau banii ca avans pentru imprumutul ipotecar. Daca avansul necesar creditului creste, e posibil sa avem cresteri pe zona creditului de consum.
Unul din bancherii care "pastoresc" bancile, a declarat miercuri pentru HotNews ca in cel mult o luna, buna parte din bancile care astazi spun ca deocamdata nu modifica nivelul avansului perceput, isi vor schimba atitudinea.
Nu inteleg pe ce se bazeaza aceasta afirmatie. Nu insinuez ca e falsa (desi am banuieli ca este doar partial adevarata si e folosita ca argument alarmist). Dar nu inteleg ce anume poate impiedica banca sa execute garantia de 50% din valoarea creditului, oferita de stat. Pana acum ce se intampla daca un client nu platea? Statul si banca trebuiau sa valorifice cumva imobilul asupra caruia se instituise ipoteca.
daca noua lege ar permite unilateral debitorului sa elimine orice alta garantie decat locuinta, din momentul in care intra in vigoare legea nici o banca nu va mai accepta alte garantii decat valoarea locuintei.. cu riscul asociat de scadere a preturilor.
deci vine gigel cu 2 camere evaluate la 50k si banca o sa spuna: pai daca scade maine la 30k? pana acum Gigel ar fi putut sa spuna ca e ok, promite ca plateste el diferenta din salariu sau vine cu garantii suplimentare.. gen pensia parintilor sau statul roman, dar acestea nu ar mai avea nici o valoare cu noua lege. deci banca va cere un avans care sa acopere toate riscurile pe care anterior si le asuma clientul.
in caz ca nu era clar, in economia reala nu vinde nimeni produse in pierdere pentru ca da faliment...
de-aia riscul e la client. de la banca cumperi un imprumut, nu o locuinta.
Bei...forta de munca actuala si viitoare din Romania se pregateste sa se care. Pentru cine faceti voi oferte de credite?
pleaca doar cei care s-au saturat sa fie exploatati de o majoritate care nu intelege nimic din economia de piata..
Daca creditatii refuza plata, banca executa garantia.
Ce era in contract, asa risc si-a asumat banca.
Mai si pierzi uneori. Iar bancile vor sa castige mereu.
Desi nu e normal sa iei mai mult decat a fost garantat
Banca trebuie sa-si asume si ea riscuri, la fel ca cei care se imprumuta.
Daca piata urca sau coboara e problema bancii doar daca a dat o casa si vrea inapoi o casa, nu daca a dat bani garantati cu o casa si/sau alti garanti.
Iar tu vei ramane fara casa, fara cei 20.000EUR avans, fara cei 50.000 EUR platiti deja si cu o datorie de 20.000 EUR plus penalitati la banca.
Tu asa crezi ca e corect.
Daca tu crezi ca iti aperi buzunarele accesand un credit mai mare e parerea ta, dar e o mare greseala.
1. Nu vreau 100.000 de euro, vreau intr-atat cat sa imi ajunga pentru un apartament in care sa traiesc decent eu si familia mea. Un loc din care sa nu trebuiasca sa ma mut cand vrea proprietarul asa cum am patit pana acum, chiar si cu contract legal.
2. Mi se pare de bun simt sa nu pui datoriile tale in carca altuia. Unii dau si scapa de datorii, altii trebuie sa scoata din buzunar avansuri mai mari ca sa acopere gaurile primilor.
3. Nu mi se pare normal sa pun bani deoparte vreme de aproape 2 ani si sa ma trezesc peste noapte ca trebuie sa o iau de la capat inca vreo 2-3 ani cu economisirea si cu mutatul din chirie in chirie.
4. Nu vreau casa ca sa ma laud la neamuri sau alte fite de genul asta. Muncesc, nu pot sta cu parintii pentru ca ar insemna ca trebuie sa plec din oras si sa las 3 ani de sacrificii in spate, nu mai pot suporta batojocura din chirii cu care m-am confruntat pana acum. Deci, nu sunt fitos, nu sunt avar dupa proprietati,
5. Nu accesez un credit mai mare. Daca citeai bine in afara de cresterea avansului vor creste si dobanzile, BNR dixit, asa ca oricum vom avea la sfarsit aceeasi suma de platit chiar si cu avansul mai mare.
1. Era doar un exemplu.
2. Nu pune nimeni nici o datorie in spatele tau cu aceasta lege, in schimb ai platit pentru Bancorex si nu te-a intrebat nimeni daca vrei.
3. Sa vad daca o sa ti se para normal cand o sa se dubleze rata dar nu vei avea de ales si vei ajunge in situatia care ti-am descris-o mai sus.
4. Nu cred ca intereseaza pe cineva cat te dai de mare sau cat de fitos esti tu.
5. Daca dai avans mai mic e logic ca accesezi un credit mai mare - nu crezi?
Chiar te rog sa iti cumperi un apartament cu credit si mai vorbim peste 10 ani.
Succes.