Leul nu pare sa resimta tensiunile din pietele internationale, incheind saptamana la o cotatie medie calculata de BNR de 4.53/eur, (depreciere de aproape un ban), de 4.08/CHF (apreciere de 4 bani fata de inceputul saptamanii) si respectiv un curs de 4.15/USD (fata de 4.18, cat fusese luni). Una dintre explicatii consta in interesul scazut pentru moneda locala, dar si intr-un apetit rezonabil al BNR de a atenua eventuale miscari ample de curs. Stirea zilei ar fi aceea ca, pPrintr-o miscare surprinzatoare, Banca Japoniei a redus rata cheie impingand-o in domeniul negativ la -0.1%. Aceasta taiere incearca sa stimuleze economia nipona in conditiile unor piete volatile si a unei cresteri globale dezamagitoare.

Ea continua practic programul de crestere a masei monetare cu 80 trio JPY anual (aproximativ 675 miliarde USD) prin achizitionarea de obligatiuni suverane si chiar de active financiare cu risc mai ridicat.

Investitorii asteapta vineri anuntul preliminar al PIB realizat in trimestrul patru in SUA. Desi consensul se situeaza in jurul unei cresteri anualizate fata de trimestrul anterior de 0.8% exista temeri ca economia s-ar fi contractat in 4Q15.

In aceste conditii, Euro s-a mentinut deasupra nivelului psihologic USD 1.0900/EUR inaintea citirii datelor preliminare privind PIB in SUA.

Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro vineri dimineata. Leul a deschis la 4.5439/EUR si s-a apreciat la 4.5282/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida in aceeasi zona azi.

  • Ministerul Finantelor a dat publicitatii lista licitatiilor din luna februarie. Guvernul intentioneaza sa imprumute cinci miliarde lei dintre care doua miliarde in certificate de trezorerie si trei miliarde in obligatiuni de stat cu maturitate medie de peste sase ani. Lista include si o emisiune de bonduri denominate in euro asteptata de piata prin prisma faptului ca la sfarsitul lunii vor ajunge la maturitate obligatiuni de trei ani in valoare de 1.57 miliarde euro. Bondurile vor avea o maturitate de 5 ani, MF intentionand sa vanda cinci sute milioane euro.

"EUR/RON a urcat joi cu aproape 0,2%, inchizand aproape de 4,5430/EUR, dupa ce a ignorat tendinta regionala. Este probabil ca ordine comerciale de cumparare a perechii se afla in spatele slabiciunii leului din ultima perioada. Totusi, presiunile de depreciere asupra monedei romanesti par sa se opreasca in jurul a 4,5400/EUR ceea ce ar putea fi un semn al prezentei bancii centrale. In pofida cresterii apetitului pentru risc dupa ce banca centrala a Japoniei a relaxat politica monetara astazi, miscarile recente ale leului par ghidate de ordine comerciale in contextul unui interes limitat generalizat in piata (dupa cum sugereaza lichiditatea mai redusa decat in anii precedenti). Astfel, pentru astazi am putea vedea EUR/RON tranzactionandu-se in intervalul 4,5300-4.5500 fara variatii mari, in timp ce potentialul in sus ar trebui sa fie limitat de interventiile BNR. Acestea fiind zise, fundamentele leului raman solid, cu o pozitie externa pozitiva, astfel ca ne asteptam, in cele din urma, la o apreciere, cu prognoza noastra pentru finalul T1 2016 la 4,45/EUR". scriu economistii ING.