CEC Bank va urma modelul bancilor americane, care acorda credite ipotecare cu optiunea de a da in plata casa achizitionata daca clientul nu-si mai poate plati ratele, scrie publicatia electronica bankingnews.ro. Deja, specialistii institutiei lucreaza la elaborarea unui produs de finantare imobiliara, care va permite romanilor sa cedeze bancii casa in cazul in care nu mai au posibilitatea, pe parcursul perioadei de rambusare, sa achite imprumutul.

Radu GheteaFoto: AGERPRES

"Lucram la definirea noului produs de finantare imobiliara. Va fi un credit ipotecar in care clientul are posibilitatea sa dea in plata la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranta un avans mult mai mare si niste conditii de creditare mult mai severe", a precizat, in exclusivitate pentru publicatia online www.BankingNews.ro, Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.

Domnia sa a specificat ca noul produs de finantare va fi lansat in cateva saptamani si va functiona in paralel cu actual credit ipotecar. Decizia CEC Bank de a promova un asemenea imprumut are legatura directa cu forma in care va fi votata de Parlament Legea privind darea in plata.

"Este o chestiune de preventie pe care noi o realizam. Daca iese legea in forma actuala vom lansa un credit care va fi foarte greu accesibil pentru ca trebuie sa ne luam niste masuri de protectie", a subliniat Radu Gratian Ghetea.

"Am vazut ca deja o banca (n.r. ¬ Raiffeisen Bank) a anuntat modificarea conditiilor de creditare la imprumuturile ipotecare, solicitand un avans de 35% pentru imprumuturile in lei si de 40% pentru cele in euro. Probabil ca si la noi, dar si la celelalte banci din sistem, vor fi conditii foarte apropiate. S-au facut simulari si scenarii la nivelul comunitatii bancare si s-a ajuns la concluzia ca este necesara o asemenea abordare in cazul in care Legea privind darea in plata va avea efecte de natura sa afecteze substantial activitatea bancilor", a mentionat Presedintele CEC Bank.

Legea privind darea in plata, o reglementare necesara pentru romanii care intr-adevar au probleme

In opinia lui Radu Gratian Ghetea, forma actuala a Legii privind darea in plata, care este o reglementare necesara, nu corespunde scopului initial, respectiv acela de a-i ajuta pe acei romani care intr-adevar au probleme.

"In acest sens, sper ca actul normativ sa fie aprobat intr-un final, dar intr-o forma care sa serveasca numai celor carora le este adresata, si anume persoanelor care au probleme si care nu mai pot face fata platilor la banca", a evidentiat bancherul.

Totodata, Presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor atrage atentia asupra consecintelor nefaste pe care Legea privind darea in plata le poate avea asupra societatii, economiei si sectorul bancar din Romania, in cazul in care nu va fi bine gandita.

"Trebuie gasita o solutie care sa duca la rezolvarea cazurilor sociale, in care statul isi asuma ca nu vor fi influente majore asupra sistemului bancar. Daca statul isi asuma ca vor fi influente asupra sistemului bancar, trebuie sa isi asume si ca bancile nu vor mai putea sa plateasca impozite la un moment dat pentru ca nu vor mai fi profitabile si ca, s-ar putea, ca unele banci sa-si reduca activitatea pe acest segment (n.r. - creditele ipotecare) cu consecintele de rigoare. Daca se inaspresc conditiile pe nisa finantarilor imobiliare, normal ca si constructiile vor incepe sa se diminueze ca volum si ca numar, investitorii straini nu vor mai avea apetit pentru Romania, obligatiunile ipotecare pe care le asteptam si pe piata locala nu vor functiona. Cu alte cuvinte, sunt foarte multe ramificatii si de aceea am convingerea ca pana la urma parlamentarii vor intelege ca o astfel de lege trebuie facuta cu atentie deosebita, pentru a nu strica mai mult decat a repara", a mai declarat seful CEC Bank.