Bankingnews: CEC Bank pregateste un credit ipotecar care prevede darea in plata. Ghetea: Produsul va avea un avans mult mai mare si niste conditii de creditare mult mai severe
"Lucram la definirea noului produs de finantare imobiliara. Va fi un credit ipotecar in care clientul are posibilitatea sa dea in plata la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranta un avans mult mai mare si niste conditii de creditare mult mai severe", a precizat, in exclusivitate pentru publicatia online www.BankingNews.ro, Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.
Domnia sa a specificat ca noul produs de finantare va fi lansat in cateva saptamani si va functiona in paralel cu actual credit ipotecar. Decizia CEC Bank de a promova un asemenea imprumut are legatura directa cu forma in care va fi votata de Parlament Legea privind darea in plata.
"Este o chestiune de preventie pe care noi o realizam. Daca iese legea in forma actuala vom lansa un credit care va fi foarte greu accesibil pentru ca trebuie sa ne luam niste masuri de protectie", a subliniat Radu Gratian Ghetea.
"Am vazut ca deja o banca (n.r. ¬ Raiffeisen Bank) a anuntat modificarea conditiilor de creditare la imprumuturile ipotecare, solicitand un avans de 35% pentru imprumuturile in lei si de 40% pentru cele in euro. Probabil ca si la noi, dar si la celelalte banci din sistem, vor fi conditii foarte apropiate. S-au facut simulari si scenarii la nivelul comunitatii bancare si s-a ajuns la concluzia ca este necesara o asemenea abordare in cazul in care Legea privind darea in plata va avea efecte de natura sa afecteze substantial activitatea bancilor", a mentionat Presedintele CEC Bank.
Legea privind darea in plata, o reglementare necesara pentru romanii care intr-adevar au probleme
In opinia lui Radu Gratian Ghetea, forma actuala a Legii privind darea in plata, care este o reglementare necesara, nu corespunde scopului initial, respectiv acela de a-i ajuta pe acei romani care intr-adevar au probleme.
"In acest sens, sper ca actul normativ sa fie aprobat intr-un final, dar intr-o forma care sa serveasca numai celor carora le este adresata, si anume persoanelor care au probleme si care nu mai pot face fata platilor la banca", a evidentiat bancherul.
Totodata, Presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor atrage atentia asupra consecintelor nefaste pe care Legea privind darea in plata le poate avea asupra societatii, economiei si sectorul bancar din Romania, in cazul in care nu va fi bine gandita.
"Trebuie gasita o solutie care sa duca la rezolvarea cazurilor sociale, in care statul isi asuma ca nu vor fi influente majore asupra sistemului bancar. Daca statul isi asuma ca vor fi influente asupra sistemului bancar, trebuie sa isi asume si ca bancile nu vor mai putea sa plateasca impozite la un moment dat pentru ca nu vor mai fi profitabile si ca, s-ar putea, ca unele banci sa-si reduca activitatea pe acest segment (n.r. - creditele ipotecare) cu consecintele de rigoare. Daca se inaspresc conditiile pe nisa finantarilor imobiliare, normal ca si constructiile vor incepe sa se diminueze ca volum si ca numar, investitorii straini nu vor mai avea apetit pentru Romania, obligatiunile ipotecare pe care le asteptam si pe piata locala nu vor functiona. Cu alte cuvinte, sunt foarte multe ramificatii si de aceea am convingerea ca pana la urma parlamentarii vor intelege ca o astfel de lege trebuie facuta cu atentie deosebita, pentru a nu strica mai mult decat a repara", a mai declarat seful CEC Bank.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
daca apartamentele ar ajunge la "pretul real" de 20-25k, un fond de investitii strain ar putea cumpara cateva mii fara probleme. aia isi permit sa astepte si 2-3 ani, pana dispare penibilitatea asta de lege.. apoi le vand iar la 50k. un transfer instant de bogatie catre straini.
Pretul e dat de cerere si oferta. In momentul in care nu se mai dau credite, automat se sisteaza si constructia de noi blocuri/case. Si pe de o parte scad finantele doritorilor, pe de alta scade numarul total de apartamente disponibile pe piata. Deci pe de o parte dispare cererea, pe partea cealalta dispare oferta. iar rezultatul va fi o piata moarta, in care mai nimni nu vinde si mai nimeni nu cumpara. Si cum chiriile vor ramane aproximativ la fel, ca rezultat al echilibrului cerere-oferta, actualii proprietari vor avea varianta sa vinda cu 25.000 sau sa inchiriese cu 3-4000 eur/an. Si ce crezi ca vor alege?
Iar rezultatul la toata treaba asta va fi ca se vor pierde citeva zeci-sute de mii de locuri de munca in constructii. Iar apartamentele tot nu se vor ieftini cit viseaza unii.
Nu, serios ? Adica producatorii de materiale de constructii or sa inceapa sa fabrice limonada in loc de ciment, si suc de pere in loc de multibat.
Hai bre, fiti seriosi. O sa se mai reduca din pretentii in tot lantul, si nu o sa se mai faca atatia bani din nimic, asta e tot. Or sa se faca bani DIN MUNCA, nu din cacao capitalist.
Oricum, mult a fost, putin mai e. Vom vedea cu totii live ce se va intimpla
ieftinirile sunt reclame mincinoase.
Iar daca e sa vorbim de perioada de dupa 2008, au fost preturi bune pina-n 2012, dupa care iar cererea a crescut substantial si preturile au crescut si ele. Si daca vrei un pont, poti sa te aprovizionezi iarna cu materiale de constructii ca-s mai ieftine. Si sunt magazine unde poti plati si lasa marfa la ei pina ai nevoie de ea.
Vreau si eu sa imi dea si mie cineva un argument LOGIC pentru care eu sa trebuiasca sa scot mai multi bani din buzunar?! Sau sa trebuiasca sa ma pun din nou pe economisit. Frate, un argument logic pentru care eu trebuie sa platesc pe munca mea, pe banii mei orbecaiala altora din 2007. Cumva daca preturile caselor cresteau si francul se facea un leu veneau sa isi imparta castigurile cu mine?
Asha e romanul... a semnat contractul de credit ca oaia, fara sa se uite la conditii, doar sa ia banii repede, repede, ca se scumpeste apartamentul. Dupa care, vazind ce teapa a luat, a facut ce stie el mai bine sa faca, adica sa dea vina pe ceilalti. Si concluzia e ca bancile sunt de vina, ca au pacalit bietii oameni. Bieti oameni care n-au nici cea mai mica urma de vina ca s-au lasat prostiti in asemena hal. Ca asha e romanul, nu-si asuma niciodata responsabilitatea pentru propriile prostii.
Iar astia cu legea darii in plata se folosesc de ura asta impotriva bancilor pentru a promova interesele unor samsari imobiliari care nu mai au chef sa plateasca ratele. Ca de, vine campania electorala si e nevoie de finantari.
Si de platit, tot prostimea va plati, prin comisioane mai mari, dobanzi la depozite mai mici, la credite mai mari, cresterea somajului in constructii, etc. Ca asha e in capiutalism, ala smecher stie tot timpul cum sa cada in picioare, iar fraierul plateste nota de plata pentru prorpia prostie.
ca oamenii nu trebuie ajutati, doar presedintii
In acelasi timp, bancile au deja in portofoliu foarte multe locuinte luate ca ipoteca, deci implicit le va scadea gradul de garantare a creditelor. Iar cu noua lege, probabilitatea ca un debitor sa returneze casa va fi mult mai ridicata.
In interesul bancilor este mentinerea sau cresterea pretului locuintelor iar pentru asta trebuie sa lasa creditele sa curga.
Parerea mea...
chiar daca admitem ca statistica ascunde tinerii care stau cu parintii pentru ca nu-si permit o locuinta, tot ramanem cu 85-90% proprietari.
Pentru ca orice propietar din Ro isi va vedea averea diminuata odata cu scaderea pretului locuintei.
Mai tii minte cand un Cielo costa cat doua apartamente de resedinta de judet? Sau poate erai inca prea mic.
Cand a aparut Cielo, la mine in "resedinta de judet" pretul unei garsoniere era cam la 2 Cielo-uri...
sincer, cred ca pretul real al unui apartament de cartier este 45,000 euroi pt 2 cam si 65,000 pt 3 camere. aici am tinut cont de costurile pentru construirea unui mp finisat la cheie si rerenul aferent / cota indiviza apartament.
Tind sa cred ca in '95 acelasi ap era semnificativ mai ieftin.
Si deci in Slobozia, Tulcea, Calarasi oare cat sa fi fost?
doi) sa ne uitam ce credite dau catre politicieni...
Nu exista inters national la banca in romania!
Iar bancile sunt mult mai mult decit camatari. bancile aduca depozite de la unii si dau credite la altii. Cind le omori, dai si in aia cu depozite, care nu-si vor mai vedea banii inapoi. Si in plus, cine are bani si-i va tine la ciorap, incurajind hotii sa vina sa-i verifice de bani.
1. Nu poti pune toate bancile in aceeasi oala, de ex ING sau BT nu prea au procese pe rol
2. bancile private nu au nicaieri treaba cu interesul national, ci cu maximizarea profitului. Partea cu iunteresul national revine politicului care trebuie sa faca legi si sa se asigure ca-s respectate.
1. Cum adica bancile fac bani din nimic?!? Bancile iau bani de la deponenti si ii dau creditatilor. Iar bula imobiliara a trecut de vro 5 ani.
2. Oamenii care fac credite platesc dobanda, dobanda cu care se platesc depozitele deponentilor. iar cu filialele din strainatate, perioada aia a trecut de mult. Acu se dau credite aproape exclusiv in lei, pentru ca suma depozitelor depaseste cererea de creditare. Deci banii se deponentilor romani sunt mai multi decit e necesar pt creditare.
Ai o gindire tipica de om care si-a luat tseapa cu un credit prin 2006-2007, cind se semna ca oile, orice numai sa dea banii repede. Si cu gindirea ta ingusta, astepti sa se duca preturile la jumate, ca sa moara banca de ciuda. Doar ca sunt si azi oameni care vor un credit imobiliar, care prefera sa inlocuiasca chiria cu o rata la banca. Da' bineinteles ca pe tine nu te intereseaza altii, pe tine te intereseaza doar sa moara banca.
Eu sunt din ala care aduce argumente rationale pentru care bancile, cu drept divin de a crea bani si de a beneficia de ei reprezinta un sistem mincinos, corupt, o frauda si un furt legalizat!
Si in mod sigur nu te-ai intrebat de ce toata lumea civilizata, aia care traieste bine, are sistem bancar puternic. Tocmai pentru ca bancile sunt tot ce e mai rau.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20689109-.htm
Daca unul cere 1 mil si nu-i da nimeni, dupa care cere 100.000 si nu-i da nimeni, dupa care cere 50.000 si vinde, inseamna ca pretul e de 50.000. Asta in capitalism.
Dar in socialismul stiintific specific romanului mindru ca e roman, pretul cladirii x trebuie calculat in functie de veniturile lui. Adca sa fie suficient de ietin incit romanul mindru sa-si permita sa- o cumpere. Tot ce e peste, e pret umflat de banca, de prima casa, si in general de toti aia care au bani si se baga peste oferta lui de 10.000 de euro per apartament.
Preturile vor scadea si avansul mult mai mare va fi la fel de mare sau mai mic. (in 2002 am cumparat o casa cu 22000$ iar in 2008 numai avansul de 25% era 35000$ pentru aceeasi casa-pentru ca conditiile de creditare erau foarte bune!)
Apetenta investitorilor care ar construi niste cotete pe care sa ni le vanda la preturi astronomice va scadea si noi vom fi nevoiti sa platim mai putin pentru case.
Si nu inteleg ceva: cand faci un credit ipotecar, ca sa cumperi o casa, banca iti da bani ca sa cumperi 75% din casa. si apoi tu platesti rate cativa ani, nu mai poti si dai bancii 100% din casa. si banca, vai-vai-vai?
Alo, tovarasi, veniti-va in fire. Aici nu e Las Vegas.
daca iti da posibilitatea sa iei cu avans mic iti dai seama unde s-ar duce piata? eu mi-as lua minim 2-3 apartamente daca ar aparea legea asta si ar fi avansul mic... le inchiriez cu profit peste rata .. .cat merge... dupa le dau la banca inapoi
Va spun eu ce se va intampla: bancile care au fost atente pe cine si cu cat imprumuta, care nu au acum bilantul plin de credite neperformante, vor pastra conditii rezonabile pentru acordarea de imprumuturi cu garantie ipotecara si vor castiga cota de piata. Adica vor face bani. Iar tantalaii care au creditat cu iresponsabilitate si sunt acum pe marginea prapastiei vor plati factura propriei lacomii.
nu va plati nimeni nicio factura pentru ca legea nu va trece. relaxati-va si strangeti bani sa va platiti creditele milogilor :)
Mi se pare hilara treaba asta, pt ca omul care a strans in cativa ani 21k euro pentru avans cu siguranta va prefera sa mai astepte cativa ani ca sa il ia cu banii jos.
Iar daca stau sa ma gandesc ca poti face credit de nevoi personale pe 5 ani max 20k euro atunci un el si o ea, sot sotie care au fost in stare sa stranga aia 21k euro cu siguranta vor prefera 2 astfel de credite cu rata lunara undeva la 3500 lei.
Creditul ipotecar prin definite se intinde pe f multi ani si e destinat persoanelor bun platnice insa care sa isi permit un asemenea avans.
Nu de alta, dar imi amintesc ca onor CEC chiar a sustinut niste fonduri d-astea gen CARITAS parca...
Ba, imi aduc amintec ca onor CEC si-a devalorizat depozitele de dinainte de 89 intr-o maniera unica, si nici pana astazi nu i-a intrebat nimeni cum au dat ei in plata banii romanilor.
Sa ma mai intreb cum se face ca CEC-ul colaboreaza cu o sumednie de IFN-uri ce acorda credite rapide doar cu buletinul, fara urma de garantie si cu dobanzi de peste 4000%?
Lege darii in plata ar trebui totusi sa puna conditii gen, nu se poate da casa inapoi in primii 3-5 ani(15% din durata contractului) pentru ca banca sa-si recupereze deja o parte din bani si sa nu fie nevoie de avans mare(mai mare de 15% din valoare casei). Daca banca isi recupereaza 30% din valoarea casei(15% avans si 15% din primii ani de contract) atunci banca va sta mult mai linistita (dar nu trebuie sa stea foarte linistita pentru ca incepe sa dea credite iresponsabile...).
As conditiona mai simplu: din momentul in care banca incaseaza 30% din valoarea casei(nu conteaza daca a incasat ca dobanda, ca principal, ca si comision, ca avans,....etc) atunci clientul poate da casa inapoi bancii. Daca banca ar impune avans de 30% atunci se intrunesc conditiile returnarii din prima zi de contract.
Incercase Vladescu sa-l privatizeze, dar mafia a fost mult mai puternica...
au trecut 26 de ani. nu mai e aceeasi banca. CEC Bank s-a lansat in 2008. in ultimii ani ajuns chiar pe profit. stii cate companii de stat cu concurenta din mediul privat sunt pe profit?
Incercase Vladescu sa-l privatizeze.. singura oferta, mult sub valoarea ceruta, era de la Banca Nationala a Greciei. crezi ca trebuia sa o acceptam?
Semnati petitia si aratati-le ca aceasta masura afecteaza, in loc sa protejeze, populatia!!
http://www.petitie.org/nu-opriti-prima-casa-nu-majorati-avansul-pentru-creditele-ipotecare-63.html
Nu-i lasati sa opreasca Prima Casa!
Ce valoare are prima casa astazi, cand dobanzile creditelor ipotecare deja au ajuns sub cele ale programului prima casa?
Este adevarat ca sunt multi nefericiti fara minte in acest popor minunat, insa, nu ne credeti chiar pe toti prosti.
Nu mai dau bancile credite ipotecare cu dobanda riscanta de 6%? Foarte bine, sa dea credite ipotecare in Germania cu sub 1% dobanda. Ca d-asta suntem noi prostii prostilor, sa ne spele creierele niste bancheri parliti.
Macar daca si-ar face curatenie in propria ograda, maritele banci, ca in ultima vreme din ce in ce mai mult dam peste personal necalificat, prost platit, surmentat si fara chef de munca.
Vor sa scoata profit peste 85% ca orice multinationala care se respecta? Foarte bine! Sa se duca in Basarabia, ca poate se-ndura aia de furara miliardul si cotizeaza cu-n avans 35% pentru Casa Poporului.
Vroiam sa-mi iau masina si n-aveau evaluatori de credit intr-un oras din top 3, am fost trimis la o tanti ce astepta pachetelul spunandu-mi "ca e diferenta prea mare intre fostul si actualul salar" sau ca "ii e rusine sa-mi spuna ce salar are ginerisu' care a terminat aceeasi facultate".
Desigur, am plecat cu promisiuni de care n-am mai auzit nici azi.
Asa ca, draga sef fosila, pensionare linistita...
Nici un manager cu capul de umeri nu ar lua o asemenea masura.
Frumos ar fi ca, in prostia lor, chiar sa introduca un astfel de credit. Iar dupa cateva luni, cand vor face un "recensamant" si vor vedea ca au dat fix 0 credite in timp ce potentialii clienti au plecat la alte banci, sa incerce sa relanseze creditele ipotecare prin reclame pe hotnews, cum e prezenta. Le voi posta si atunci un comment! :)))))))