Valoarea salariului minim pe economie va fi de 500 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2008, urmand ca aceasta sa se majoreze la 540 de lei in a doua jumatate a anului, a anuntat luni, ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Reprezentantii Guvernului, ai sindicatelor si ai patronatelor au semnat, luni seara, un protocol prin care au stabilit un salariu minim unic pentru anul 2008. Astfel, anul viitor, nu vor mai exista un salariu minim garantat in plata stabilit de guvern si unul negociat intre sindicate si patronate, relateaza NewsIn.

Ministrul Muncii a precizat ca majorarea din iulie se va face in functie de evolutia indicatorilor economici, respectiv a PIB-ului, a inflatiei si a evolutiei productivitatii muncii. In cazul in care proiectia bugetara nu va fi respectata, salariul minim va ramane la valoarea de 500 de lei si in a doua jumatate a anului.

Intre timp, sindicatele ameninta in continuare cu protestele anuntate pentru ca salariul minim era doar una dintre revendicarile lor.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a precizat ca sindicatele vor picheta in 12 decembrie toate prefecturile din tara pentru a convinge Parlamentul sa dezbata Legea bugetului pana la sfarsitul anului, Petcu a spus ca bugetul ar putea fi dezbatut in plen in 21 decembrie, sedinta la care vor fi prezenti si aproximativ 200 de sindicalisti.

In cazul in care bugetul va fi votat fara a se tine cont de cerintele lor, sindicalistii ameninta cu greva de avertisment in ianuarie.

Ministrul Muncii a precizat totodata ca sindicalistii nu mai au nici o motivatie pentru declansarea protestelor.