Pentru prima data in ultimele 4 trimestre, bancile anticipeaza ca vor inaspri intr-o anumita masura standardele de creditare in cazul creditelor imobiliare in perioada urmatoare (mai exact in primul trimestru din acest an), potrivit sondajului trimestrial pe care Banca Centrala il face in randul bancherilor comerciali. Potrivit aceluiasi sondaj, conditiile de creditare pentru creditele de consum sunt anticipate a se mentine constante in primul trimestru al anului.

Citeste in atasament rezultatele integrale ale sondajului.

Spre comparatie, bancile din zona euro au relaxat standardele de creditare ale imprumuturilor imobiliare, dar au inasprit usor (pentru prima oara din T4/2013) conditiile aplicabile creditelor de consum Pe termen scurt (T1/2016), bancile din zona euro prognozeaza relaxarea standardelor de creditare indiferent de tipul creditului.

Eventuala decuplare a bancilor locale fata de tendinta europeana de relaxare in domeniul imobiliar poate fi data si de viitoarea lege a darii in plata, fata de care reprezentantii sistemului bancar s-au pozitionat din start impotriva.

Raiffeisen Bank a inasprit deja conditiile de creditare prin majorarea avansului, in vreme ce alte banci analizeaza diferite scenarii de reactie.