In Monitorul Oficial de marti, 02 februarie 2016, s-a publicat ordinul presedintelui ANAF ce reglementeaza procedura intocmirii dosarului preturilor de transfer. Acesta nu este obligatoriu de intocmit si de depus anual la autoritati decat de unii dintre marii contribuabili. Contribuabilii mijlocii si mici intocmesc acest dosar al preturilor de transfer doar la cererea echipelor de inspectie fiscala, cand tranzactiile cu entitati afiliate depasesc valori semnificative, enumerate de prezentul ordin.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fata de reglementarile anterioare, prezentarea plafoanelor de la care sunt obligatorii de intocmit dosarele preturilor de transfer este foarte bine venita!

Potrivit art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, prin ordin al presedintelui ANAF se aproba modul in care se va intocmi de catre contribuabil dosarul preturilor de transfer cand efectueaza tranzactii cu entitati afiliate. Actul normativ analizat astazi adopta noile proceduri pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer.

  • Intrebarea nr. 1: Cine intocmeste in mod obligatoriu anual dosarul preturilor de transfer?

Contribuabilii din categoria "Marilor contribuabili" intocmesc anual dosarul preturilor de transfer. Pentru aceasta categorie de contribuabili intocmirea dosarului preturilor de transfer, cand efectueaza tranzactii cu entitati afiliate, este obligatorie daca se depasesc urmatoarele plafoane:

  • Incasari sau plati de dobanzi, daca valoarea cumulata anuala depaseste suma 200.000 Eur, determinta in lei la cursul BNR valabil pentru ultima zi a exercitiului financiar,
  • Achizitii sau prestari de servicii, daca valoarea cumulata anuala depaseste suma de 250.000 Eur, determinata in lei la cursul BNR valabil in ultima zi a exercitiului financiar,
  • Achizitii sau livrari de bunuri, daca valoarea cumulata anuala depaseste 350.000 Eur, determinata in lei la cursul BNR valabil in ultima zi a exercitiului financiar.

Intrebarea nr. 2: Cand se depune dosarul?

Dosarul preturilor de transfer se depune la organul fiscal competent pana la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit formular 101 (25 martie).

Nota: daca tranzactiile cu parti afiliate nu depasesc plafoanele amintite nici marii contribuabili nu depun anual dosarul preturilor de transfer.

Intrebarea nr. 3: Ce situatie se aplica pentru contribuabilii mijlocii si mici?

  •  Pentru contribuabilii mijlocii sau mici, respectiv pentru marii contribuabili ce nu sunt obligati sa depuna anual dosarul preturilor de transfer, acestia vor intocmi dosarul preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal cu ocazia inspectiilor de specialitate.

Intrebarea nr. 4: Cand NU se intocmeste dosarul preturilor de transfer?

Nu se va intocmi dosarul preturilor de transfer pentru tranzactii cu entitati afiliate decat daca tranzactiile depasesc urmatoarele valori anuale:

  • Plati sau incasari de dobanzi in suma de 50.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.
  • Achizitii sau prestari de servicii in suma de 50.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.
  • Achizitii sau livrari de bunuri corporale si necorporale in suma de 100.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.

Intrebarea nr. 5: In ce termen se prezinta dosarul preturilor de transfer?

  • Pentru marii contribuabili ce au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer termenul de prezentare este de 10 zile de la solicitare.
  • Pentru contribuabilii mici si mijlocii sau marii contribuabili la care se solicita dosarul preturilor de transfer cu ocazia inspectiei, termenul de prezentare este la aprecierea organului fiscal intre 30 si 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia o singura data cu 30 zile.
  •   Pentru marii contribuabili ce depun anual dosarul preturilor de transfer, plafoanele enumerate sunt luate in considerare incepand cu 01.01.2016, respectiv acestia nu depun pentru anul trecut chiar daca au depasit valorile (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).

Dosarul prețurilor de transfer este documentul prin care fiecare contribuabil care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate trebuie să justifice cuantumul prețurilor tranzacțiilor respective și să demonstreze respectarea ”prețului pieței”. Pe baza informațiilor furnizate prin dosar, inspectorul fiscal ia decizia de a accepta sau de a ajusta prețurile de transfer practicate de contribuabil.