Guvernul a aprobat ratificarea unui acord privind schimbul automat de informatii in vederea combaterii evaziunii fiscale la nivel transfrontalier

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2016, 16:45 Economie | Finanţe & Bănci

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege pentru ratificarea Acordului Multianual al Autoritatilor Competente pentru Schimb Automat de Informatii privind Conturi Financiare, semnat la Berlin, la 29 octombrie 2014. Potrivit Guvernului, frauda fiscala si evaziunea fiscala la nivel transfrontalier au devenit subiecte de ingrijorare majora la nivel mondial, astfel incat Comisia Europeana, in comunicarea sa din 6 decembrie 2012, a stabilit un plan de actiune privind consolidarea luptei impotriva fraudei si evaziunii fiscale, schimbul automat de informatii constituind un instrument important in aceasta privinta.

Romania va face o lista a statelor cu care doreste sa realizeze automat acest schimb de informatii, deoarece schimbul de informatii se va desfasura pe baze bilaterale intre autoritatile competente. Astfel, schimbul automat de informatii privind conturile financiare se va face pe masura ce fiecare dintre statele care se vor regasi pe lista Romaniei va fi parcurs procedurile de intrare in vigoare a Acordului multilateral.

Potrivit Guvernului, pentru Romania, schimbul de se informatii se va face incepand cu luna septembrie 2017.

Consiliul European din 22 mai 2013 a solicitat extinderea schimbului automat de informatii la nivelul Uniunii si la nivel mondial, in vederea combaterii fraudei fiscale, a evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive.

In februarie 2014, Orgnizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a publicat principalele elemente ale unui standard global pentru schimbul automat de informatii privind conturile financiare, iar in iulie 2014 Consiliul OCDE a publicat standardul global complet.

Ca urmare a largirii sferei de efectuare a schimbului automat de informatii financiare, OCDE a promovat Acordul multilateral pentru schimbul automat de informatii privind conturi financiare care include prevederi exprese privind respectarea secretului fiscal.

Ministrul Finantelor Publice a semnat, pentru Romania, acest Acord care va permite schimbul de informatii la nivelul unui standard globat convenit de OCDE.

Acordul este in concordanta cu legislatia din tara noastra si corespunde politicii promovate de Romania in domeniul schimbului de informatii.

Odata intrat in vigoare, acest Acord va permite Romaniei sa faca schimb de informatii in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.

Schimbul va cuprinde, printre altele, informatii pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala), informatii referitoare la numarul contului, despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea, informatii despre soldul sau valoarea contului, iar in cazul unui cont de custode, informatii referitoare la suma bruta a dobanzii, dividentelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont sau suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.

Contributia Romaniei pentru finantarea Secretariatului Organismului de Coordonare a Acordului Multilateral al Autoritatilor Competente pentru Schimb Automat de Informatii privind Conturi Financiare se plateste anual din bugetul Ministerului Finantelor Publice, incepand cu anul semnarii Acordului.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
746 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri