Aplicarea Legii darii in plata in varianta aprobata de Parlament reprezinta un risc major pentru perspectivele economice ale Romaniei, avertizeaza Comisia Europeana, in previziunile economice de iarna.

"Aplicarea retroactiva a legii la creditele actuale ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, a increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne", se arata in raportul executivului european.

Economistii europeni se asteapta ca Romania sa inregistreze o crestere economica de 4,2% in 2016, pe fondul reducerii cu patru puncte a TVA, a unei inflatii negative si a majorarii cu 19% a salariului minim din mai 2016.

In conditiile in care este asteptata o crestere a inflatiei si o reducere a stimulentelor fiscale, cresterea consumului va inregistra o incetinire astfel incat PIB-ul Romaniei va cunoaste o crestere "peste potential, la 3,7% in 2017".

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta este estimat la 2,1% din PIB in 2016 si la 2,9% din PIB in 2017.

Pe masura ce se atenueaza impactul reducerii TVA, inflatia va reveni pe teritorii pozitive in a doua jumatate a anului 2016.

Vom reveni cu amanunte