Curtea de Apel Bucuresti a respins miercuri apelul OTP Bank intr-un litigiu care vizeaza clauza de dobanda din toate contractele bancii cu ipoteca incheiate cu persoanele fizice inainte de criza. Tribunalul Bucuresti a eliminat clauza care permitea OTP modificarea unilaterala a dobanzii. Decizia de miercuri are efecte asupra tuturor contractelor din portofoliul bancilor. Intr-o declaratie facuta HotNews, avocatul Adrian Cuculis spune ca este doar o jumatate de victorie.

Avocatul Adrian CuculisFoto: Hotnews

Avocatul Gheorghe Piperea, cel care a reprezentat clientii bancari prin intermediul Asociatiei Parakletos a scris pe pagina sa de Facebook: "S-a respins apelul OTP in procesul de tip class action ANPC si Parakletos vs OTP. Hotarirea este acum definitiva. OTP este obligata sa evacueze din contractele sale tip toate clauzele considerate abuzive de Tribunalul Bucuresti. Au trecut mai mult de doi ani de la declansarea acestui proces. Dar tergiversarile la care s-au dedat toate bancile au meritat, ca sa zic asa. Consumatorii vor putea acum sa ceara inapoi de la banci, cu titlu de plati nedatorate, nu numai sumele suplimentare calculate de banci in baza clauzelor abuzive, ci si dobinzile la aceste sume. iar aceste dobinzi sunt, in genere, de 6% pe an.

De acum incolo istoria va fi alta"

Surprinzator insa, un avocat Adrian Cuculis, intervenient in proces in favoarea ANPC, spune pentru HotNews.ro ca victoria ANPC este doar pe jumatate: "Decizia de azi (miercuri-n.red) are o dubla semnificatie Face si un pic de rau dar si un pic de bine. E drept, clauza de dobanda din contractele ipotecare ale OTP a fost declarata abuziva si trebuie eliminata. Acum insa trebuie sa ne gandim cui se aplica aceasta decizie. Si spun asta pentru ca multi clienti au semnat intre timp acte aditionale cu banca. De asemenea, trebuie sa vedem daca toate creditele date de OTP au fost re-aduse in tara, fiindca daca sunt exportate, nu poti sa obligi pe cineva din afara tarii sa respecte aceasta decizie luata azi. Dureros pentru reclamant e o eventuala recuperare a banilor platiti in plus complica situatia. Clientii vor trebui, ca sa isi recupereza banii, sa dea OTP in judecata. Iar pentru asta va fi nevoie sa plateasca taxa de timbru. Ce a modificat de fapt hotararea? Doar sintagma "modificarea unilaterala a dobanzii". Analizand la sange, nu e o informatie usor de inteles pentru consumatori", a spus pentru HotNews avocatul Cuculis, care a participat din partea ANPC si a unor ONG-uri reprezentand clientii bancilor.

OTP a fost prima banca ce a pierdut un litigiu cu efecte asupra tuturor contractelor la Tribunal. Instanta din Bucuresti a decis, la sfarsitul lunii iulie, ca banca a inserat clauze abuzive in contractele de credit incheiate cu clientii in perioada 2007-2008 si a dispus eliminarea acestora din intregul portofoliu de credite al bancii. Banca a atacat cu apel sentinta initiala, insa Curtea de Apel a respins actiunea. "Respinge apelul declarat de apelanta parata ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 10.02.2016", se arata in dreptul dosarului de pe portal, potrivit Profit.ro.

OTP Bank va fi obligata sa modifice toate contractele de credit ipotecar si de credit de consum cu ipoteca ce contin o clauza prin care banca isi aroga dreptul de a modifica dobanda dupa politica proprie si care a generat costuri suplimentare pentru debitori.

Deocamdata, nu ne-a parvenit punctul de vedere al OTP Bank, desi HotNews i-a solicitat acest lucru. In masura in care il vom primi, il vom face public.