INTERVIU Philippe Lhotte, CEO BRD:​ Situatia devine irationala. De ce unii politicieni romani doresc neaparat o lege pe care toti expertii neutri si independenti o califica drept proasta?

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2016, 6:56 Economie | Finanţe & Bănci

Philippe Lhotte, executivul BRD GSG
Foto: BRD
In timpul conferintei de presa de joi, prilejuita de publicarea rezultatelor financiare anuale ale BRD, toate intrebarile adresate lui Philippe Lhotte, executivul celei de-a doua banci din sistem s-au concentrat pe "tema zilei": legea darii in plata. Am scris aici principalele reactii. Dupa conferinta, in cadrul unei intrevederi cu Plhilippe Lhotte, nu puteam evita cateva clarificari cu privire la aceasta lege, desi timp de aproape doua ore s-a vorbit doar despre darea in plata si posibilele ei consecinte. In discutia de mai jos am trecut in revista si relatia conducerii cu sindicatul din banca, eventualitatea izbucnirii unei noi crize si cele mai dificile decizii pe care Lhotte le-a luat in 2015.

Rep: Exista in Franta o lege similara celei privind darea in plata?
Philippe Lhotte, PDG al BRD: Nu, in Franta nu exista o lege similara. Sigura tara in care exista o lege care seamana putin este Spania. Principiul este acelasi, dar legea din Spania nu are nimic de-a face cu prima versiune a legii, votata la sfarsitul anului trecut. Este vorba despre o lege rezervata catorva cazuri specifice, unor cazuri sociale, unor persoane aflate in mare dificultate.

Rep: Si daca, totusi, s-ar vota aceasta lege...?
Philippe Lhotte: Deci, daca in Romania s-ar vota aceasta lege, ar fi un caz, din cate stiu, unic in Europa. De aceea, imi este foarte greu sa inteleg aceasta lege. Intr-o anumita perioada, noi bancherii eram singurii care explicam presei ca aceasta lege nu are sens. La ora actuala, exista opinii internationale complet neutre despre acest lucru. Banca Centrala Europeana a emis o opinie despre legea darii in plata, semnata chiar de Mario Draghi, ceea ce demonstreaza importanta subiectului.

Acum cateva zile, economistii UE au explicat ca aplicarea in Romania a acestei legi ar fi grava pentru economie. Dupa cateva pagini care explica faptul ca economia romaneasca functioneaza bine, raportul concluzioneaza ca unul dintre pericole este reprezentat de aceasta lege. Situatia devine irationala. De ce anumiti politicieni romani doresc neaparat o lege pe care toti expertii neutri si independenti o califica drept proasta pentru economie ?

Rep: Pe de alta parte, initiatorii spun ca ii va ajuta pe clientii bancilor...
Philippe Lhotte: Cred ca intr-un Parlament care functioneaza bine, cei care fac propuneri de legi trebuie sa vina cu studii de impact pentru a explica toate consecintele. Ei nu au facut-o.  Ei spun - si asta este 100% comunicare -, ca "aceasta lege va fi favorabila". Favorabila pentru cine ?  Este clar ca ea nu este favorabila bancilor, nu este favorabila celor care vor dori sa ia credite imobiliare in viitor, deoarece conditiile de acordare vor fi mai complexe si mai stricte. Ea nu este favorabila sectorului constructiilor, nici evolutiei preturilor pe piata imobiliara, ea nu este favorabila statului pentru ca daca economia functioneaza mai incet, ea va avea mai putine venituri fiscale si va exista mai mult somaj. Deci, cui ii este favorabila aceasta lege ? M-am gandit mult la asta impreuna cu colegii mei, pentru mine ea este favorabila doar anumitor speculatori, si doar pe termen scurt. Nu mi-o explic altfel.

Rep: Inteleg. Dar cum ar trebui sa arate aceasta lege pentru a o accepta?

Philippe Lhotte: Ar trebui ca legea sa nu fie retroactiva. Exista niste principii de drept intr-o tara membra a UE, si anume ca nu se fac legi retroactive, nu poti crea constrangeri suplimentare intr-un contract incheiat acum mai multe luni sau mai multi ani. Ar trebui deci ca legea sa se aplice doar pentru viitor. Dar in acelasi timp sa fie o lege pentru cazuri sociale, o lege care sa se aplice cazurilor aflate in dificultate. Sunt cu totul favorabil unei astfel de legi. Apoi, pot fi definite criterii, aceasta lege ar putea sa aduca beneficii persoanelor care nu au decat o singura locuinta, o locuinta in care ei chiar locuiesc. In continuare, ar trebui stabilit un prag. Cineva care are o locuinta care valoreaza milioane nu ar fi normal sa beneficieze de aceasta lege. Acest prag este de discutat. Poate fi stabilit la 150,000, 100,000, 120,000 de euro. Aceste aspecte pot fi discutate cu parlamentarii.

Rep: Stiti probabil ca unul dintre initiatori, dl deputat Catalin Zamfir spune ca instituirea unui un prag in lege ar fi discriminatoriu...

Philippe Lhotte: Nu, acest aspect nu se incadreaza la discriminare. Nu-l cunosc pe initiator, dar daca el ar vrea ca de aceasta lege sa profite doar speculatorii bogati, atunci n-ar trebui sa existe niciun prag. Poate ca aceasta este logica dansului. Cred ca daca dorim o lege buna pentru cei care au dificultati, ar trebui sa stabilim un prag, este evident.

Rep: "BRD ar putea fi un actor in cadrul procesului de consolidare a sistemului bancar", spuneati in urma cu un an. Intre timp, Piraeus a fost scoasa la vanzare, Carpatica s-a vandut...cum vedeti aceste tranzactii din interiorul sistemului? La ce ne putem astepta in 2016 din acest punct de vedere?
Philippe Lhotte: Eu cred in cresterea organica, iar rezultatele noastre arata ca ne putem dezvolta si putem avea rezultate cu modelul nostru de banca universala. BRD nu are din punct de vedere strategic nevoie sa fuzioneze cu o alta banca, spre deosebire de bancile mici. Un lucru important pentru industria bancara in anii care urmeaza este ca sunt necesare investitii mari in remote banking, in produse si tehnologii noi. O banca mica ar avea dificultati in a investi, iar bancile mici ar putea fi interesate sa fuzioneze. Nu este cazul nostru. Noi vom continua sa investim masiv. Altfel, daca va aparea vreo oportunitate interesanta, daca o banca buna sau un portofoliu bun sunt la vanzare pentru un pret corect, vom studia. Anii trecuti ne-am uitat la mai multe dosare, suntem deschisi si pragmatici.

Rep: La sfarsitul anului trecut,  in BRD a avut loc o miscare de protest, printre putinele devenite publice. Care este in acest moment relatia cu Sindicatul "Impact"?
Philippe Lhotte:  Sunt puncte de vedere diferite. Trebuie sa intelegem starea de spirit a unora dintre salariati, care sunt totusi o minoritate. Este adevarat ca industria bancara se schimba enorm. Exista multa automatizare, multi dintre clienti utilizeaza internet banking-ul, in front office si back office meseriile evolueaza si ele vor continua sa evolueze foarte rapid ca sa raspunda nevoilor clientilor. Pentru operatiunile simple, clientii isi folosesc tableta, telefonul, spatiile 24H, robotii, noua generatie de MBA-uri. Mergem catre o banca in care sunt mai putini oameni la ghiseu si mai multi consilieri de clientela.  La fel in back office-uri, pentru ca clientii doresc rapiditatea executarii ordinelor, le automatizam din ce in ce mai mult. Prin urmare, avem salariati care sunt nelinistiti. Si este ceva legitim. Pentru toti, in functie de personalitatea noastra, suntem reticenti la schimbare. Si cerem multe schimbari din partea salariatilor nostri. Le cerem sa fie polivalenti, sa se perfectioneze tot timpul pentru ca lansam produse noi, le cerem sa-i asculte mai mult pe clienti. Le spunem ca in 2016 nu mai sunt  aceiasi clienti ca acum 10 ani.

Trebuie sa fii didactic, sa le consacri mult timp, sa le explici, asadar cerem tot mai multe lucruri de la salariatii bancii. Pentru mine, aceste lucruri merg in directia buna, pentru ca meseria noastra devine din ce in ce mai interesanta si pasionanta. Avem colegi care sunt putin reticenti la schimbare, si nelinistiti in contextul in care, timp de cativa ani, am desfiintat locuri de munca. Trebuie sa insotim schimbarea cu pregatirea profesionala. Unii salariati trebuie sa-si schimbe meseria. Vom avea intotdeauna nevoie de oameni la ghiseu, poate ceva mai putin in momentul in care vom deschide spatiile 24H , si de ceva mai multi consilieri de clientela. Deci trebuie sa ne pregatim pentru a ne adapta. Deci exista o neliniste, care pentru mine este nejustificata, pentru ca BRD are o politica sociala foarte buna : salarii, avantaje sociale, asigurari de sanatate, cotizatii pentru pensie, pensii pilon 3, cursuri de formare...

In 2015 si 2016 distribuim gratuit actiuni ale grupului Societe Generale tuturor angajatilor care erau in banca in 2010: 16 actiuni in 2015 si 24 in 2016. Aceasta demonstreaza existenta unei politici sociale si cred ca aceste revendicari venite din partea unei minoritati a salariatilor BRD, pe care o ascult si o respect, nu este legata de aspecte obiective, ci de nelinisti. Nelinisti care pentru mine nu au de ce sa existe, dar noua ne revine sarcina de a dialoga mai mult. Sunt optimist si cred ca este o sansa sa lucrezi intr-o companie ca BRD.

Rep: Din punct de vedere al personalului, care este registrul in care fluctueaza resursa  umana in BRD ?
 Numarul salariatilor a scazut in ultimii 6-7 ani. Ce se va intampla in anii viitori nu este atat o diminuare a numarului salariatilor, ci o schimbare a meseriilor. Avem multe tipuri de joburi pentru care facem recrutari si vom recruta din ce in ce mai mult. Angajam in comercial, pe pietele de retail si companii, in proiecte, in marketing si in multe alte zone.

In meseriile slab calificate am desfiintat posturi si vom continua sa facem acest lucru in anii care vin, pe masura ce se vor dezvolta noi tehnologii. Asa cum dumneavoastra va platiti factura de acasa cu telefonul si nu aveti nevoie sa veniti la banca, consecinta este ca va fi mai putin de lucru pentru omul de la ghiseu. Pe de alta parte, numarul de clienti creste si acest lucru va compensa intr-o anumita masura automatizarea.

Rep: Romania va transforma EximBank, una dintre bancile de stat, in Banca de Dezvoltare. BRD este ea insasi Banca Romana de Dezvoltare. Cat sens are sa suprapui doua banci de dezvoltare intr-o economie de talie medie, cum e cea a Romaniei?
Philippe Lhotte:  Noi suntem o banca universala. Numele BRD - Banca Romana pentru Dezvoltare - este numele istoric, insa desigur, core business-ul nostru este finantarea economiei. Avem toata gama de produse. Transformarea Eximbank este pentru noi neutra si nu vad un impact al transformarii ei asupra sistemului bancar. Daca Guvernul a luat aceasta decizie, este cu siguranta o decizie buna.

Rep: Cum va evolua reteaua de unitati a BRD si numarul de angajati in 2016?

Philippe Lhotte: Numarul agentiilor a scazut putin, pentru 2016 am prevazut cateva inchideri, dar si cateva deschideri. Reteaua noastra este astazi de 830 agentii si daca facem o proiectie pentru urmatorii cativa ani, vom avea aproximativ 800. Eu cred ca o retea densa - si a noastra este cea de-a doua din Romania ca marime - are sens. Suntem peste tot in Romania, suntem foarte prezenti in orase, de asemenea in zonele rurale cu potential de bancarizare, si aceasta retea este un atu al BRD. Cred ca am avut dreptate, spre deosebire de alte banci, sa nu inchidem masiv agentii in 2010-2012. In plus, avem sansa de a avea o retea cu oameni bine formati, si acesta este un alt mare atu al bancii in acest moment. Pe de alta parte, vom ramane flexibili in anumite cazuri.

Sunt agentii care nu merg extraordinar in anumite zone mai putin dezvoltate, pe acestea le vom inchide. In alte cazuri, vom deschide agentii in zone cu potential. De asemenea, pot exista situatii in care doua agentii foarte apropiate una de cealalta vor fi regrupate intr-o singura unitate mai mare.

Rep: Cum vedeti economia Romaniei in acest an ?

Philippe Lhotte: Ar trebui sa insistam pe lucrurile care merg bine. Cresterea economica este buna. Romania are una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa, impreuna cu Republica Ceha. Vom avea 4 ani succesivi de crestere economica mai mare de 3%, iar in acest an cresterea ar putea sa fie de aproape 4%. Consumul in crestere, puterea de cumparare care sporeste, scaderea TVA, toate acestea sunt lucruri favorabile. Avem o dinamica pozitiva si trebuie ca investitiile sa se relanseze in Romania. Trebuie sa fim optimisti - este rolul tuturor, al sistemului bancar, al politicienilor, al oamenilor de afaceri - ca sa investim mai mult, sa creditam mai mult economia. Trebuie sa relansam infrastuctura si suntem capabili sa o finantam.

 Avem credite, avem resurse care sunt suficiente in tara, ceea ce reprezinta un avantaj enorm. Cred ca 2016 va fi un an bun si sunt optimist si in privinta conjuncturii internationale.

Rep: Dar aproape zilinic citim alerte cum ca urmeaza o noua criza...

Am vazut in ultimele zile o scadere a burselor, in lume sunt probleme in tarile emergente, cu valutele respective, cu preturile petrolului si gazului. Dar cred ca aceste probleme foarte diferite nu sunt neaparat legate unele de celelalte si mai ales nu cred intr-o criza financiara. Ceea ce este important pentru Romania este ca are legaturi cu Europa Occidentala, acolo unde merg 70% din exporturile tarii.

In Europa Occidentala va exista o crestere, mult mai mica decat in Romania, dar va exista totusi o crestere. Nu cred ca vor fi evenimente care ar putea impiedica cresterea economica a Romaniei in 2016, sunt optimist.

Rep: Si sistemul bancar din Romania...?
Philippe Lhotte: Romania are un sistem bancar solid, este unul dintre marile sale atuuri. Sistemul bancar romanesc, datorita si supervizarii Bancii Nationale , si calitatii conducatorilor, este de buna calitate si solid.

Rep: Care a fost cea mai dificila decizie pe care ati luat-o in 2015 ?
Philippe Lhotte: Pentru managerul unei banci nu exista decizie dificila atunci cand ea este bine pregatita. Cand ai echipe care pregatesc dosarele, decizia este usor de luat. La BRD decizia nu este doar a CEO-ului, este a unei echipe. Discutam impreuna cu Directorii Generali adjuncti si chiar daca dosarul este complex din punct de vedere tehnic, decizia este usor de luat. Deciziile greu de luat sunt cele legate de resursele umane. Cel mai greu nu este sa judeci un dosar de credit, ci o persoana : o promovezi ? Se va descurca pe noul post ? Deci deciziile care au legatura nu cu aspectele tehnice, ci cu resursele umane sunt cele mai dificile.

Lhotte s-a mai declarat "iritat" de faptul ca acuzatiile unor politicieni cum ca bancherii nu se ocupa de cazurile sociale. "Ne irita sa-i tot auzim pe unii ca bancile nu se ocupa de cazuri sociale, noi facem asta saptamanal, sunt cazuri dificile. De exemplu, in urma cu cateva zile am discutat in board cazul unei locuinte ipotecate din Timisoara in care stau trei familii, trei generatii practic ale aceleiasi familii,  oameni corecti care isi respectau obligatiile de plata, au achitat pana acum toate ratele la credite. Dar proprietarul a intrat in somaj, de aceea i-am redus rata lunara, pentru a putea ramane in continuare cu familia in casa. Alt caz, in Constanta: o famile cu copil, ambii parinti in somaj. I-am intrebat cat pot sa plateasca si cat timp, iar rata a fost redusa cu 90%, pentru a le oferi oamenilor sansa sa-si revina in viitor", a spus seful BRD. Nu ne place sa-i auzim pe politicieni acuzandu-ne ca nu ne ocupam de cazuri sociale. "Dar nu facem spectacol din asta!" Dimpotriva, noi ne ocupam de cazurile sociale, nu ei, mai spune Lhotte.

El a mai declarat ca in ce priveste banca pe care o conduce, aceasta nu a scos din casa nicio familie. "Am vandut proprietati, dar oamenii au ramas in locuinta lor in 2015. Nu am expulzat pe nimeni! Definitia unui caz social este extreme de dificila. De pilda, pentru a trai n-ai nevoie de aceleasi venituri  in Bucuresti sau la tara in Bucovina. De obicei, in cadrul BRD, cazurile sociale ajung la conducerea bancii, si la urma urmei suntem, inainte de a fi bancheri, oameni si ne gandim la ceilalti ", a explicat Lhotte.

In opinia sefului BRD, activitatea de creditare a inceput sa isi revina in 2015, intr-un mediu economic favorabil. "Pentru 2016 ne-am propus sa crestem baza noastra de clienti. Anul acesta avem incredere ca sunt perspective de progres", a mai spus  Lhotte

Seful BRD admite ca bancile au in acest moment o imagine proasta, sustinand ca solutia ar fi o "comunicare mai clara intre clienti si bancheri", chiar daca sa explici oamenilor detalii tehnice poate fi dificil.  "In 2016, BRD va face mai multe eforturi sa comunice cu clientii si sa le explice mai in detaliu", a mai spus el.

Principalul motor de crestere al BRD pe zona de retail  a fost creditul imobiliar, unde s-au inregistrat crestero de circa 13% pe sold si aproape 50% ca volum de credite noi. 

Depozitele au continuat sa creasca peste media pietei, cu 13,9%, fata de 31 decembrie 2014 pe fondul unei cresteri importante a disponibilitatilor in conturi curente (+52% in dinamica anuala). Cota de piata pe segmentul depozitelor s-a majorat cu 0,5 puncte procentuale ajungand la 14,8% (13,8% pe segmentul persoanelor fizice si 15,9% pe segmentul companiilor), conform calculelor interne ale bancii. De asemenea, activele administrate de BRD AM au crescut cu 30,9%, atingand 2,9 miliarde lei la 31 decembrie 2015.

Cheltuielile operationale au fost reduse cu 2,3%, ajungand la 1.297 milioane RON fata de 2014, in principal ca urmare a economiilor la cheltuielile imobiliare, cu servicii de consultanta si cu angajatii. Indicatorul cost/venit a fost de 51,7%.

Grupul BRD a diminuat rata creditelor neperformante (inclusiv creante nete din leasing financiar) de la 20,3% la 31 decembrie 2014 la 17,1% la 31 decembrie 2015, in principal ca urmare a operatiunilor de stergere de creante depreciate. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,1% la 31 decembrie 2014 la 76,6% la 31 decembrie 2015. Declinul costului net al riscului (-45,8% fata de anul precedent) a dus la cresterea profitului net in 2015 fata de 2014.

Indicatorul de solvabilitate al BRD, de 17,3% la nivel individual la 31 decembrie 2015 (conform Basel 3, luand in calcul filtrele prudentiale), este mult peste cerinta reglementara, fiind comparabil cu nivelul de 17,2% inregistrat la 31 decembrie 2014.


Citeste mai multe despre   


9307 vizualizari

 • +24 (40 voturi)    
  ca-s platiti de voi (Vineri, 12 februarie 2016, 7:33)

  Gioni_Uacar [utilizator]

  Penca toti espertii aia-s platiti de voi (....)!! Text editat
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +11 (25 voturi)    
  Io astept interviul (Vineri, 12 februarie 2016, 7:43)

  agentia_cagebista [utilizator]

  cu Mugur Isarescu in care ne anunta ca Dan Popa a fost numit consilier de imagine la BNR = se va ocupa de injurat pensionarii, somerii si bugetarii si va ridica in slavi pe iubitul lui conducator.

  Hai bre nea Mugure ca Dan merita!!!
   #showComment
 • +20 (34 voturi)    
  experți neutri și independenți (Vineri, 12 februarie 2016, 7:57)

  Cristian M [utilizator]

  După Philippe Lhotte experții neutri și independenți sunt chiar bancherii care vor fi afectați de Legea dării în plată.
  Ăștia nici măcar nu se mai obosesc să vină cu argumente pertinente; e direct prosteală pe față poezia asta cu "experți neutri și independenți" care te sfătuiesc ce e bine și ce e rău.
   #showComment#showComment
 • +15 (25 voturi)    
  Cum e cand vorbim vorbe? Depinde de salar! (Vineri, 12 februarie 2016, 7:59)

  mihaiionescu2 [utilizator]

  N-ar trebui sa lungim mult vorba. Daca ne limitam la afirmatia: “o lege pe care toti expertii neutri si independenti o califica drept proasta pentru economie”, rezulta ca aflarea unor experti care sunt de alta parere descalifica opinia domnului Lhotte. Din fericire sunt multi experti care au argumentat ca bancile nu isi asuma toate riscurile care ar trebui sa fie in sarcina lor (unii dintre acestia au in portofoliul lor o chestia care se cheama premiul Nobel; pentru economie!). Trebuie doar sa extragi cazul concret (darea in plata) din teoria generala. Pentru simplificare: cel mai rapid gasiti astfel de experti in USA (au si mai multa informatie postata pe Internet). Daca ar fi sa sapam mai adanc, mai gasim multe greseli care-l califica pe dl Lhotte in zona “datului cu parerea”. Cea privind opinia domniei sale privind retroactivitatea este faina. Daca ar fi putin atent la cateva legi emanate tocmai de la Brusseles, ar vedea ca au afectat contracte incheiate “acum mai multe luni sau mai multi ani”, lucru pe care domnia sa in califica in capitolul “lege retroactiva”. Oricum, pus in fata de a arata cum ar fi trebuit sa fie legea, se vede clar ca domnia sa are argumente pentru aspecte secundare, nicidecum pentru fondul problemei. Probabil ca asa se invata pe la cursurile de MBA sau altele similare care vizeaza zona CEO.
 • +23 (33 voturi)    
  Expertii neutri sunt sefii bancilor? (Vineri, 12 februarie 2016, 8:06)

  luptator_din_munti [utilizator]

  Daca voi faceti propaganda in fiecare zi o sa repetam si noi, macar ca sa nu credeti ca suntem toti batuti in cap:
  1. bancile nu se tem de faptul ca vor avea clienti care le pun imobilul in brate. bancile se tem ca nu vor mai exista aceste umflari artificiale de preturi la imobile.
  2. bancile castiga din dobanzile si comisioanele care le percep. De la un credit de 80000 eur obtii mult mai multe dobanzi si comisioane decat de la unul de 40000 eur. inmultit cu numarul de clienti cifra e fantastica.
  3. pentru un roman este mult mai usor sa achite un credit de 40000 eur decat unul de 80000 eur.
  4. cei care pierd in urma acestei legi sunt bancherii si speculantii imobiliari pentru ca preturile se vor duce in jos.
  5. aici suntem in Romania, legile ar trebui sa fie pentru romani, nu pentru bancile occidentale care exporta tot profitul in tarile lor de origine.
  6. blestemat o fi acest popor sa plateasca de cate 4-5 ori valoarea reala a caselor in care stau din cauza lacomiei bancilor si a speculantilor imobiliari?
  7. de ce face hotnews aceasta propaganda antiromaneasca?
   #showComment
 • +17 (23 voturi)    
  totusi (Vineri, 12 februarie 2016, 8:32)

  Francisc 1 [utilizator]

  o zi fara spectrul apocaliptic al darii in plata( care functioneaza bine mersi in SUA vezi "99 homes" film recent) se poate? ca am cam obosit.
   #showComment#showComment
 • +9 (23 voturi)    
  Increderea in banci este ZERO ,ZERO !!! (Vineri, 12 februarie 2016, 9:10)

  andreesanu [utilizator]

  In 2008 lumea a platit hotia din bancile americane ,ne indreptam spre o noua criza provocata tot de banci !
  Zeci de mii de romani au de suferit dupa ce francul elvetian a luat-o razna !
  Sa nu mai vorbim de Societe Generale cu hotiile ei ,nici brambureala (evidenta unica ) din BRD nu pot s-o uit !!!,
  am fost client BRD ani si m-am retras cand m-a inspaimantat haosul din BRD !!!.
  Oriunde in lume oamenii trebuie protejati de ABUZUL SI INSELATORIILE BANCILOR .
   #showComment#showComment#showComment
 • +9 (21 voturi)    
  Orice deranjeaza bancile (Vineri, 12 februarie 2016, 9:16)

  CititorulComentator [utilizator]

  Este excelent, inseamna ca masura este FOARTE BUNA! Ne bucuram foarte mult.

  Camatarii bancari trebuie sa intre in faliment!
   #showComment
 • +6 (14 voturi)    
  Pai nu renunta Domnule Lhotte . . . (Vineri, 12 februarie 2016, 9:18)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . din acelasi motiv pentru care Dragnea nu renunta la pupila lui: Legea defaimarii! Nu renunta in primul rand din prostie si apoi din orgoliu. Si din aceasta ingemanare perfecta nu poate iesi decat . . . . legi rebuturi!
 • 0 (6 voturi)    
  Uite ca intrebsi eu . . . (Vineri, 12 februarie 2016, 9:45)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . asa ca sa ma aflu in treaba. De ce nu s-ar extinde legea asta a darii in plata si pentru celelalte credite. De exemplu, iau bani imprumut de la banca si imi cumpar o masina. O folosesc doi ani apoi ma declar incapabil sa mai platesc ratele si las masina cu chaia in contact in fata bancii si gata, am scapat. Sau masina de spalat, sau un televizor scump ca si asa s-a stricat intre timp. Eu nu vad in o asemenea lege ceva corect. Corect este ca omul sa se intinda atat cat ii este plapuma si sa nu creada ca o situatie buna pentru el la un moment dat (post bine platit) va fi la fel si peste 25 sau 30 de ani. Daca ai baze solide si esti sigur ca intre timp vei prospera financiar te incumeti sa iti faci casa, daca nu stai cu chirie taica cum fac cei mai multi din vest. La noi tot romanul vrea sa aiba casa proprie si dupa ce o ia constata ca nu e capabil sa o plateasca si incepe milogeala pe la stat, ba sa ii plateasca diferenta la franci elvetieni, ba sa oblige bancile sa ii micsoreze rata, ba sa il ajute sa se descotoroseasca de casa mult visata.Si mai este ceva. Atunci cand un roman ia un credit nu foloseste un avocat care sa ii studieze temeinic contractul pe care il semneaza. El semneaza ca primarul in necunostinta de cauza pe fiecare fila a contractului, contract care de cele mai multe ori este intocm in favoarea bancii ba chiar are clauze oneroase pentru imprumutat, pentru ca el este facut de catre avocati si bancheri, nu de ageamii in ale finantelor.
   #showComment#showComment
 • +10 (12 voturi)    
  Parlamentari, aveti grija! (Vineri, 12 februarie 2016, 10:07)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Bulele speculative din 2000, 2008 sunt mici copii fata de bulele care se vor sparge acum. Macar acum, in al 24-lea ceas sa luati o masura anticiclica: Legea Darii in Plata. Aceasta lege va restrange un pic activitatile bancare, nici pe departe apocalipsele predicate de ei, DAR, acest lucru ne va tine caldurica atunci cand bursele impreuna cu bancile vor pica. Pentru ca am vazut cum au crescut bursele: cu banii imprumutati de catre banci, care nu existau in realitate. Toata economia mondiala este o minciuna. Cand toate astea vor pica noi vom avea mai putine credite de platit, mai putina servitute, si la o adica, daca bancile fac ca in 2008, adica dispretuiesc la maxim clientul, clientul le pune in brate de nu se vad cutia de chibrituri.
  Deci bancile se oftica un pic de restrangerea activitatii, dar buba mare e ca nu mai au sclavi.
   #showComment
 • +7 (9 voturi)    
  care experti "neutri" si "independenti"? (Vineri, 12 februarie 2016, 10:21)

  jackalphonse [utilizator]

  Isarescu?
   #showComment
 • +9 (11 voturi)    
  cine sunt (Vineri, 12 februarie 2016, 10:33)

  evoque [utilizator]

  acei "experti neutri si independenti"?
  Banca = camatarie
  se vede de departe comportamentul de camatari ai bancilor, ele vor un singur lucru clienti sa le devina surse de muls pe termen lung. Daca primesc o casa sau un apartament nu fac mare lucru, insa daca au vaci de muls este altceva. Prea cinstitul bancher uita de toate comisionele ascunse, uita de toata modalitatile prin care bancile ii inseala pe clienti, uita de toate scandalurile in care sunt implicate si uita de crizele provocate tot de ei. Acum vine cu stupizenia aceasta infecta: "experti independenti si neutri", sa mori de ras daca nu ar fi sadic.
 • +7 (9 voturi)    
  da' profitul de 100m € (Vineri, 12 februarie 2016, 10:43)

  dan.c [utilizator]

  de anul trecut nu e irational?
   #showComment
 • -6 (6 voturi)    
  O lege data de parlamentul corupt! (Vineri, 12 februarie 2016, 15:58)

  Miky60 [utilizator]

  Cum puteti sa aparati o lege data de un parlament care se dovedeste corupt care vrea sa dea o lege si a pumnului in gura libertatii de exprimare!
   #showComment
 • +6 (6 voturi)    
  expertii neutri si independenti (Vineri, 12 februarie 2016, 22:15)

  AlexandruPaul [anonim]

  Si eu sunt expert neutru si independent. Ma ocup foarte intens de 10 ani cu achitarea unui credit foarte dificil. M-ai fost marita dobanda (desi trebuia sa scada), mi-a fost cesionat creditul, am fost insultat, amenintat si viclenit in fel si chip de ceilalti experti neutri si independenti.
  Deci din punctul meu de vedere, de expert cu experienta, aceasta lege e buna!
  Si nu-i doresc nimanui sa devina expert ca mine.
 • +2 (2 voturi)    
  manipulare (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 11:00)

  Dnn [utilizator]

  eu nu inteleg de ce autorul trebuie sa manipuleze?

  de ce nu isi asuma pur si simplu o pozitie contra acestei legi ? de ce ne tot baga pe gat, sistematic, articole cu tot felul de directori de banci (care vor binele nostru!!) ce ne invata cat de dezastruasa va fi legea?

  Daca va fi un dezastru legea oricand se poate schimba. Pe de alta parte uite cat e de greu ca noi cetatenii sa obtinem o oarecare protectie.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-mi scapa? (Duminică, 14 februarie 2016, 0:30)

  MorticiaDi Medici [anonim]

  Nu-mi dau seama ce probleme ar prezenta pe bune legea darii in plata neaplicata contractelor deja existente. Desi, daca partile cad de acord, se pot semna acte aditionale si la contractele existente: bancile ar putea solicita chiar un articol de lege in acest sens. Inteleg ca principiul ar fi ca pot fi executate doar "garantiile" solicitate si asumate explicit.

  Eu inteleg ca nu pot exista restrictionari in privinta garantiilor care pot fi cerute si acordate pentru un produs bancar. Ar fi o incalcare a principiului liberei initiative.

  Din acest punct de vedere, in cazul in care este necesar, Banca poate solicita mai multe garantii, inclusiv cecuri avalizate in nume personal (cum procedeaza unele leasinguri). De altfel, in caz de necesitate, bancile pot veni cu solutii creative de produse: leasing imobiliar sau whatever.

  Mi se pare ca am discuta practic doar despre o refrazare juridica a contractelor, astfel incat garantiile solicitate sa fie mentionate clar si clientul sa fie in cunostinta de cauza. Acestea pot include cecuri avalizate completate si presemnate, alte proprietati mobiliare si imobiliare, clauze de reevaluare periodica a imobilului/activului cu implicatiile de rigoare etc.

  Sigur exista specialisti in domeniu care pot veni cu solutii. Nu stiu daca in Romania exista conceptul de mark-to-market pentru solicitarea suplimentarii ipotecii in cazul in care aceasta nu mai corespunde ca garantie.

  Din anumite puncte de vedere, pentru ca am inteles ca totusi exista ceva incidente de credite imobiliare neperformante, as zice ca bancile chiar aveau nevoie sa-si reevalueze modul de acordare a creditelor.

  Chiar si fara legea darii in plata, realitatea era ca bancile se trezeau nu de putine ori ca de fapt au finantat un activ (devenind investitori) cu care s-au trezit pe mana.

  Poate ar fi cazul sa se gandeasca la un model mai eficient de evaluare a riscului si bonitatii. Poate chiar la un sistem pe puncte, asa cum pare sa fie cazul in SUA


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri