Din cele 87 de grupe de produse si/sau servicii ale caror preturi la masoara lunar Statistica, 33 s-au scumpit in ianuarie, trei au ramas constante iar 51 s-au ieftinit. Indicele general al preturilor de consum a scazut cu 0.8% in ianuarie, dar acest lucru ar putea fi contestat de vegetarieni, care probabil ca au simtit chiar scumpiri ale produselor preferate. INS masoara preturile prin sondaje lunare in circa 7.200 magazine, dipersate in 68 de centre de cercetare selectate din 42 de localitati urbane de pe intreg teritoriul tarii.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu sunt de blamat cei care percep preturi in crestere, desi inflatia e in teritoriu negativ. Omul intra in magazin si are propria perceptie a preturilor",a explicat si Guvernatorul BNR Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia

Mai jos, scumpirile, respectiv scaderile de preturi asa cum le-a comunicat luni dimineata Institutul National de Statistica. Dati click pe imagine pentru a o mari.

De asemenea, inflatia este resimtita diferit de tineri fata de persoanele in varsta, din cauza ponderilor diferite ale diferitelor cheltuieli. Potrivit cercetarilor statistice ale INS (vezi lucrarea "Coordonate ale nivelului de trai"), tinerii de sub 30 de ani aloca mai putini bani pentru mancare decat cei cu varsta cuprinsa intre 30-65 de ani. De asemenea, batranii cheltuiesc mai mult pe caldura si electriitate, iar orice crestere a preturilor la aceste categorii este resimtita cu atat mai puternic cu cat le este alocat o pondere mai mare in cheltuieli.

Practic, inflatia este "personalizata", in functie de ce si cat consuma fiecare.

De asemenea, inflatia e resimtita intr-un fel la oras fata de zona rurala. La fel, altfel resimte miscarea de preturi un patron si un somer sau un pensionar.

Ca sa rezum, fieiecare dintre noi avem un comportament de consum diferit. Ionescu e gurmand si da pe mancare 80% din venit. Popescu e cinefil si renunta la snitele pentru a vedea ultimele aparitii. Prin urmare, in cosul lui de consum, cinema-ul ii atarna pana la 75%. Georgescu vrea haine noi, de firma. Face foamea pentru un costum Armani. Nu mai zic de altii care dau pe chirie sau rata la apartament 80% din venituri. Fiecare isi are inflatia lui, cu alte cuvinte.

De aceea, Franta are chiar pe site-ul Statisticii lor o aplicatie prin care fiecare isi poate masura inflatia personalizata. Pentru ca , in mod corect au remarcat ei, nu exista consumator mediu.

BNR a urcat prognoza privind cresterea preturilor de consum in acest an, de la 1,1% la 1,4%, si anticipeaza ca anul viitor rata anuala a inflatiei se va situa la 3,4%, pe masura ce va disparea efectul de baza generat de relaxarea fiscala. La sfarsitul lunii martie 2016, inflatia anuala ar putea atinge cel mai redus punct din acest an, la -3%. Spre bucuria vegetarienilor si, speram ca si a gurmanzilor.