Rata anuala a inflatiei pe 2007 s-ar putea situa intre 6,5 si 6,8%, cu circa un punct procentual mai mare decit ultimele estimari ale bancii centrale si ale Comisiei Nationale pentru Prognoza. Acest lucru ar putea duce la majorarea cu jumatate de punct la 8% a dobinzii cheie la urmatoarea sedinta a BNR, spun analisti consultati de agentia NewsIn.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va interveni, in urmatoarele doua intilniri de politica monetara, operind doua majorari consecutive ale dobinzii cheie de cite 0,5 puncte procentuale, pina la 8,5% in februarie 2008.

"Este important ca banca centrala sa actioneze prompt, mai ales ca inflatia se va inflama foarte tare in prima parte a anului viitor, ajungind peste 7%, pe fondul unui efect de baza, avind in vedere cresterile neobisnuit de mici ale preturilor din primele luni ale acestui an", a explicat Dumitru pentru NewsIn. El vede inflatia la sfirsitul acestui an intre 6,5 si 6,6%.

"Moneda nationala s-a depreciat in medie cu 3,5% in noiembrie, iar efectele s-au facut simtite in special in servicii si mai ales la cele de telefonie, care s-au scumpit cu 3,38%, foarte aproape de nivelul mediu de depreciere a leului din acea luna", spune si economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. In opinia sa, presiunea inflationista va continua si in decembrie, iar tarifele serviciilor vor fi influentate in continuare de evolutia cursului valutar, motiv pentru care am putea asista in decembrie la o inflatie lunara de 0,7-0,9%, respectiv la o inflatie anuala de 6,6-6,8% la sfirsitul lui 2007.

De asemenea, Anghel se asteapta ca inflatia sa se situeze la niveluri ridicate in primele doua trimestre ale anului viitor, ceea ce ar putea determina BNR sa inaspreasca politica monetara, o temperare a cresterii preturilor la bunurile de consum putind sa aiba loc abia spre finalul lui 2008.

Prognoza BCR vizeza o inflatie de 4,8% in decembrie 2008, "acesta fiind un scenariu optimist, ce nu e imposibil de atins, dar foarte solicitant pentru politica monetara pentru ca va fi un an electoral", potrivit lui Anghel.

Atingerea acestui nivel ar putea avea loc doar daca leul s-ar aprecia fata de nivelul actual, in conditiile in care analistii BCR anticipeaza ca leul va fi cotat spre finalul lui 2008 la 3,40 lei/euro.

Anghel considera ca leul ar putea sa se aprecieze spre finalul anului viitor, ca urmare a faptului ca investitiile straine directe in Romania vor continua sa creasca, absorbtia fondurilor europene va fi simtita pentru prima oara in 2008, iar diferenta dintre dobinzile la lei si cele la dolari sau euro se va mari daca BNR va majora dobinda cheie, iar Federal Reserve (banca centrala americana) si Banca Centrala Europeana (BCE) le vor diminua.

In plus, rezervele valutare ale Romaniei sunt in crestere, iar fondurile speculative reprezinta mai putin de 10% din rezervele internationale, ceea ce inseamna ca BNR are puterea sa lupte cu acestea.

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, a spus ca datele asupra inflatiei anuntate marti de INS au fost usor peste asteptari, iar unul dintre motoarele inflatiei mari a fost deprecierea leului, al carei impact se regaseste in miscarile de preturi din toate cele trei grupe - de marfuri alimentare, nealimentare si servicii.

"Date fiind actualele ponderi ale bunurilor si serviciilor in cosul inflatiei e foarte probabil ca la finalul semestrului I din 2008 inflatia anuala sa ajunga la 7% si, in conditiile actuale, probabilitatea asocierii unei cresteri cu 0,50 puncte procentuale a dobinzii de politica monetara la urmatoarea sedinta din ianuarie e mare si, in consecinta, expectatiile privind aprecierea leului sunt in crestere", a declarat Libocor pentru NewsIn.

Majoritatea analistilor considera ingrijoratoare inflatia anuala din noiembrie, anuntata marti de Institutul National de Statistica (INS), peste asteptarile pietei, care se situau intre 6,3 si 6,6%.

Inflatia anuala s-a temperat usor in noiembrie la 6,67%, de la 6,84% in luna precedenta, in conditiile in care preturile de consum au urcat cu 0,93% in a 11-a luna a anului, ca urmare a scumpirii marfurilor alimentare cu 1,17%, a celor nealimentare cu 0,61% si a majorarii tarifelor la servicii cu 1,21% in medie.

Desi la un nivel usor mai mic decat in octombrie, inflatia anuala din noiembrie se pastreaza aproape de 7%, in conditiile in care prognoza de inflatie a Bancii Nationale pentru acest an este de 5,7%.

In noiembrie, cele mai mari cresteri de preturi la produsele alimentare, comparativ cu luna precedenta s-au inregistrat la oua (6,56%), la laptele de vaca (4,72%) si la uleiul comestibil (4,57%). In ceea ce priveste tarifele la servicii, cele mai ridicate cresteri s-au inregistrat la serviciile de transport aerian (3,41%) si telefonie (3,38%). La marfurile nealimentare, cele mai pronuntate cresteri au fost la energia termica (2,61%) si medicamente (1,63%).