Marti, incepand cu or 13,30, senatorii din Comisia de Buget Finante a Senatului discuta amendamentele transmise de BNR privind legea darii in plata. La sedinta vor participa ca invitati reprezentanti ai comunitatii bancare, reprezentanti ai asociatiilor de clienti. Propunerile BNR se refera in special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii creditului, conditia ca locuinta sa fie locuita de cel care a luat imprumutul, iar ratele imprumutatilor sa depaseasca 65% din venit. La vot, aceste propuneri au fost respinse.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT dezbaterea din Comisie.

Sedinta a inceput cu o intarziere de circa 20 de minute, intr-o sala ticsita de lume.

Cele mai importante declaratii:

Viorel Arcas, seful Comisiei: Invit BNR sa se refere strict la motivele din scrisoarea Presedintelui. Dau cuvantul initiatorului, dl. Zamfir

Daniel Zamfir, initiator:Fac cateva consideratii de fond, scurte. Noi am gandit aceasta lege pentru a imparti riscul intre client si banca. E lege pentru a proteja consumatorul impotriva abuzurilor bancilor. Toti cei care au luat credite, si ma refer la clientii a 9 banci, au fost abuzati. Ceea ce s-a speculat, cum ca de acele credite ar fi urmat sa profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesionistii de la aplicarea legii si cred ca am lamurit cea mai mare problema lansata public.

Viorel Arcas, seful Comisiei: Haideti sa fim operativi. Sa luam amendamantele pe rand. D-le Olteanu, aveti de completat ceva?

Bogdan Olteanu, viceguvernator: Urmarim doua obiective fundamentale. Primul obiectiv se refera la viitor: mentinerea Programului Prima Casa....

Viorel Arcas, seful Comisiei: Noi am sugerat si un punct de vedere de la Guvern, pentru ca atata vreme cat e vorba de garantiile Statului, e nevoie si de un punct de vedere al Guvernului

Daniel Zamfir, initiator: A sustine ca legea sa se aplice doar pe viitor inseamna ca cei care sunt in nevoie ar fi lasati deoparte

Bogdan Olteanu, viceguvernator:Permiteti-mi sa revin. Al doilea obiectiv ar fi ca cei care vor sa ia un credit sa nu fie impovarati de un avans mai mare. Noi venim cu o paleta de solutii din care desigur, Parlamentul va fi cel care va alege. Noi avem pregatite si o serie de date, iar dl. viceguvernator Voinea le are pregatite pentru Dvs.

Liviu Voinea, viceguvernator: Vreau sa clarific un lucru: BNR nu tine partea sectorului bancar ci suntem preocupati de stabilitatea sistemului bancar, care ii include si pe deponenti. Noi suntem un arbitru si va rugam sa ne priviti ca atare.

Daniel Zamfir, initiator: De acum incolo veti fi arbitru, sau...?

Liviu Voinea, viceguvernator: Am fost arbitri de la bun inceput. Eu insumi am fost criticat acum doi ani cand am pripuns o Ordinanta pentru usurarea patii ratelor. Pe noi ne preocupa si o chestiune legata de proprietate. Casele acestea sunt proprietate pe care, in cazul aplicarii legii, oamenii le pierd. Ei au optiunea sa renunte la avans, la banii dati ca rate- circa 10 miliarde de lei la nivelul tarii. Si sa lamurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000

Daniel Zamfir, initiator: Si atunci de ce va speriati?

Liviu Voinea, viceguvernator:Eu va spun ca nu sunt 800.000 asa cum sustineti Dvs. Neperformantele acolo sunt mult mai mici. Pana acum au avut loc 316 executari silite la credite cu garantii imobiliare.

Daniel Zamfir, initiator: Din ce an?

Liviu Voinea, viceguvernator: Din 2008 incoace. Si avem in prezent in procedura 5230 de cazuri de executari silite...

Viorel Arcas, seful Comisiei: Haideti sa luam pe articole.

Se citesc articolele. Se accepta modificarea art.1, in sensul de clarificarea notiunii de consumator. Discutiile se impotmolesc la articolul legat de criteriul de 65% (BNR a propus ca rata să reprezinte mai mult de 65% din veniturile cumulate ale datornicului şi coplătitorului).

Daniel Zamfir, initiator (catre B.Olteanu): De ce i-ati dat lui Udrea credite de milioane de euro?

Bogdan Olteanu, viceguvernator: Nu stiu, ca nu eu, ci dumneata erai atunci in partidul lui Udrea. Dar va rog sa pastram o decenta a discutiei!

Daniel Zamfir, initiator: Propun sa renuntam la pragul de 65% ca sa nu vina bancile sa sustina ca ai 62,3% gradul de indatorare si nu te mai incadrezi. Sa limitam abuzurile bancilor!

Discutiile continua in contradictoriu pe tema gradului de indatorare si a plafonului de 150.000 de euro a valorii creditului.

Bogdan Olteanu, viceguvernator: Orice prag e subiectiv, inclusiv gradul de la Prima Casa. La randul sau, Parlamentul poate stabili ca trebuie ajutati cei cu credite de un milion de euro, dar Statul Roman poate stabili cine merite ajutat si cine e suficient de prosper pentru a fi ajutat!

Daniel Zamfir, initiator: Haideti sa terminam cu discutiile astea despre praguri! Si vorbeati de scrisoarea Bancii Europene. Pai sigur ca BCE va apara bancile! Dar nu tot bancile vindeau produse riscante? Ca asta sustine Parlamentul European. Care mai cere Spaniei sa renunte la legea darii in plata, care e exact oglinda propunerilor BNR Ca sa vezi!Iata, Parlamentul European spune ca legea spaniola a fost un esec pentru ca s-au introdus criterii si plafoane. Pai de ce sa merg eu pe drumul acesta? Uite, nu vreau!

Marius Isaila: Daca BNR vine cu o propunere de 150.000 de euro. As propune sa ridicam plafonul la 200.000 de euro. Nu putem merge chiar la un milion de euro, dar 200.000 de euro ar fi un criteriu ....

Liviu Voinea: In cererea Presedintelui se spune: "reglementarea raspunde unei categorii care are si probleme sociale". Si ca e nevoie de un raport intre serviciu datoriei si venit..

Marius Bota, senator PSD:Propunerea BNR vine sa constate starea de fapt la momentul actual, cand platitorul are de platit mai mult de 65% si nu mai are de unde plati. Eu imi asum acel amendament BNR!

Daniel Zamfir, initiator: Dumneavoastra tot mai credeti ca ii cream omului un avantaj prin faptul ca el isi da casa? Pai el pierde tot! Iar degeaba pui un plafon, ca bancile tot pot sa puna clauze abuzive

Alt client : Nu credem in datele BNR. Nimeni nu mai crede. E foarte multa lume care se zbate cu imrumuturi de la rude ca sa nu ajungem aici...

Dinca Marinica, senator: In masura in care o persoana are un credit ipotecar si un imobil in care ocuieste, are tot discernamantul sa nu-si piarda banii si apoi si casa. El pierd, dar sa discuta si ce pierde banca, intrucat riscul e comun. Drept urmare: punem in balanta cine pierde mai mult.

Se trece la vot. Sunt respinse criteriile privind plafonul de 150.000 euro si gradul de indatorare. Practic, legea a ramas ca in propunerea oficiala a lui Daniel Zamfir, mai putin clarificarea notiunii de consumator (art.1)

Informatii de background

Scrisoarea continand propunerile Bancii Nationale privind darea in plata au a juns la Parlament vineri dupa-amiaza. Propunerile BNR se refera in special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuintei, conditia ca locuinta sa fie locuita de cel care a luat imprumutul, iar ratele imprumutatilor sa depaseasca 65% din venit.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

"Parlamentul hotaraste legile. Asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari, ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna. O lege care sa puna in concordanta scopul declarat al legii - protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora - cu textul legii", a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa, in ianuarie, raspunzand la o intrebare despre asteptarile pe care le are de la legislativ in urma retrimiterii legii de catre presedinte.

Legea darii in plata va fi discutata, initial, in Comisia de Buget a Senatului, va fi transmisa Comisiei Economica si celei Juridice si va fi inaintata plenului Senatului pentru dezbatere si vot. Camera Deputatilor este insa for decizional in ceea ce priveste legea.