​Una dintre cele mai valoroase bancnote din lume - cea de 1.000 de franci - va exista in continuare, a transmis banca centrala a Elvetiei, in ciuda unor consultari privind renuntarea la cea mai pretioasa hartie din Europa, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrii europeni de finante au solicitat saptamana trecuta Bancii Centrale Europene sa caute modalitati de intarire a securitatii in privinta utilizarii bancnotei de 500 de euro din cauza temerilor ca o asemenea hartie de valoare le usureaza teroristilor si infractorilor transporturile de bani gheata.

Dar un purtator de cuvant al Bancii Nationale a Elvetiei a spus ca nu exista niciun plan de a urma exemplul european in cazul bancnotei ce valoreaza 1.014 dolari, aproape dublu fata de cea mai mare bancnota euro si de zece ori mai mult fata cea mai mare bancnota in dolari, cea de 100$.

Politica bancii, a adaugat acesta, este ca valoarea une bancnote nu are niciun impact asupra eforturilor de combatere a infractiunilor.

O sursa bancara elvetiana a declarat Reuters ca recent au fost vazute semne ca persoanele aduna bancnotele de 1.000 de euro ca reactie la dobanzile negative din Elvetia, bancile si marii investitori institutionali fiind nevoiti sa plateasca pentru anumite depozite.

Banca Nationala a Elvetiei a declarat ca nu are statistici care sa confirme acest trend.