Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania sustine adoptarea de urgenta a unui act guvernamental prin care sa fie anulate sumele colosale cu efect retroactiv pentru anul 2015, imputate pe nedrept producatorilor si comerciantilor in domeniul colectarii ambalajelor, sume care la randul lor produc in fiecare zi penalitati uriase. "Avem exemple ca, in unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridica la 1.500.000 euro doar pentru un singur operator economic", a declarat Delia Nica, Director Executiv AMRCR.

De asemenea, reprezentantii marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem complet nefunctional in ceea ce priveste gestionarea deseurilor de ambalaje si la nerespectarea normelor europene si a tintelor asumate de Romania in acest context.

In opinia marilor retaileri legea actuala a obligat operatorii economici sa incheie contracte cu aceste OTR-uri, in cazul in care nu au posibilitatea gestionarii ambalajelor in mod individual.

"Este evident ca acest sistem nu a functionat si a dus la actuala criza care insa este aruncata tot in spatele producatorilor si comerciantilor. In forma sa actuala, legislatia nu asigura in niciun fel obiectivele pentru care se presupune ca a fost elaborata si anume functionarea eficienta a unui sistem de colectare a ambalajelor si, mai ales, protejarea mediului. AMRCR sustine ideea ca statul sa preia responsabilitatea administrarii, garantarii si verificarii colectarii ambalajelor prin intermediul unui singur organism care sa functioneze transparent", a mai spus Delia Nica.

AMRCR isi exprima increderea ca, desi la intalnirea de joi organizata de Ministerul Mediului nu au fost prezentate solutii pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau un calendar complet de modificari legislative necesare, acest lucru este obligatoriu sa se intample in cel mai scurt timp posibil si isi declara in continuare totala disponibilitate pentru dialog pe aceste teme.